Akadálymentes kommunikáció PC-alapú vezérléssel

Zóna 0-ból a felhőbe

A folyamatautomatizálási iparágak élvonalbeli szakkiállításán, az Achema 2018 szakvásáron a Beckhoff bemutatta a folyamatautomatizálási iparágat megcélzó, nyílt, PC-alapú automatizálási megoldásait. PC‑alapú automatizálással akadálymentes kommunikációs képességekkel kiegészített rendszerek segítségével Zóna 0/20 besorolású környezetekben is holisztikus módon biztosítható adatátvitel az érzékelőktől a felhőig. 

hirdetés

A fokozódó piaci és pénzügyi követelmények kielégítése érdekében a folyamatautomatizálásban időtálló megoldásokra van szükség. Ezek csak teljes körű, a diszkrét automatizálás és a folyamatautomatizálás közötti hagyományos szakadékot áthidaló, holisztikus adatkapcsolatot biztosító rendszerekkel valósíthatók meg. A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikája ehhez ideális alapot nyújt. PC-alapú vezérléssel még az elosztott rendszerek adatkommunikációja is könnyen megvalósítható, ugyanakkor a központi – és éppen ezért rendkívül hatékony – elemzési, illetve folyamatautomatizálási képességek is biztosíthatók. A Beckhoff automatizálási technológiája nyílt, együttműködik más rendszerekkel, és támogatja a felhőalapú szolgáltatásokat, ezért ideális az ipar 4.0 és az IoT alapelvei szerint megvalósult gyártókörnyezetek adatkapcsolati funkcióinak biztosítására. Ez a felhasználók számára minden téren előnyöket jelent, a horizontális – akár a vállalat határain is túlnyúló – integrálástól a kommunikációs mechanizmusokkal összekötött gyártórendszerek vertikális integrálásán át a berendezések teljes élettartamára kiterjedő, egységes műszaki megvalósításig.

PC-alapú vezérléssel akadálymentes kommunikáció biztosítható a folyamatautomatizálási alkalmazások számára – vertikálisan a Zóna 0 besorolású környezetektől a felhőig, horizontálisan pedig a vállalat határain belül és kívül
PC-alapú vezérléssel akadálymentes kommunikáció biztosítható a folyamatautomatizálási alkalmazások számára – vertikálisan a Zóna 0 besorolású környezetektől a felhőig, horizontálisan pedig a vállalat határain belül és kívül

A Beckhoff rendszerfelépítése Zóna 0/20 besorolású környezetek és a felhő között is akadálymentes vezérlési megoldások kialakítását teszi lehetővé.

Az általános automatizálási elemeken felül az alábbi, veszélyes környezetekhez tervezett termékek széles választékával is rendelkezik a Beckhoff:

– Gyújtószikramentes be- és kimenetekkel rendelkező, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok Zóna 0/20, 1/21 és 2/22 besorolású környezetekben működő terepi eszközök közvetlen csatlakoztatásához (külön védőgát nélkül);

– TwinSAFE SC-technológiával kiegészített, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok;

– Többérintéses vezérlőpanelek és CPX-sorozatú, egykártyás PC-k Zóna 2/22 besorolású környezetekhez;

– TwinCAT automatizálási szoftver, amely speciális folyamatautomatizálási interfészeket és könyvtárakat, a TwinCAT IoT szoftverplatformon keresztül felhőkommunikációt, a TwinCAT Analytics révén pedig ciklusszinkron-adatelemzést biztosít.

Porgánszki Éva Anna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés