Automatizálás a gyártótól

Vertico termékskála egységes dizájnnal szerszámgépekhez

Egyetlen forrásból: jövőorientált termelési irány szabványosított és egyedi automatizálási megoldásokkal egyenesen a gyártótól.

hirdetés

Az automatizált berendezések a digitális korszak gyárainak elengedhetetlen elemei, ezáltal az ipar 4.0 szerves részei is. A szerszámgép-konstrukciók digitalizálásában úttörőnek számító DMG Mori a fejlődés központi témájának az automatizálás kérdését tartja. A jövőorientált automatizálási megoldások fejlesztésének megerősítése érdekében az innovációiról ismert vállalat egy régi partnerével együttműködve összpontosítja tudását, aminek eredménye a DMG Mori Heitec, a DMG Mori AG és a Heitec AG közös vállalkozása. Jelenleg az új DMG Mori gépek 25 százalékát már valamilyen automatizálási megoldással kínálják, a jövőben azonban minden berendezés moduláris automatizált rendszerrel lesz felszerelve. Az egymással kompatibilis modulokból álló megoldásokkal a DMG Mori Heitec integrált automatizálási koncepciót kínál ügyfeleinek. A Vertico-termékskála tartalmazza a már jól bevált PH 150 palettakezelő rendszert, az RS 3 forgó palettás tárolót, a WH 3 munkadarab-kezelő rendszert, valamint az újonnan kifejlesztett, rugalmas GX portáladagolót is. A portfóliót tovább szélesíti a Robo2Go mobilis automatizálási rendszer, amely már számos esztergagépen elérhető.

Integrált automatizálási koncepció

A gépeket, üzemeket, különböző robotalkalmazásokat és anyagáramokat virtuálisan modellező, szoftveralapon történő mérnöki folyamattámogatás mára kulcsfontosságú tényezővé vált. Ennek segítségével a költségek csökkentésével egy időben a megfelelő termelékenységnövekedés is elérhetővé válik. Az erlangeni bázisú DMG Mori Heitec GmbH ezért a virtuális reprezentáció fejlesztését tűzte ki céljául, amit röviden digital twinnek keresztelt el. A digitális eszközöknek köszönhetően a projektfőidők nagyjából 20, a helyszíni üzembehelyezési idők pedig még jelentősebb mértékben, akár 80 százalékkal is csökkenthetők. Jövőbeli kiegészítések és változtatások tervezhetők és tesztelhetők a digitális ikerpár segítségével a normál üzemállapot megállítása nélkül, azzal párhuzamosan.

A digitális ikerpár a digitalizáció nélkülözhetetlen eleme (forrás: DMG Mori)
A digitális ikerpár a digitalizáció nélkülözhetetlen eleme (forrás: DMG Mori)

„Ebben a közös vállalkozásban egyenlő partnerekként erősítjük automatizálási tudásbázisunkat, ezért a digital twin fejlesztése kulcsfontosságú jelentőséggel bír: egyszerre gyorsítja és stabilizálja vevőink minden folyamatát a fejlesztési szakasztól az üzembe helyezésen át egészen a szervizfázisig, és biztosítja a rugalmas, stabil eljárásokat” – mondta Christian Thönes, a DMG Mori igazgatótanácsának elnöke.

Jövőálló automatizálás – a gyártótól

Az automatizált szerszámgépek mint a jövőorientált gyártás eszközei garantálják a versenyképességet a felhasználók számára. Pontosan ezért nyújt segítséget a DMG Mori a partnereinek abban, hogy a lehető legjobb automatizálási megoldást alkossák meg minden alkalmazáshoz. A költséghatékonyság, a rugalmasság és a megbízhatóság csak három példa az elérhető számtalan előny közül. Egy megfelelő automatizált megoldás nagyobb ismétlési pontossággal rendelkezik, mint bármelyik kézi munkadarab-kezelési művelet, azonban egy ilyen alkalmazás bevezetése az előzetes igényfelmérést követően gondos tervezést követel meg, amelyet a jövőben a DMG Morinál erre specializálódott szakemberek fognak végezni a megrendelő üzem területén.

Egy megoldás minden alkalmazásra

A szerszámgépgyártó már közel jár a céljához, hogy minden egyes berendezését felszerelje egy automatizált paletta- vagy munkadarab-kezelő megoldással. A cég kiterjedt és új Vertico termékportfólióját a 2017-es EMO kiállításon mutatta be az érdeklődőknek. A már jól bevált szabványos automatizált megoldások közé tartozik a PH 150 palettakezelő rendszer, az RS 3 forgó palettás tároló, valamint a WH 3 munkadarabkezelő rendszer.

A kínálat nemrég tovább szélesedett a CLX-széria összes modelljével kompatibilis GX 6 portáladagolóval, amelyet a DMG Mori a már bevált NLX-szériához tartozó portálrendszerek alapján fejlesztett ki. A berendezés képes akár 6 kg tömegű munkadarabok kezelésére. A termékskála másik új tagja az iLoading, egy automatikus rendszer nagy mennyiségű és kis, maximum 5 kg tömegű alkatrészek kezelésére. A Robo2Góval kiegészülve a gyártó termékpalettája egy olyan munkadarab-kezelési megoldással bővül, amely rugalmasan használható nagyszámú egyetemes esztergagépen, valamint jelentős megtakarítás érhető el vele a Celosszal történő könnyű programozásnak köszönhetően. A DMG Mori lineáris palettatárolók (Linear Palett Pools, LPP) és robotokkal automatizált rendszerek segítségével több berendezésből álló nagy gyártócellákat alkot.

A CLX-széria összes modelljével kompatibilis a GX 6 portáladagoló
A CLX-széria összes modelljével kompatibilis a GX 6 portáladagoló

A vállalat a szabványos automatizálási rendszerek széles skáláját alkalmazásspecifikus megoldásokkal egészíti ki, amelyek robotok segítségével az ügyfelek igényei szerint személyre szabhatók. Ezek olyan kulcsrakész ajánlatok, amelyek nagyszámú gépet képesek összekapcsolni a hozzájuk tartozó folyamattámogató lépésekkel. A szolgáltatások skálája a tervezéstől kezdve a szimuláción át egészen a kulcsrakész rendszer teljes és végleges átadásáig terjed.

Egységes dizájn az automatizálási megoldásokhoz

A DMG Mori új Vertico dizájnja nevét a függőleges perforált lemezekről kapta. Az összetéveszthetetlen és egyedi, kikészített háromszög-lemezminta mindegyik automatizálási megoldáshoz használható, és alkalmazható mind a prémiumdizájnnal tervezett, mind pedig az egyszerűbb gépmodellekhez. A DMG Mori Automation felirat tökéletesen jelzi, hogy a berendezés és az automatizálási rendszer mindig a vállalat egész megoldását alkotja a vásárlók részére.

Egyetlen kapcsolattartó az elejétől a végéig

Az ügyfelek számára jelentős előnyökkel jár, hogy az automatizálási megoldásokat a jövőben a gépmegrendelést teljesítő üzemekben fogják megtervezni és bevezetni. Az automatizált rendszereket a DMG Mori biztosítja egyetlen forrásból, azaz minden egyes gyárban jelen lesz egy automatizálási specialista, aki a vevő által meghatározott projektért felel majd, annak kezdetétől a befejezéséig. Az ügyfél igényeinek bejelentését követő néhány napon belül a specialista jelentkezik egy szakértő csapat által összeállított vevőspecifikus megoldással, majd az ezt követő lépéseket is koordinálja mint a megrendelő egyetlen kapcsolattartója.

A Vertico automatizálás dizájnja függőleges perforált lemezeken alapul
A Vertico automatizálás dizájnja függőleges perforált lemezeken alapul

A széles körű vevői támogatás az automatizálási rendszer vásárlása során az ideális termék kiválasztásán és telepítésén kívül magában foglalja még a 24 hónapos garanciával és a szervizzel kapcsolatos ügyintézést is. Az egész projekt egyetlen automatizálási szakember által történő lebonyolítása csökkenti a felesleges kontaktfelületeket és költségeket is.

Az ipar 4.0 kulcsfontosságú eleme

A digitalizáció útja projekttel a DMG Mori a szerszámgép-konstrukciók digitalizációját folytatja. Ennek egyik legfontosabb eleme a szerszámgépek automatizálása, vagyis a CNC-technológia közvetlenül hálózati termelési környezetbe való integrálása. Egy ilyen rendszerben az operátoroknak csak felügyelniük és kezelniük kell a műveleteket, míg a berendezés függetlenül hajtja végre a feladatokat az általuk meghatározott prioritások alapján. Christian Thönes szerint pontosan ez az a tulajdonság, amely egy digitális gyárat jellemez: „A szükséges összetevők teljes mértékben gépesítettek – automatikusak és gombnyomásra működnek.”

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés