hirdetés
hirdetés

5G: itthon is megvalósulni látszik az IoT

Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás a szolgáltató ügyfelei számára.

hirdetés

A vezeték nélküli kommunikáció kulcsszerepet játszik az ipar 4.0 rendszerek és technológiák kihasználásában. Ez a korszak nagyban függ a fejlett, vezetéknélküli mobil kommunikációs kapcsolatoktól. Így az ötödik generációs (5G) mobil kommunikáció kifejlesztését nem csak a mobilhálózatok szélessávú képességeinek a bővítése indukálta, hanem hogy biztosítsák a vertikális iparágak széles körének - gyártás, autóipar, mezőgazdaság - a fejlett vezeték nélküli digitális kapcsolatát.

Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás a szolgáltató ügyfelei számára. A Vodafone Magyarország emellett együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez – ezzel hozzájárulva a hazai 5G-re épülő innovációk fejlesztéséhez, valamint az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiba való bekapcsolódáshoz.

Általánossá váló VR és AR

A nagyobb kapacitás, a gyorsabb adatsebesség és a 4G-hez képest nagyon alacsony hálózati késleltetést biztosító ultra-megbízhatósága lehetővé teszi az innovatív új szolgáltatások létrejöttét a különböző iparágakban. Olyan alkalmazásokhoz, mint a virtuális valóság (VR) és a kibővített valóság (AR), valamint a felhő szolgáltatások, speciális követelményeket támasztanak. Ezt biztosítja az 5G, ami legalább 100 Mbps-os adatátviteli sebességre és 20 Gbps csúcs adatsebességre képes, összehasonlításképpen, a 4G csúcs adatsebessége 1 Gbps.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy a digitalizáció adta lehetőségeket miként tudjuk a lehető legteljesebb mértékben kiaknázni. Látható, hogy a XXI. század legmodernebb technológiái, köztük az 5G mobilhálózatra épülő fejlesztések olyan új dimenziót nyitnak meg számunkra, ahol az innováció, a társadalom és a gazdasági összefüggései, a növekedés lehetőségei az eddig megismerteknél és hasznosítottaknál is nagyobb perspektívát biztosítanak. A jövő a modern technológiáké, amit csak akkor tudunk majd használni, ha a fejlesztéseket biztos, szakértő kezekbe adjuk, amit a mai napon együttműködési megállapodással pecsétel meg a technológia szolgáltatója és a megoldások szakértő felsőoktatási intézménye. A Magyar Kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium abban érdekelt, hogy olyan a digitalizációs technológiákat támogató megállapodások szülessenek, amelyek Magyarország fejlődését, a gazdasági növekedést és a lakosság kényelmét szolgáló megoldások kialakítását szolgálják” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

50 milliárd digitális eszköz a hálózaton

Gépek tömegei tudnak majd kommunikálni az 5G-n, Az Internet-of-Things (IoT) az, ahol az eszközök, mint például az ipari érzékelők, a hajtóművek, a fogyasztói elektronikai készülékek és az utcai világítás vezeték nélkül csatlakoznak az internethez és egymáshoz. Ez már megtörtént a meglévő 4G hálózatokon, és a technológiát az intelligens otthonoktól a hordozható eszközökig használjuk. Az 5G-nek segíteni fogja az IoT szolgáltatások és alkalmazások fejlődését a különböző platformok közötti kommunikáció javításával, valamint azzal az 50 milliárd eszközzel, amit az előrejelzések szerint 2030-ig csatlakoztatunk a hálózathoz.

Rövid, 1 ms-os végpontok közötti kommunikációs idővel kell csak számolni, így olyan alkalmazásokat használhatunk mint az összekapcsolt és autonóm autók és légi járművek, a robotok és egyéb gépek távvezérlése veszélyes körülmények között és megvalósulhat az ipar egyre szélesebb körű automatizálása.

K+F+I

A Vodafone Magyarország saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et bocsát a BME részére a 3500 MHz-es sávban. A frekvencia alkalmas lesz a BME teljes területén az Egyetem beltéri kísérleti 5G hálózatának működtetéséhez, továbbá az ennek keretében létrejövő nyitott innovációs környezet és 5G Laboratórium létrehozásához. Dr. Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a megállapodásról elmondta: „Hazánkban egyedülálló egyetemi infrastruktúra jön létre, amely nagy lendületet ad a kommunikációs technológiák, valamint nagy adatátviteli sebességű ipari adatgyűjtés- és monitorozás, illetve az 5G hálózatok további kutatásának és a kapcsolódó oktatásnak egyaránt. Mivel egy működő 5G hálózat számos kutatási- fejlesztési program megvalósításának a feltétele, ezért a fejlesztésnek köszönhetően szinte minden tudományterületen bővülnek a BME lehetőségei.” A Műegyetem nemzetközi színvonalú 5G kísérleti rendszer (5G Smart Campus Hálózat) építését tervezi, amelynek első lépése a most aláírt 5G frekvencia megállapodás, hiszen a frekvenciasáv megléte az 5G hálózat működésének egyik legfontosabb feltétele. Ezt követi majd hamarosan a BME-n kiépülő 5G alkalmazásfejlesztési laboratórium (5G Lab).

Dr. Budai J. Gergő a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke
Dr. Budai J. Gergő a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke

Dr. Budai J. Gergő hozzátette: „A hazánk legkiválóbb mérnökképzését nyújtó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem esetében különösen fontos, hogy a hallgatók olyan műszaki oktatásban vegyenek részt, ami a munkaerőpiacon naprakész tapasztalatokkal látja el őket. A Vodafone ehhez szeretne hozzájárulni azáltal, hogy elhozzuk az egyetemre napjaink legaktuálisabb és legfontosabb IKT technológiáját, az 5G-t. Bízunk benne, hogy a BME kísérleti hálózata elősegíti az 5G technológia oktatását és a különböző, 5G-re épülő innovációk fejlesztését és tesztelését hazánkban, valamint a BME és a Vodafone közös részvételét az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiban.”

A BME a kísérleti 5G hálózat létrehozásában együttműködik a Nokia Magyarországgal, amely a rádiós eszközöket biztosítja az egyetem részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a BME számos további vállalattal is együtt dolgozik. Az 5G teszthálózat létrehozásával Magyországon az 5G szolgáltatások világszínvonalú 5G K+F és innovációs tevékenységgel bővülnek. Az erre irányuló tervező munka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektjének keretében a Nokia Magyarország támogatásával.

(forrás: Vodafone)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés