Szintetikus hús

Húsgyártás orvosi technológiával

A transzplantáció és a transzplantálható szervek növesztésének orvostudományából kezd kinőni a szintetikushús-ipar. A következő agrárforradalomként beharangozott technológia fejlesztését sebészek, kardiológusok, őssejtbiológusok, a NASA és a holland kormány kezdte, vegetáriánus indiaiak, szilícium-völgybeli befektetők és izraeli startupok folytatják.

A Földön eddig körülbelül ötszáz ember evett szintetikus, bioreaktorban előállított húst. A szakértők szerint működik a technológia, de a nagyüzemi gyártáshoz még igencsak növelni kell a hatásfokot, és csökkenteni az előállítási költségeket. 2013-ban, Londonban, az első, széles nyilvánosság előtt elfogyasztott mesterséges húsból készült étel – hamburger – előállítása három ember kétévi munkáját vette igénybe, és 250 000 euróba került (a költséget a Google egyik alapítója, Szergej Brin állta), azonban mára az előállítás ideje kilenc hétre, költsége 12 dollárra, a valódi hús árának mindössze tízszeresére csökkent. Az első szintihamburgert mindössze egy élelmiszer-kutató és egy tudományos újságíró kóstolta, és azt mondták, jó volt beleharapni, intenzív húsíze volt, a konzisztenciája tökéletes, de a szaftossága hagyott némi kívánnivalót maga után. Ez utóbbin a tesztelők nem is csodálkoztak, hiszen tudták, hogy a húspogácsában csak izomsejtek vannak, a zamatot adó kötő- és zsírszövet hiányzik belőle.

Ha ma csak 10 perce van, ezt a cikket olvassa!

-

GyártásTrend - Az iparról minden nap - Kövessen bennünket a Facebookon is!

Impresszum

-
© 2009 - 2019, GyártásTrend
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.