hirdetés
hirdetés

Energiapiaci elemzés

Időutazás statisztikai alapokon

A Precog-IP névre keresztelt új informatikai rendszer az energiapiacot átfogóan elemzi, és a kereskedelmi folyamatokat optimalizálja.

hirdetés

Nem kézenfekvő összhangba hozni az energia fogyasztását annak termelésével és beszerzésével, hiszen a villanyáram-, a gáz- és a távhőigényt számos tényező, de elsősorban az időjárás befolyásolja. Az ennek kockázatát magukon viselő energiapiaci szereplőknek ezért olyan statisztikai módszerekre van szükségük, amelyekkel képessé válnak megjósolni a jövőt.

A Precog-IP névre keresztelt új informatikai rendszer az energiapiacot átfogóan elemzi, és a kereskedelmi folyamatokat optimalizálja. Az alkalmazáscsomag öt moduljával csökkenti az energiakereskedők beszerzési kockázatát, előre jelzi a várható energiafogyasztást, és képes kezelni és elemezni a nemzeti villamosenergia-piacok összekapcsolásának jelenlegi, jövőbeni, valamint a kettő közötti átmenetet képező szabályrendszerét. A rendszer működését sikeresen tesztelték múltbéli adatok felhasználásával. Az árfolyam- és fogyasztás-előrejelzés modulja például képes volt 4 százalék alatti hibahatárral megjósolni az országos villamosenergia-rendszer várható terhelését a nyári időszakban.

(forrás: IP Systems/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés