A nagy létszámú foglalkoztatás kihívásai

Az alapokat kell helyretenni

A termelő-gyártó vállalatok egyik legnagyobb HR-kihívása manapság a kékgalléros munkaerő megszerzése, bevonzása és hosszabb távú megtartása – a megoldásokról Csikós-Nagy Katalinnal, a HR-Evolution Kft. ügyvezetőjével, fluktuációkezelő szakértőjével beszélgettünk. 

GyártásTrend: Milyen employer branding megoldások vannak arra, hogy egy gyártó vállalat ma vonzó és versenyképes tudjon maradni a kékgalléros célcsoport számára?

Csikós-Nagy Katalin: Én ezt nem innen közelíteném meg. Az employer branding kampányokkal nagyon szépen csomagolt üzeneteket lehet megfogalmazni, de a kékgalléros munkavállalók esetében nem erre van elsősorban szükség. Esetükben a megfelelő bérezés mellett sokkal fontosabb, hogy az alapfeltételek rendben legyenek. Nem fordulhat elő, hogy a rendelkezésre álló 10 perces szünetben egy munkavállaló ne tudja elvégezni a szükségleteit, mert mondjuk nincs elég mosdó ennek kiszolgálására, vagy az túl messze van egy adott munkaállomástól; hogy ne legyen megfelelő étkezési lehetőség vagy kényelmetlen legyen a munkaruha. Amíg ezek a körülmények és folyamatok nincsenek rendben, nem érdemes vonzó üzeneteket megfogalmazni, mert csalódást okozunk majd a leendő munkavállalónknak. Amennyiben az alapkörülmények rendben vannak, és a megbecsülésre is odafigyelnek a vezetők, úgy a belső ajánló program nagyon hatékonyan tud működi. A belső elégedettség által elért toborzással hatékonyabb a megtartás a szervezetekben, és ilyenkor akár a külső kommunikációs eszközöket is csökkenteni, optimalizálni lehet.

Ha ma csak 10 perce van, ezt a cikket olvassa!

-

GyártásTrend - Az iparról minden nap - Kövessen bennünket a Facebookon is!

Impresszum

-
© 2009 - 2020, GyártásTrend
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.