hirdetés
hirdetés

Interjú

2021: mit hoz a jövő az IT szektornak?

Szakmai jövőkép, nemzetközi irányok és digitalizáció a pandémiás időszakban. Interjú Fauszt Gáborral, az AutSoft értékesítési igazgatójával, amelynek témája a idei trendek és fókuszpontok a szoftverfejlesztésben.

hirdetés

A járványügyi helyzet nagy léptékű változásokat idézett elő a 2020-as évben, melynek hatásaival hosszú távon kell megbirkóznunk. A gyors és rugalmas alkalmazkodás képessége a vállalatok produktivitásának, „túlélésének” első számú tényezője lett.

A világjárvány felborította a gazdaságot, megtizedelte a vállalkozásokat és felgyorsította a digitális transzformáció folyamatait. A 2021-es esztendő további kihívásokat tartogat számunkra. Vonjuk le a múlt konzekvenciáit és megújult lendülettel vágjunk bele az előttünk álló időszakba. Az AutSoft értékesítési igazgatóját, Fauszt Gábort kérdeztük, milyen változásokat prognosztizál az idei évre, hogyan látja a pandémiás időszak eddigi hatását.

Mennyiben változtatta meg az egyedi szoftverfejlesztői ágazatot a világjárvány? Hol látja a legjelentősebb hatásokat?
Fauszt Gábor: A COVID-19 hatása a szoftverfejlesztői iparágban is jelentős volt, bár kevésbé diszruptív, mint más ágazatokban. Nekünk is alkalmazkodnunk kellett a megváltozott feltételekhez. Az ügyfelek részéről erős igény érkezett az eddig halogatott digitalizációs projektek gyors lezárására és élesítésére vonatkozóan, mely az IT-biztonságra helyezett fókusszal párosult. A vállalatoknál előtérbe került a tesztelés, különösen a stressz tesztek, mivel az IT-rendszereknek az eddigi terhelés többszörösét kell elviselniük az otthon lévő felhasználókat kiszolgálva. A megoldást a fejlesztésben és a tesztelésben az újszerű, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok jelenthetik, melyek kevesebb emberi erőforrás bevonásával képesek több esetet végrehajtani.

Fauszt Gábor, az AutSoft értékesítési igazgatója
Fauszt Gábor, az AutSoft értékesítési igazgatója

Mit gondol, milyen új, esetleg eddig nem használt kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy a szoftverfejlesztés piac eredményesen vegye az előttünk álló időszakot?
FG: A jelenlegi, pandémiás helyzetben felértékelődtek a soft skillek, mint a kommunikáció, csapatmunka, konfliktuskezelés, melyek fejlesztésére külön hangsúlyt fektettünk az elmúlt egy év során. Ez lehetővé tette számunkra, hogy nagyon alacsony fluktuáció mellett, hatékonyan tudjunk csapatban dolgozni a fejlesztések során. Ezzel szemben a távoli munkavégzés a projektekben is az egyéni felelősségvállalás felé tolta el a kollegákat, mely kihívást szintén sikeresen vették. Az ügyfelek és a piac szempontjából pedig már komplexebb megoldási igények jelentkeznek. Az utóbbi időszak mindenkit optimalizációra kényszerített. Így „csak” technológiai megoldásokban kevés, ennél teljeskörűbb, valós piaci igényekre épülő felhasználói élményben is gondolkodnunk kell. Mi szerencsések vagyunk, nálunk az AutSoft-nál a UX-, UI-csapattal komoly hozzáadott értéket nyújtunk ügyfeleinknek.

Hogy látja, mennyire követi le a hazai szoftverfejlesztői piac a nemzetközi trendeket?
FG: A hazai piac erősen kötődik az európai és amerikai trendekhez, ugyanis erősen globalizált, rengeteg fejlesztő dolgozik közvetlenül külföldi megrendelőnek, ezáltal integrálva a magyarokat a nemzetközi vérkeringésbe. Véleményem szerint technológiai felkészültségben és érettségben az itteni cégek is fel tudják venni a versenyt az élvonallal; technológiai ismeretek, know how szempontjából alacsony a deficit. Ehhez hozzájárul, hogy a felsőoktatási rendszerünk rugalmasan áll a technológiai újításokhoz és az iparág már az egyetemről naprakész tudást kap.

Mit vár 2021-től az iparágat tekintve? Mi várható a nemzetközi és hazai vizeken?
FG: 2021-ben mindenképpen erőteljes növekedést várok a szoftverfejlesztési területen mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban. A fejlődést erősen támogatja az új EU-s források korai elérhetősége, illetve az EU azon stratégiája, amelynek célja bezárni a rést az innovatív távol-keleti és amerikai konkurenciához képest. A nagyvállalatok idehaza is törekszenek a publikus felhőszolgáltatások mélyebb használatára, akár olyan termékek kihasználására, amelyek ezen megoldásokat veszik igénybe. Itt erős versenyt várok a szolgáltatók között is, felértékelve az ehhez szükséges kompetenciákat. Mindemellett a mesterséges intelligencia egyre több területen folytatja térhódítását, különösen az iparon belül kerülnek kiépítésre az AI-technológiát alkalmazó ipar 4.0 megoldások, legyen szó akár analitikáról, akár karbantartásról.

Az AutSoft hogyan készül fel 2021 kihívásaira?
FG: A 2021-es évre vonatkozóan több olyan technológiai területet is azonosítottunk, ahol meglévő kompetenciáinkat bővíthetjük munkatársaink továbbképzésével, mely mindig is fontos küldetése volt vállalatunknak. Idén a fő fókuszt a felhő alapú technológiákra helyeztük, melyekkel hatékonyan szeretnénk támogatni partnereink ilyen jellegű projektjeit. Emellett a kiterjesztett valóság és mesterséges intelligencia területein is folyamatosan fejlődünk. További célunk az idei év első felében az újabb ISO-tanúsítvány megszerzése, mely fontos mérföldkőnek számít vállalatunk életében. Mindemellett zászlónkra tűztük, hogy a meglévő külföldi partnereink mellett tovább erősítjük jelenlétünket a nemzetközi piacon.

(forrás: AutoSoft)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés