hirdetés
hirdetés

Új energetikai szabályok

2020-ig be kell fejezni a csarnoképítkezéseket

A csarnokberuházások 2021. január 1-je után csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha megfelelnek a szigorúbb energetikai követelményeknek.

hirdetés

Az új energetikai szabályozás miatt az elkezdett, de jövő őszig várhatóan nem befejezett csarnoképítések jelentős költségnövekedéssel és elhúzódó használatbavétellel járhatnak. Bármelyik fázisban van is egy üzem vagy logisztikai csarnok, kellő szakmai segítséggel minden érintett vállalkozás kivédheti az új szabályokból adódó problémákat.
A 2020. december 31-e után használatba vett épületeknek meg kell felelniük a 7/2006. (V. 24.) TNM-rendelet 6. mellékletében foglalt követelményeknek. Vagyis teljesíteni kell a „közel nulla energiaigényű épületek” követelményszintjét. Ez azt jelenti, hogy az épület energiaigényét legalább 25 százalékos mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani. „A rendelet értelmezésében megújuló energiaforrásnak számít egyrészt a tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet. Valamint az ismertebb megújuló energiák: nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia” – részletezte lapunknak az előírást Illés Tamás, a Pallér Csarnok Kft. üzletfejlesztési és marketingvezetője.

Könnyen ki lehet futni az időből

Illés Tamás üzletfejlesztési és marketingvezető
Illés Tamás üzletfejlesztési és marketingvezető
Fontos, hogy a vonatkozó határidő az átadásra, azaz a használatbavételhez szükséges hatósági igazolás megszerzésének idejére vonatkozik. Vagyis hiába indították el az építkezést a jelenleg hatályos előírások szerint, ha a régi energetikára lett tervezve az épület. Sajnos, a teljesen szabályosan megtervezett és felépített csarnok 2021. január elsejétől már nem fog megfelelni. Ez azt jelenti, hogy így nem kaphatja meg a hatósági igazolást a használatbavételhez.
Fennáll a veszélye annak, hogy a mostanában megtervezett vagy megkezdett beruházások jelentős része átcsúszik 2021-re. Kivéve azokat, amelyeket specializált csarnoképítő cégre bíztak, így már a kezdeti lépésektől egészen a kulcsrakész megvalósításig bármelyik fázisban megbízható szakmai, műszaki segítséget kapnak.

Személyre szabott ütemterv kell

Azoknak a vállalatoknak, amelyek már rendelkeznek építési engedéllyel, vagy most gondolkodnak a tervezés elindításán, érdemes mielőbb belevágniuk a projekt megkezdésébe. Az épülő vagy tervezőasztalon lévő csarnokokat lehetőleg a 2021. január 1-je után érvényes energetikai követelményeknek megfelelően kell megtervezni és megvalósítani. A 2000 m2 feletti gyártó- és üzemcsarnokok, logisztikai raktárak tervezésére és generálkivitelezésére specializálódott Pallér Csarnok Kft. 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás, amelyet mindkét esetben érdemes segítségül hívni. „Nemcsak a beruházás előkészítésében tudunk segíteni, például az ingatlanok összehasonlításában, geodéziai felmérésében és talajmechanikai vizsgálat készítésében, hanem a koncepcióterv, az engedélyezési tervdokumentáció, valamint a kiviteli tervdokumentáció elkészítésében is. Szolgáltatásaink közé tartozik a döntéstámogatás – látványtervekkel, beruházási költségkalkulációkkal –, a tervezés, valamint a rejtett költségek nélküli generálkivitelezés” – tette hozzá Illés Tamás.

Az épülő vagy tervezőasztalon lévő csarnokokat lehetőleg a 2021. január 1-je után érvényes energetikai követelményeknek megfelelően kell megtervezni
Az épülő vagy tervezőasztalon lévő csarnokokat lehetőleg a 2021. január 1-je után érvényes energetikai követelményeknek megfelelően kell megtervezni

 

Folyamatban lévő kivitelezések

• B. Braun, Gyöngyös, gyártócsarnok – 27 700 m2

• TLC, Litér, gyártócsarnok – 26 000 m2

• MIAS, Gyöngyös, gyártócsarnok – 8300 m2

• PAPST, Sülysáp, gyártócsarnok – 6000 m2

• TBMI, Isaszeg, gyártócsarnok – 4800 m2

• MAN, Fót, szerelőcsarnok – 2000 m2

Ezért fontos a tervezés

Már az engedélyezési tervdokumentáció készítésekor eldől, hogy milyen négyzetméteráron valósítható meg egy csarnok. Ezt nagyban meghatározza, mennyire volt költséghatékony szemléletű a tervezés – az építészeti, tűzvédelmi és gépészeti koncepció kialakításától kezdve a könnyen és biztonságosan kivitelezhető részletekig. „A körültekintő tervezés a beruházási költségek csökkentésén túl jelentős hozzáadott értéket ad az épületnek” – mondta a szakember. „A használat során derül csak ki ugyanis, hogy az épület jól működik-e, ez pedig a jó tervezésen múlik. Vannak mérhető pozitívumok – átlagosnál alacsonyabb fenntartási és karbantartási költség, funkcionalitásból adódó hatékonyabb munkavégzés –, de vannak nem feltétlenül számokban kimutatható előnyök, többek között a cég arculatának javulása vagy a dolgozói elégedettség. Mindezzel együtt jár végső soron a cég sikerének növekedése” – összegezte a Pallér Csarnok Kft. képviselője.

Folyamatban lévő tervezések

• MIAS, Gyöngyös, gyártócsarnok – 8300 m2

• Tataplast, Tata, gyártócsarnok – 7000 m2

• LISS, Répcelak, gyártócsarnok – 5600 m2

• TenPao, Miskolc, gyártócsarnok – 4200 m2

• 3DHistech, Budapest XIV., gyártócsarnok – 2500 m2

• MAN, Fót, szerelőcsarnok – 2000 m2


A többek között BISNODE, KKV TOP 100, DUIHK „Megbízható Munkaadó” tanúsítvánnyal rendelkező, illetve ISO 9001-es szabvány szerint működő Pallér Csarnok Kft. az évek során több mint 170 csarnokot épített és mintegy 100 csarnokot tervezett. Ügyfélköre autóipari, gépgyártó, villamosipari, műszergyártói, logisztikai és élelmiszeripari multinacionális vállalatokból, valamint a kkv-szektor stabil képviselőiből áll. Tervezőirodája folyamatosan kutatja azokat az aktuális, alternatív műszaki megoldásokat, amelyekkel a legköltséghatékonyabban valósítható meg a beruházás és a hosszú távú üzemeltetés. Nagy előnyük, hogy a tervezés során komplex módon kezelik az abban részt vevő összes szakág munkáját, így összehangolt, optimális és költséghatékony műszaki megoldásokat nyújtanak. Mivel azonban már a telek kiválasztásának is nagy jelentősége van a későbbi költségek alakulásában, ezért érdemes minél előbb a szakértők tanácsát kérni.„Akár rendelkezik jelenleg tervekkel, akár most gondolkozik a tervezés elindításán, javasolt, hogy mindenképpen keressen meg bennünket, hogy személyre szabott ütemtervvel segíthessük a beruházás eredményes megvalósítását még a 2020. december 31-i használatbavételi határidő előtt” – javasolta Illés Tamás.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin novemberi lapszámában jelent meg. 

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés