hirdetés
hirdetés

Infokommunikáció

Egyetemi infrastruktúra a Huawei támogatásával

A vállalat a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen szervercsomagot biztosít a győri Széchenyi István Egyetem számára.

hirdetés

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary megkezdte együttműködését az egyetem távközlési és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A részletekről Földesi Péter, az intézmény rektora és Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója írta alá a megállapodást Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának jelenlétében. Az infokommunikációs multi először kötött ilyen egyetemi partneri megállapodást Magyarországon.

A múlt heti szerződéskötés egyébként annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a részletes tartalommal való feltöltése, amelyet a 4. Kína–Kelet-Közép-Európa Találkozót kísérően, 2015. november 26-án írtak alá Pekingben. Eszerint a felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési és informatikai képzést a következő öt évben mintegy 100 millió forint értékben támogatja a vállalat, többek között egy Huawei Akadémia és Labor indításával.

Karish Cui, a Huawei technológiai igazgatója; Kara Ákos, a Nemzeti  Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért  felelős államtitkára; Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora (forrás: Huawei)
Karish Cui, a Huawei technológiai igazgatója; Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára; Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora (forrás: Huawei)

„Ötven éve indult az egyetemünk, fiatalnak számít még, de már komoly hagyományai vannak – emelte ki Földesi Péter rektor. – Először a globális autóipar prominensével, most pedig az infokommunikáció kiemelkedő világvállalatával lépünk partnerségre. Nem hagyományos segítséget, támogatást kérünk, hanem közös gondolkodást, fejlesztést, valódi együttműködést a Huaweitől.”

A most aláírt megállapodás az egyetem számára egy úgynevezett Huawei high performance computing (HPC), azaz a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen nagy számítási kapacitású szuperszámítógép-csomagot biztosít, és segítséget nyújt az egyetem már meglévő HPC infrastruktúrájának továbbfejlesztéséhez.

A két fél megállapodott a BSc, az MSc és a PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnökképzés indítása) és a duális képzési rendszer kialakításában, bevezetésében. Közös kutatás-fejlesztési programok megvalósítását is tervezik további partnerek bevonásával, többek között a machine to machine (M2M), azaz gép és gép közötti és az ehhez szorosan kapcsolódó Internet of Things (IoT) előremutató infokommunikációs technológiák területén. 

A Huawei bejelentette a Seeds for the Future programjának idei fordulóját is, amelyre az ország valamennyi felsőoktatási intézményéből jelentkezhetnek távközlési- és infokommunikációs tanulmányokat folytató hallgatók egy háromhetes kínai tanulmányútra a vállalat magyar weboldalán keresztül. 

(forrás: Huawei/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés