hirdetés
hirdetés

Hogyan készül?

Egy pár jó futócipő...

Elődeikhez képest a mai sportcipők valódi high-tech termékek. Sokféle anyagot használtak már fel a cipők gyártásához, amiknek köszönhetően könnyűvé és stabillá váltak a lábbelik.

hirdetés

Egyre több ember fut mérföldeket mezőkön át és utak mentén azért, hogy fizikailag fitt maradjon. Futni bárhol lehet. Csak pár dolog szükséges hozzá: kényelmes ruha és egy pár jó futócipő. A világ sportszergyártói egyre többet profitálnak a futás iránt érzett növekvő lelkesedésből. Becslések szerint a futók világszerte 15 milliárd eurót költenek felszereléseikre. A vevők nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségű lábbelikre. Még a csak alkalmanként futni járó emberek is az olyan könnyűtalpú cipőket részesítik előnyben, amelyek rázkódás-elnyelése optimális, és fokozott kényelmet biztosítanak futás közben.

Elődeikhez képest a mai sportcipők valódi high-tech termékek. Sokféle anyagot használtak már fel a cipők gyártásához, melyeknek köszönhetően könnyűvé és stabillá váltak a lábbelik. Ezek az anyagok lehetővé tették azt is, hogy a cipők pontosan a futás stílusához igazodjanak. Meggyőződhetünk minderről akkor is, ha körülnézünk egy sportcipőgyártó fejlesztő-laboratóriumában, ahol tesztalanyok futnak az érzékeny nyomásmérő padokon, analizálva és kiértékelve minden egyes lépést. Nagy sebességű kamerák veszik fel a mozgásmintázatokat és a lábfej mozgásának legapróbb részleteit a sarkoktól a lábujjhegyekig. Ez a rengeteg információ utána testet ölt a következő cipő dizájnjában, ami lehetővé teszi, hogy az atléták új egyéni csúcsokat érjenek el, míg a rekreációs céllal futóknak optimális feltételeket teremtenek a futáshoz.

Kényelmesebb futóedzés: A különleges, habosított anyag könnyed rugózást és  párnázottságot biztosít
Kényelmesebb futóedzés: A különleges, habosított anyag könnyed rugózást és párnázottságot biztosít

A gyártók folyamatosan keresik a korszerű technológiákat és innovatív anyagokat. Nem tesz másként az Adidas sem. A BASF immár több mint 20 éve látja el anyagaival a céget, melynek központja a németországi Herzogenaurachban van. Az Adidas a BASF új Infinergy habját felhasználva kifejlesztette a teljesen új Energy Boost futócipőt, ami egyedi rugózást és párnázottságot biztosít. Kiemelkedő újításnak számít a középtalp rész, ami minden futócipő központi eleme. Ez a rész egy olyan újfajta habszivacsból készült, ami elnyeli a futás közben kialakuló lábfejre ható rázkódást, ugyanakkor megfelelő párnázottságot biztosít a lábfej számára. Az anyag könnyedén visszapattan, ami olyan energiatöbblet visszaadását jelenti a futó számára, amire más futócipő nem képes.

Egyetlen habszivacs golyócska keresztmetszete: A pásztázó elektronmikroszkópos képen a BASF műanyagába zárt apró (30-300 mikron nagyságú) levegőbuborékok láthatók
Egyetlen habszivacs golyócska keresztmetszete: A pásztázó elektronmikroszkópos képen a BASF műanyagába zárt apró (30-300 mikron nagyságú) levegőbuborékok láthatók

Az Infinergy expandált termoplasztikus poliuretánból (habosított, hőre lágyuló poliuretánból) röviden E-TPU-ból készül. – Az E-TPU a kiindulási anyag, vagyis a TPU granulátum habosított változata – magyarázza Uwe Keppeler, a BASF anyag- és folyamatfejlesztője. A megfelelő nyomáson és hőfokon végzett előkezelés után a maximum öt milliméter nagyságú granulátumok felfújódnak, akár a pattogatott kukorica. A folyamat során a granulátumok térfogata a tízszeresére nő, és ovális habszivacs golyócskák keletkeznek, belsejükben apró, zárt gázbuborékok találhatók. – Ezek a zárt légbuborékok nagyon rugalmassá teszik a könnyű habszivacs golyókat, így elérhetővé válik a kívánt visszapattanó-hatás. Az egyes golyócskákat úgy kell elképzelni, mintha apró focilabdák lennének: Minél több levegő van bennük, annál jobban visszapattannak – mondja a BASF kutatója, Frank Prissok.

2500 habszivacs golyó egyetlen cipőben

Az Adidasnak minden egyes középtalp rész gyártásához 2500 ilyen apró golyócskára van szüksége. A kívánt forma eléréséhez forró gőzzel kezelik a golyókat, ezáltal a legkülső rétegük kissé megolvad, így egy stabil formát felvéve egymáshoz tapadnak. A folyamat nincs hatással a belső, levegővel töltött sejtszerkezetre.

Az Infinergy-ből készült középtalp rész extrém mértékben tömöríthető, két báron körülbelül a felére préselhető össze. Ez a tulajdonság különösen hatékonynak bizonyul a lábfejet érő rázkódás elnyelésében. Amint az összenyomó hatás megszűnik, a habszivacs villámgyorsan visszanyeri eredeti alakját, így a talp elnyeli a futó energiáját, de utána az energia jelentős részét vissza is adja. Az egyes Infinergy golyók ilyenfajta rugalmassága tehát tulajdonképpen energiaraktárakká alakítja a futócipőket.

A visszapattanó hatásért felelős anyag: 2500 Infinergy habszivacs golyót   tartalmaz az új futócipő középtalpa
A visszapattanó hatásért felelős anyag: 2500 Infinergy habszivacs golyót tartalmaz az új futócipő középtalpa

- Amikor futás közben a lábfej felemelkedik a talajról, a felhasznált energia jelentős része visszakerül a futóhoz. Ez egy teljesen újfajta és kifinomult futási stílushoz vezet. Számos futó állította, hogy a cipő úgy viselkedik, mintha élne - hangsúlyozza Gerd Manz, az Adidas globális márkáinak innovációs igazgatója. A BASF speciális habszivacsának másik előnye, hogy nemcsak könnyű, hanem széles hőmérsékleti tartományban is rugalmas marad. Az apró golyók biztosítják, hogy az Energy Boost cipő mínusz 20 Celsius foknál is ugyanolyan kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, mint egyébként. Így a cipő szempontjából mindegy, hogy fagyos időben vagy 30 Celsius fokos nyári melegben futunk.

Defektmentes kerekek anyaga

Rendkívül könnyű és rugalmas – ezek a speciális tulajdonságok lehetővé teszik az Infinergy anyag széleskörű alkalmazását. Ezek némelyike már a kísérleti fázisba lépett, míg vannak olyanok, amelyek előtt még hosszú út áll, ám minden bizonnyal kivitelezhetők. Elképzelhető, hogy a BASF habszivacsából megalkotható a defektmentes gumiabroncs, ami minden kerékpározó álma. Az Infinergy szintén alkalmas lehet futópályák burkolására. Az autóipari gyártók folyamatosan keresik a könnyű mégis strapabíró anyagokat, így a BASF speciális habszivacsa számukra is teljesen új lehetőségeket kínálhat.

Összeegyeztethetetlen tulajdonságok kombinálása
Gerd Manz, az Adidas globális márkáinak innovációs igazgatója válaszol:
 
Milyen előnyöket nyújt az Infinergy az új futócipőkben? 
A BASF új anyaga lehetővé teszi, hogy olyan tulajdonságokat egyesítsünk 
egyetlen cipőben, amiket korábban el sem lehetett volna képzelni, ilyen két tulajdonság például a puhaság és a rendkívüli rugalmasság. Az Energy Boost 
talpa egy teljesen új élményt kínál a futni vágyóknak.
 
Hogyan tesztelte az Adidas az új anyagot? 
Megvizsgáltuk többek között, hogy az anyag mennyi energiát ad vissza a 
futónak a sarok becsapódása után. Az eredmények azt mutatták, hogy a BASF speciális műanyaga az összes korábbi anyagnál jobban visszaadja az energiát. Megvizsgáltuk továbbá klímakamrában az anyag hőmérsékleti stabilitását is. Az eredmények alapján elmondható, hogy a talp anyaga háromszor ellenállóbb a magas ill. alacsony hőmérséklettel szemben, mint a hagyományos habszivacs.
 
Mennyire lesz tartós az új talp? 
Az ellenállóképesség feltérképezésére a kompressziós teszt során 10 000-szeresére tömörítjük az anyagot. Bár a habszivacs könnyebb, mint a korábban használt anyagok, a sejtszerkezete sokkal ellenállóbb, így a cipő több száz kilométeren át képes megőrizni kiváló tulajdonságait.
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[136527] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés