hirdetés
hirdetés

Helymeghatározás

Beltéri lokalizáció kombinált RTLS-IPS rendszere

Az ellátási láncok hatékonysága nagyban növelhető az alapanyagok, eszközök és termékek nyomon követésével, a személyzet mozgásának figyelése az épületen vagy a gyáron belül megkönnyíti a munkafolyamatok szervezését.

hirdetés

Az okostelefonok és a GPS által nyújtott lokalizációs szolgáltatások elterjedésével egyértelművé vált a kültéri helymeghatározás fontossága. De a civil szféra növekvő igénye a biztonságra (gyerekek és idősek figyelése, veszélyes területekre való belépés kontrollja stb.), az ipar területén a hatékonyság növelése egyre nagyobb igényt teremt a beltéri lokalizációra is.

Hibrid technológiák

A hibrid technológiák jelentik az RTLS (valós idejű lokalizációs rendszerek) és az IPS (beltéri pozicionáló rendszerek) fejlesztésének új irányát. Ezek a rendszerek legalább kétfajta technológiát használnak a lehető legpontosabb eredmények elérése érdekében. Számtalan piaci szereplő alkalmazza ezt a módszert, és a leginkább elterjedt megoldás a Wi-Fi és a BLE (Bluetooth Low Energy) közös használata az alacsony költségek és a már létező Wi-Fi-infrastruktúra használatának képessége miatt. A SPAD Kft. egy k+f-pályázat keretében fejlesztett ki egy magas technológiai színvonalú, kombinált RTLS-IPS rendszert.

Jellemzők és előnyök

A rendszer – amely képes emberek és eszközök helyzetét valós időben, változó környezetben meghatározni – aktív és passzív címkékből (úgynevezett tagekből), az aktív címkék és a kommunikációs csomópontok által alkotott vezeték nélküli hálózatból, felhőalapú kiszolgáló központból és helyadatokra épülő szolgáltatásokat megvalósító szoftverrétegből épül fel.

A SPAD által fejlesztett RTLS-rendszer struktúrája (forrás: SPAD)
A SPAD által fejlesztett RTLS-rendszer struktúrája (forrás: SPAD)

Újdonságát az energiaoptimalizált aktív és a passzív címkék jeleinek integrált kiértékelése (sensor fusion), a hálózat biztonsági megoldásai, valamint a címkékkel megjelölt objektumok nyers adataira épülő generikus szolgáltatásorientált szoftverrendszer jelenti. A rendszer egyesíti az IPS- és RTLS-rendszer előnyeit ipari alkalmazások számára. Mindezt azzal éri el, hogy alkalmazza az RFID-, a BLE-, a Wi-Fi- és a passzív mozgásérzékelési technológiákat, továbbá beépíti a lokalizációs folyamatba az okoseszközök érzékelőit (gyorsulásmérő, giroszkóp) is. Számos jellemző teszi ideális megoldássá többféle alkalmazás számára:

  • moduláris felépítése rugalmassá és skálázhatóvá teszi, így költséghatékonyan igazítható egyedi igényekhez, és könnyen kiterjeszthető;
  • a többféle technológia integrálásának, a címkék jeleinek integrált kiértékelésének és a különböző lokációs algoritmusok használatának köszönhetően számtalan civil és ipari környezetben felhasználható.

A civil szféra növekvő igénye a biztonsági rendszerek elszámoltathatóságára és átláthatóságára azt vonja maga után, hogy nem lehet olyan helymeghatározó rendszert létrehozni, amely lehetővé teszi az önös érdek alapján történő megfigyelést. Ezért az itt részletezett megoldást úgy alkották meg, hogy miközben megőrzi az alkalmazásspecifikus használhatóságát, képes randomizálni az adatokat, ezért nem lehet belőle kinyerni konkrét ID-, idő-, lokáció- és útvonaladatokat, illetve ezek összepárosítása sem lehetséges. A rendszer képes alkalmazni mix zóna (amely nem kapcsolja össze az egyes részszakaszokat) és k-anonimity modellt (amely több outputot rendel hozzá egyetlen inputhoz).

A rendszer már több helyen is kiépítésre került, így az Ikarus Egyedi Kft., a SPAD Kft. és az Evopro Innovation Kft. telephelyén.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés