hirdetés
hirdetés

Kvantumszámítógép

Hamarosan beköszönthet a kvantuminternet kora

Bár gyors lesz, nem feltétlenül a sebessége lesz a legnagyobb erénye.

hirdetés

A „kvantumról” mint szóról a legtöbb ember valamilyen rendkívül modern és egyben rendkívül homályos fogalomra asszociál. Bár a kifejezéshez köthető áttöréseket esetenként nem kíséri maradéktalan lelkesedés (lásd: félelem a kvantumszámítógépekben rejlő lehetőségektől), a kvantuminternet izgalmas jövő elé nézhet.

Nagyon leegyszerűsítve a kvantuminternet rádióhullámok helyett „kvantumjeleket” vesz igénybe az információ továbbítására. Jelenlegi formájában a világháló rádiófrekvenciákon áramoltatott elektronikus jeleket használ a „Földön szétszórt” számítógépek összekapcsolására.

A kvantuminternet esetében a jelek egy kvantumhálózaton belül összefonódott kvantumrészecskék segítségével közlekednek.

A kutatók a közelmúltban jelentős áttörést értek el a kvantumkommunikációs hálózat kiépítésében. 2017-ben Kína az űrbe bocsátotta a világ első kvantumkommunikációs műholdját, és azóta a tudósok szorgalmasan tesztelik és tágítják az összefonódott fotonok le- és felküldözgetésének korlátait.

Hogy mire jó ez az egész?

Az olvasóban bizonyosan felmerül a kérdés, hogy a kvantuminternet milyen lehetőségeket tartogat a számára. A legtöbb esetben (például a közösségi médiában a bejegyzések publikálásakor) a felhasználó számára a hagyományos internetes kommunikáció is elég.

A kvantuminternet különlegessége, hogy rajta keresztül tökéletesen biztonságosan lehet továbbítani az adatokat.

Forrás: 123rf

Egy kvantumhálózatban ún. kvantumtitkosítással avagy kvantumkriptográfiával „feltörhetetlen” adatokat lehet továbbítani. Ez úgy lehetséges, hogy a kvantumkriptográfia egy kvantumkulcs-szétosztás (QKD) nevű mechanizmust használt, amelynek keretében a titkosított adat és a kulcs külön kelnek útra.

Ha valaki belepiszkál az üzenetbe, az információ automatikusan megsemmisíti önmagát, és a küldő, valamint a címzett is értesül a fejleményekről. A kvantumszámítást a felhőben tartva a kvantuminternet emellett felgyorsíthatja a hozzáférést a működő kvantumkomputerhez is. Ahelyett, hogy megpróbálnánk rátenni a kezünket egy fizikailag létező kvantumszámítógépre (ami a nyilvánosság számára egyelőre nem igazán lehetséges), a felhőn keresztül kihasználhatjuk az adottságait. E felhőalapú kvantumszámítógép közvetítésével hamarosan akár egy szokványos komputerről is kvantumtitkosított emailben oszthatjuk meg egymással a legbizalmasabb információkat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés