Megmunkálás

Versenyelőnyt ad a kiváló felületi minőség

A sorják nem csak szerelésnél okoznak problémát, hanem az alkatrészek funkcióját is rontják, egyes iparágakban pedig kifejezetten kockázati tényezőnek számítanak. (X)

hirdetés

A magyar fémipari vállalkozásoknak nemzetközi szinten is egyre több versenytárs szorításában kell piaci pozíciójukat megőrizniük. A beszállítói szerződések teljesítéséhez napjainkban már nem elég az árat és a minőséget adott szinten tartani, a megrendelők a hozzáadott értéket, az innovációt is egyre inkább keresik üzleti partnereiknél, hiszen a szigorodó szabályozásoknak ezek segítségével tudnak leginkább megfelelni. Bár mindez első pillanatra nagy kihívásnak tűnik, nem feltétlenül igényel hatalmas ráfordítást és hosszadalmas beruházást egy-egy megoldás.

Jelenleg a hazai termelés mintegy 70 százaléka kerül exportra, olyan főbb piacokra, mint Németország, Ausztria, Franciaország és Hollandia, mindazonáltal a szektor kivitelének volumene növelhető lenne, mivel a magyar fémipar jelentős tartalékkapacitással rendelkezik. Nem véletlenül, hiszen a sokéves tapasztalat, a precíz munkavégzés, a pontos, esztétikus, minőségi munkadarabok rövid határidőre, versenyképes árakon történő leszállításában továbbra is élen járnak a hazai vállalkozások.

Ilyen a gyulai székhelyű Lovász Forgácsoló Kft. is, mely 1996-ban alakult családi vállalkozásként, mára pedig Magyarország délkeleti részének egyik jelentős, magyar magántulajdonban lévő fémforgácsoló és szerszámkészítő vállalkozásává nőtte ki magát. A Lovász Kft. elindulása óta eltelt közel 20 év alatt folyamatosan és dinamikusan fejlődött, gyulai telephelyén jelenleg egy 820 millió forint összértékű beruházásból megvalósult, 2200 négyzetméteres új üzemcsarnokban, fejlett gépparkkal végzi tevékenységét.

Szakértelem kell a sikerhez

Az alapító Lovász Antal üzleti gondolkodását mindig is az innovatív szemléletmód, a nyitottság, a szakmai precizitás és a csapatmunka jellemezte, ezzel biztosítja cégének mai napig a versenyelőnyt. Saját és csapata erőfeszítései nem csupán vállalatának hoztak sikereket, de Békés megye egyik nagy múlttal rendelkező városába is új életet lehelt.

Az elmúlt közel 20 évben a tulajdonos üzleti filozófiáját a szakmája iránti elkötelezettség, a kihívásokkal való bátor szembenézés és a fejlődés iránti vágy határozta meg. Az ügyvezető nemzetközi szinten is jelentős versenyelőnyt ért el a fejlesztési tevékenység előtérbe helyezésével, valamint üzleti partnereivel történt együttműködéseinek kialakításával a termékfejlesztésben.

A Lovász Forgácsoló Kft. fő profilja a fémforgácsolás, legnagyobb mennyiségben szerszám alkatrészeket, gépjármű alkatrészeket és elektronikai alkatrészeket gyártanak. Az évi 20-22 millió darabos forgácsolókapacitással rendelkező vállalat megrendelői leginkább az Európai Unió nyugati tagállamaiból kerülnek ki, termelésük majdnem 90%-a exportra készül. 

A fémforgácsolás mellett szerszámértékesítéssel is foglalkozik a vállalkozás, ennek keretében 1993 óta értékesíti a Mitsubishi Carbide forgácsoló szerszámokat az európai központ felkérése alapján. Jelentős előrelépést jelentett számukra, amikor 2004 februárjában felkérték őket a Mitsubishi szerszámok kizárólagos magyarországi képviseletére.

Nincs kompromisszum a minőség terén

Az új üzemcsarnok fejlett gépparkjának köszönhetően a sorozatgyártás továbbra is maximális fordulatszámon üzemel, de az élelmiszeripari felhasználásra gyártott alkatrészek beszállítása során a munkadarabok visszamaradt felületi minősége fontos kritériummá vált. Ennek érdekében a Lovász Kft. szakemberei a piacon elérhető többféle sorjázó és finiselő megoldást kipróbáltak, végül pedig a 3M™ Scotch-Brite™ technológián alapuló sorjázó és finiselő préselt korongját (Scotch-Brite™ XL-UW préselt korong) választották. „A gyártás során fontos a visszamaradt felület minősége és az, hogy a legjobb színvonal biztosítása mennyi kézi energiát igényel. A 3M termékével a legkisebb energiaráfordítással a legjobb minőséget tudjuk garantálni” – szögezte le Lovász Antal.

Kettős köszörűgép - általános, jellemző alkalmazása a Scotch-Brite™ sorjázó korongoknak
Kettős köszörűgép - általános, jellemző alkalmazása a Scotch-Brite™ sorjázó korongoknak

Mivel az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a méréstechnika, ennek eredményeként szigorúbb lett az élelmiszeripari szabályozás, és természetesen változott az élelmiszerekkel szembeni fogyasztói érzékenység is. Az élelmiszerbiztonságot pedig a kórokozókkal szennyeződött eszközök, illetve az élelmiszertermékekbe kerülő idegen tárgyak – például letört sorjadarabok – is veszélyeztetik. A gyulai vállalkozás által gyártott élelmiszeripari felhasználásra kerülő alkatrészeken ezért olyan finom felületet hoznak létre, amely kiküszöböli, hogy baktériumok, vírusok telepedhessenek meg a felülethibákban. „A Scotch-Brite™ XL-UW préselt koronggal biztosítani tudjuk, hogy sorjázás után a sorjázat helyén is megfelelővé váljon a minőség” – mondta Lovász Antal.

Élelmiszeripari termékekből évi 30 ezer darabot gyártanak, és elégedettek a Scotch-Brite™ XL-UW préselt korong élettartamával: „Nincs összehasonlítási alapunk, mivel eleve nem találtunk másik olyan terméket, ami megfelelő lett volna céljaink eléréséhez ilyen minőségben, így valójában nem is tudjuk mivel szembeállítani, de e nélkül is kimondhatjuk, hogy elégedettek vagyunk vele, mert kiváló felület érhető el alkalmazásával és hosszú élettartammal rendelkezik. Technológiájából adódóan nem tömődik el, az elhasznált szemcse egyszerűen leválik és mindig új szemcse kerül a felszínre” – részletezte az igazgató.

Scotch-Brite™ XL-UW sorjázó korong
Scotch-Brite™ XL-UW sorjázó korong

A Scotch-Brite™ préselt korongok a tömörtől (8) a puha (2) kivitelig különböző finomságokban is elérhetők. A vékony korongokkal bonyolult sorjázási műveletek könnyen és biztonságosan elvégezhetőek, úgy, hogy nem hagynak maguk után másodlagos sorját, mindemellett erőteljes anyagleválasztásra képesek, valamint a széleket és sarkokat a felület károsítása nélkül lehet sorjázni velük. „Noha kezdetben egyetlen termékcsoport sorjázására vezettük be, ma már minden olyan alkatrész sorjázását ezzel végezzük, ami kézi munkával sorjázandó” – mondta a Lovász Kft. vezetője, majd hozzátette: „Kimondottan rozsdamentes acél felületeknél alkalmazzuk, de annyira bevált, hogy sima ötvözött acélhoz is ezt használjuk már.”

Innováció beruházás nélkül

Az, hogy ilyen magas minőségi kritériumoknak megfelelő termékeket tudjon előállítani egy gyártó, nem igényel különösebb beruházást. A Scotch-Brite™ préselt korongok hagyományos kézi megmunkáláshoz használhatók, és mindössze egy állványos köszörűre felszerelve képesek biztosítani a beszállítói követelményeket.

„Mivel az általunk gyártott élelmiszeripari alkatrészek Scotch-Brite felületi minőségük révén kivétel nélkül átmennek a minőségellenőrzésen, úgy döntöttünk, hogy bővítjük az együttműködésünket a 3M-mel, így egy újabb terméküket is bevezettük egy másik szegmensünkben. Ezzel szintén nagyon elégedettek vagyunk, így várhatóan még tovább szélesítjük a 3M termékek felhasználását” – zárta szavait Lovász Antal.

Scotch-Brite™ nem szövött anyagok szerkezete
Scotch-Brite™ nem szövött anyagok szerkezete

A kiváló felületminőség titka a felületkezelő Scotch-Brite™ anyagok egyedülálló műanyag szálszerkezete. A szintetikus szálak és a hozzájuk ragasztott csiszolószemcsék a munkadarab felületéhez igazodó háromdimenziós nyílt szerkezetet képeznek. Ez a nyílt hálós konstrukció lehetővé teszi a levegő keringését, amely következtében a munkadarab kevésbé melegszik fel, így kisebb az esélye az elvetemedésnek és az elszíneződésnek. Ezen felül ellenálló az eltömődéssel szemben, ami jobb minőségű finiselést vagy polírozást biztosít. A Scotch-Brite™ termékek egyedülálló konstrukciója biztosítja, hogy a munkafelületen mindig friss csiszolóanyag legyen, így állandó minőségű, egységes eredmény érhető el. A háló rugózó jellegének köszönhetően kisebb a veszélye a túlcsiszolásnak és a tűrések megszegésének. 

Ettől lesz igazán nemes az acél

A Scotch-Brite™ termékek kiváló eredményt nyújtanak a felületek finom csiszolásakor; legyen szó karcok eltávolításáról, hibák és kezelési nyomok javításáról vagy a végső felület kialakításáról, de hatékony megoldást nyújtanak egybecsiszolás, egységes felületi kép létrehozása, finiselés és a felületfestéshez való előkészítés során is úgy, hogy a megfelelő felületi képet a tűréshatárok szigorú betartásával alakítják ki.

Mindemellett a fémek gyors és hatékony tisztítására is kiválóan alkalmasak, hiszen mindezt az alapréteg károsítása nélkül érik el. Eltávolítanak mindent, a nemkívánatos festéknyomokat, rozsdát, tömítőszereket, ragasztókat és bevonatokat a fémek felületéről, akárcsak a fémfelületek megmunkálása esetén a precíziós alkatrészeken lévő apró egyenlőtlenségektől a durva sorjákig. A munkához a legkülönbözőbb fix vagy hordozható gépeket lehet használni, a hosszabb élettartam, nagyobb anyagleválasztás és állandó, egységes felületi kép létrehozása minden esetben garantált. Mindehhez a következő típusokban állnak rendelkezésre termékek: tárcsák, korongok, kefék és szalagok.

Miért a Scotch-Brite™ a legjobb választás?

- Erős, ellenálló szintetikus szálszerkezet, amely a háló belsejében is tartalmaz csiszolószemcséket.

- Sima, sorjától mentes felületi kép hozható létre

- Egységes, állandó minőségű eredmény érhető el a túlcsiszolás veszélye nélkül

- Alkalmas sorjázásra, finiselésre, felület tisztításra, kis hegesztési varratok eltávolítására

- Egyszerű, könnyebb használat, kevesebb utómunkára van szükség és csökken a selejtek száma

Próbálja ki Ön is a Scotch-Brite™ termékeket!

Hívja a +36-30-496-1659 telefonszámot vagy látogasson el honlapunkra a www.3m.hu/csiszolastechnika oldalra.

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés