hirdetés
hirdetés

Biztonság

A világon egyedülálló termékazonosító technológia

A magyar tudósok által kifejlesztett termékazonosító technológia alapja egy olyan biztonsági címke, amelynek használatával az eredetiség kétség nélkül bizonyítható.

hirdetés

A hamisítás, az illegális termékkereskedelem és a csempészet mára soha nem látott szinteket ért el, amely hatalmas kockázatot jelent mind a társadalomra, mind a világgazdaságra nézve. A termékhamisítások évről évre nőnek, egyre több hamis termék árasztja el a piacot, a kozmetikai termékektől a divatcikkekig, vagy éppen a gyógyszerektől az elektronikai cikkekig. Ennek a problémának az orvoslására ma a termékhamisítás elleni megoldások piaca éves szinten meghaladja a 70 milliárd dollárt, 2019-re pedig eléri a 128,6 milliárd dollárt.

A Secure Mark (SMark) technológia kifejlesztésének alapvető célkitűzése volt, hogy a virtuális világban az elektronikus aláírások által nyújtott hitelességet a való világra is kiterjeszthetővé tegye, és ezáltal egy olyan egzakt módszert adjon egy termék eredetiségének megállapításához, amely mentes az ellenőrzést végző, vagy fogyasztó személyes szubjektív megítélésétől

A világon eddig sehol nem alkalmazott technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. Hamarosan elindul a biztonsági címke sorozatgyártása.

SMark biztonsági címkék termékeken egy kísérleti üzemben (fotó: Vajda János)
SMark biztonsági címkék termékeken egy kísérleti üzemben (fotó: Vajda János)

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint a SMark címkék hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek. A biztonsági címkével egyszerűen beazonosítható bármilyen termék, például gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk vagy hivatalos papíralapú dokumentum. A terméket egy roncsolásmentesen nem eltávolítható fémezett fóliacsíkkal látják el, amelynek újbóli létrehozása kivitelezhetetlen.

A fóliacsík mellett feltüntetik a termék kétdimenziós QR-kódját is, amely az árucikk azonosítására, jellemzőinek tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyet okostelefonnal leolvashatnak a vevők is, így el tudják végezni a termékhitelesítést. Ribárszky Tamás elmondta azt is: már elkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

(forrás: SMark/MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés