hirdetés
hirdetés

Infotech

Felhőben újjászületett informatika

A felhőinformatika Kelet-Európában és hazánkban is egyre elterjedtebb, a hozzá kapcsolódó technológiai innovációk is folyamatosan tudnak újat mutatni a szakembereknek. Az AWSome Day Budapest szakkonferencián szakemberek és meghívott szakértők esettanulmányokon keresztül mutatták be az új norma hasznosíthatóságát.

hirdetés

A felhőinformatika térnyerésével drasztikusan felgyorsult a technológiatranszfer Kelet-Európába. Egy webböngészőből majdnem minden szolgáltatás ugyanúgy elérhető Magyarországon, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban. A cloud computing vált mára az új normává. Előre láthatólag 2020-ra a hozzá kapcsolódó költések elérik vagy meghaladhatják a klasszikus informatikára szánt keretet, ezáltal túllépheti a teljes IT-budget 50 százalékát. Az Amazon Web Services (AWS) Kelet-Közép-Európában is folyamatos, erőteljes éves növekedést produkál, így érthető, hogy az AWSome Day Global Series egyik állomásának idén Budapestet választotta. A magyarországi szakkonferencián a Total Cloud Consulting (TC2) szakemberei és meghívott szakértői sikereken, esettanulmányokon keresztül mutatták be az új norma hasznosíthatóságát, ezen kívül bejelentették a 2019-es szakmai eseményeket is, többek között egy szakmai webinar sorozatot, amely meghatározott témákban kínál elmélyült tájékoztatást.

Nagyon felhő, adaptív működés

A gyorsabb gazdasági folyamatok, a versenyképesség agilitást igényelnek a vállalatoktól, ennek egyik informatikai leképezése a DevOps. A rugalmas változásnak kulcsa az úgynevezett Microservice architektúra kialakítása is, ami a monolitikus rendszerek teljes átalakítása, újraírása helyett egyszerű lehetőséget biztosít az alkalmazások kialakítására és fenntartására. A monolitikus alkalmazások részekre bontása (menedzselt microservice-ek) magasabb minőségű és gyorsabb fejlesztést eredményez. Az informatikai rétegekben lefelé haladva – a fizikai szerverek telepítése és üzemeltetése helyett – az úgynevezett serverless működés óriási terhet vesz lesz az informatikai szervezetről, kiválthatja a fizikai szerverekkel kapcsolatos folyamatos teendőket. Ezek együttese a szervezet összehangoltabb működését és az informatikai rendszerek rugalmasabb, gyorsabb változtatását segítik a gazdasági feltételekhez való alkalmazkodásban.

Az AWSome Day Global Series egyik állomásának idén Budapestet választotta (forrás: TC2)
Az AWSome Day Global Series egyik állomásának idén Budapestet választotta (forrás: TC2)

Ne hanyagoljuk azonban el a klasszikus informatikai rendszereket, és gondoljuk át, hogyan lehet működésüket a felhőben megújítani! A VMS AG elemzése szerint a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő német óriáscég, az SAP rendszereinek infrastruktúra költsége akár 71 százalékkal csökkenthető az AWS-en kialakítva, amelyhez a klasszikus IT-infrastruktúrával megegyező certifikációt és támogatást biztosítanak. Az informatikai virtualizáció piacvezető szereplője, az AWS felhőben kínál a földi környezettel megegyező licenceket, megoldásokat a meglévő szaktudás hasznosítása mellett, de migrációs feladat nélkül, kiegészítve a felhő korlátlanul skálázható infrastruktúra- és platformszolgáltatásaival. A biztonságos működés egyik alapja a megfelelő adatvagyon-gazdálkodás (adatmentés, archiválás). A publikus felhők piacát toronymagasan vezető AWS az adatok felhőbe mentését 99,999999999 százalékos elérhetőséggel, töredék költségen, biztonsági és szabályozói megfelelőség mellet kínálja.

„A strukturált RDBMS és „schemaless” NoSQL adattárolás elengedhetetlen eszköze a modern IT-iparnak, viszont sokszor nehézségekbe ütközik ezen szolgáltatások menedzsmentje, a licencek kezelése, a skálázása, a mentés-visszaállítás megoldása. Menedzselt SQL-szolgáltatásokkal azonban erre is tudunk megoldást kínálni, így a legújabb fejlesztések lehetővé teszik az automatikus skálázódást, az automatikus tárhely-allokációt, és a „serverless” üzemet is. A felhasználók számára emellett menedzselt NoSQL szolgáltatással magas rendelkezésre állású, korlátlan tárhelyet, valamint gyors adatbázist tudunk biztosítani” – mondta Révész Róbert, a TC2 ügyvezető igazgatója.

Informatikai biztonság, megfelelőség

„A felhőinformatikai szolgáltatások nem létezhetnének magas szintű IT-biztonsági követelmények és előírások teljesítése nélkül. Mivel ez a terület kiemelten fontos a cégek életében hazai és nemzetközi viszonylatban is, azon vagyunk, hogy ezekre a biztonsági megoldásokra, mint például a jogosultságkezelés, titkosítás, kulcskezelés, naplózás és naplóelemzés, azonosítás, validáció és szabályozói megfelelőség minél inkább felhívjuk a figyelmet, és sztenderd, beépített megoldást kínáljunk” – tette hozzá Révész Róbert.

Ebben a témában nem feledkezhetünk meg az üzletileg kritikus rendszerek hibatűrő, nagy rendelkezésre állásáról vagy a katasztrófakörnyezetek kialakításáról sem. A nemzeti és globális szabályozók bizonyos iparágakban rendelkeznek az éles üzemű és a teszt/fejlesztő/oktató környezetek szétválasztásáról, valamint a katasztrófakörnyezetek kialakításáról is, így a szakemberek felhívták a figyelmet a publikus felhőalapú költséghatékony megvalósítás lehetőségére és fontosságára is.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés