hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

A Google elérhette a kvantumfölényt

A technológiai óriáscég kvantumszámítógépe állítólag 200 másodperc alatt hajtott végre egy olyan számítást, amelyet a világ legerősebb szuperkomputere is csak 10 000 év alatt tudott volna elvégezni.

hirdetés

Hetek óta terjedtek a pletykák, hogy a Google elérte a kvantumfölényt, azaz egy bizonyos számítást egy kísérleti kvantumkomputerrel immár lényegesebben gyorsabban tudott végrehajtani egy szokványos bináris számítógépnél.

A Financial Times a NASA egyik szerverén már szeptemberben felfedezett egy rejtélyes cikket, amely beszámolt a fejleményről, ám aztán ez az írás gyorsan el is tűnt az internetről. A tanulmányt nem kellett sokáig siratni, mert azóta már hivatalosan is megjelent a nagy presztízsű Nature folyóirat hasábjain.

Ebben az értekezésben a Google azt állítja, hogy Sycamore nevű kvantumszámítógépe mindössze 200 másodperc alatt zavart le egy olyan, véletlenszám-generálással kapcsolatos számítást, amelyet [a cég elmondása szerint] a világ leghatalmasabb, „hagyományos” szuperszámítógépe is csak 10 000 év alatt tudott volna megoldani.

Forrás: 123rf

A technológiai óriáscég igencsak büszke a teljesítményre; Sundar Pichai, a vezérigazgató például a repülőgép feltalálásával egyenrangú technológiatörténeti mérföldkőnek nevezte az eredményt.

A Google legnagyobb versenytársaként a helyzetet illetően az IBM természetesen óvatosságra int, valamint azt a bizonyos 10 000 évet is erős túlzásnak tekinti. A cég dicséretére váljék ugyanakkor, hogy akármit is ért el a riválisa, ahhoz mindenesetre gratulál.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés