hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

2 nanométeres chipet alkotott az IBM

A cég szerint a 2 nanométeres gyártási technológiára bazírozó processzorok egyazon teljesítmény eléréséhez a 7 nanométereseknél 75 százalékkal kevesebb áramot igényelnek.

hirdetés

Saját elmondása szerint a világon elsőként alkotott 2 nanométeres chipet az IBM.

A cég azt állítja, hogy nemrég immár 50 milliárd tranzisztort tudott felpasszírozni egy ujjköröm nagyságú lapkára.

Ezzel az architektúrával a 7 nanométeres chipekhez képest ugyanannyi áram betáplálása mellett állítólag akár 45 százalékos teljesítménynövekedést is el lehet érni, illetve ugyanakkora teljesítmény kiváltásához akár 75 százalékkal kevesebb villamos energia is elegendő lehet.

Forrás: IBM Research

A 2 nanométeres gyártási technológiával készült processzorok többek között a mobileszközök piacát is alaposan felforgathatják. Az ilyen chipekkel felszerelt okostelefonok akkumulátorai például egy feltöltéssel akár négy napnyi üzemidővel is megajándékozhatják a felhasználókat. Az IBM fejlesztése révén a laptopok sebessége szintén ugrásszerűen növekedhet, illetve például az önvezető járművek reakcióidejét is radikálisan megrövidítheti a rendszer.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2 nanométeres processzorok mikor ütik majd fel a fejüket a fogyasztói elektronikában. Annyi biztos, hogy a Power Systems szerverekben az IBM 7 nanométeres chipjei is még csak idén fognak debütálni a kereskedelemben.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[271384] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés