hirdetés
hirdetés

IoT

Az eszközgazdálkodás egyre fontosabb a vasútnál

Az ABB a vasúti ágazat felső vezetőinek bevonásával készített globális felmérése azt mutatja, hogy az információtechnológiai és az üzemeltetés-technológiai rendszerek egyre nagyobb fokú integrálása kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú tervezésben.   

hirdetés

Az ABB megközelítőleg kétszáz nagy vasút-üzemeltető cég felső vezetőjének bevonásával készített globális felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy látja: az információtechnológia (IT) és az üzemeltetés-technológia (OT) integrálásával támogatott eszközgazdálkodás a vállalatuknál jelentősen hozzájárul a pénzügyi és az üzemeltetési célok teljesítéséhez. Mintegy 88 százalékuk prioritásnak tekinti az eszközgazdálkodást, míg kétharmaduk úgy véli, hogy az elmúlt 12 évben megnőtt az eszközgazdálkodás fontossága. 

A válaszadók többsége azon az állásponton van, hogy az IT- és OT-alkalmazások integrálása hasznos lenne, és elősegítené a vállalaton belül a szakterületek közötti együttműködést, amelyet a válaszadók 75 százaléka jelenleg problematikusnak tart. Az IT-OT-integrálás eszközgazdálkodásra gyakorolt pozitív hatásai között a vezetők a következőket sorolták fel: nagyobb fokú biztonság, nagyobb megbízhatóság, jobb tőkekihasználás, jobb hatásfokú üzemeltetés és karbantartás, a munkaerő magasabb termelékenysége, a szervezet jobb átláthatósága és jobb hosszú távú tervezés.

Közel 60 százalék véli úgy, hogy a hosszú távú tőkebefektetési tervezés kiemelten fontos az eszközgazdálkodási törekvéseikben, míg egy negyedük ennek a tervezésnek közepes fontosságot tulajdonít. A vasút-üzemeltetők jelentősen javíthatnák az ilyen típusú tervezést, ha figyelembe tudnák venni a meglévő eszközeik „egészségi” állapotát, azonban a múltban ez a kihívás megoldatlan maradt. 

Forrás: ABB
Forrás: ABB

„Ez ideális felhasználási terület a dolgok, szolgáltatások és emberek internete (IoTSP) szempontjából: például a több érzékelő és vezeték nélküli kommunikáció olyan naprakész információkat adhat, amelyek jól felhasználhatók az eszközkarbantartás és az eszközpótlás tervezése során – mondta Massimo Danieli, az energetikai hálózatok divízióhoz tartozó energiahálózat-automatizálási üzleti egység vezetője. – A különböző rendszerek és az érdekelt felek csoportjainak összekötésével a szervezetek hatékonyabbak és eredményesebbek lesznek eszközeik fenntartásában, ami nagyobb megbízhatóságot eredményez a végfelhasználók számára is.”         

Paul Barness, az egyesült királyságbeli Route Asset Management Team projektmenedzsere az eszközgazdálkodást kulcsfontosságú stratégiai tényezőnek tekinti. „Ha több ezer kilométernyi vasúti pályánk és több százezernyi eszközünk van, mit kell ma tudnom ahhoz, hogy ezeket holnap hatékonyabban üzemeltethessem? Sok összetevőből a hatékony üzemeltetéshez szükséges összkép megalkotásához korlátozottak a képességeink. Nos, ez az a terület, ahol meglátásunk szerint az IT/OT integrálása jelentős előrelépést hoz számunkra.”   

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés