Újdonság, különlegesség és hagyomány az M+E palettáján

Van új a nap alatt a szerszámgépek piacán

Azt hihetnénk, hogy nem történnek jelentős változások egy év alatt a szerszámgépes szakmában, pedig a tavaly óta számos újdonság jelent meg a gyártók és így az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. termékpalettáján is, amit a májusi Ipar Napjai - Mach-Tech szakkiállításon mutattak be.

hirdetés

A teljesség igénye nélkül az említett újdonságok közé sorolható, hogy a Brother két modellel is előrukkolt a tavalyi tokiói Jimtof szerszámgépipari vásáron, a Hartford pedig bemutatta legújabb gépét a szakma Tajpejben rendezett seregszemléjén, a márciusi Timtoson, de hamarosan érkezik az új vezérlős Mitsubishi tömbszikra-forgácsoló is. 

Multifunkcionális gépek

Idén egy különlegességgel is készült a szerszámgép-kereskedelmi vállalkozás: Magyarországon a Mach-Techen debütált a Fuji DLFn (Dolfin) moduláris gyártóberendezés. Ez a Fuji egyedi gépcsaládja, amely eszterga- és marómodulokból felépített, rendkívül rugalmas és termelékeny gyártócella. A DLFn multifunkciós gépeknél minden egység egyszerre forgácsol, burkolaton belüli adagolórendszer szállítja a munkadarabokat az egyes modulok között. Verhetetlen termelékenysége mellett igen kicsi helyigénye teszi egyedülállóvá a tömeggyártásban.

A Fuji ezenfelül a CSD300 iker frontorsós esztergarendszerrel képviseltette magát, amelynek óriási előnye, hogy teljesen automatikus adagolórendszerrel rendelkezik, így a munkadarabok tárolórendszerbe való rakodása után automatizálható az adagolás, a megmunkálás, az anyagmozgatás, a munkatérből való eltávolítás és opcionálisan a méretellenőrzés is. A CSD-sorozat gépeiből mint modulegységekből géprendszer építhető ki, amelynek elemei között automatikus munkadarab-továbbítás valósítható meg. A moduláris kialakítása révén számos elrendezés lehetséges.

Fuji DLFn moduláris gyártóberendezés
Fuji DLFn moduláris gyártóberendezés

Felülmúlja az elődeit

Szintén először volt látható Magyarországon a sokak által várt, tavaly a Jimtofon bemutatott Brother Speedio R650X2 palettacserélős függőleges gyors megmunkálóközpont. Ezt a régi TC-32BNQT modell utódjának szánják. A megszokott és változatlan paraméterek mellett a legfőbb újdonság a beépített karos szerszámcserélős negyvenes szerszámtár, a megnövelt {{z}} tengely menti löket (435 mm) és a 70 bar nyomású orsón keresztüli hűtés.

Maga a Brother készített egy összehasonlító táblázatot, amelyben az új modellt a TC-32BNQT-vel és a jól ismert Brother R650X1-gyel veti össze, és amit kidomborít ebben: a {{z}} tengely megnövelt löketét (450 mm szemben az X1-es 305 és a TC-32-es 415 mm-ével), a megnövelt szerszámhosszat (250 mm, míg a másik két modellnél 200 mm), valamint a maximális szerszámsúly is 4 kg-ra nőtt (az eddig 3 és 3,5 kg-mal szemben). A TC-32BNQT-ben már jól bevált, kedvelt, továbbfejlesztett duplakaros megoldású szerszámcserélő és a negyvenes szerszámtár pedig átvételre került ebbe az új modellbe.

Emellett a standon megjelent a kis helyigényű, kompakt Brother Speedio M140X2 függőleges ötirányú esztergálófunkciós CNC-megmunkálóközpont is. A Hartfordnak, amely Tajvan legnagyobb CNC-megmunkálóközpont-exportőrének márkája, és a világ egyik vezető gyártója a szakterületén, idén egy szimultán öttengelyes függőleges CNC-megmunkálóközpontja, egy 5A-65E modell került kiállításra.

Az ipar 4.0 igényei szerint

A Mitsubishi két géppel is képviseltette magát: az egyik az MV2400S NewGen huzalos szikraforgácsoló az ipar 4.0 új elvárásaihoz igazodó D-Cubes vezérlővel, amelynek segítségével minden lényeges műveleti státus és üzemeltetési ciklus előhívható – és szükség esetén kiolvasható – egy érintésre. A gép hálózati kapcsolattal rendelkezik, USB-, FTP-, DNC- és nyitott adatinterfésszel, valamint összekapcsolható meglévő termelésirányító és -analizáló rendszerrel. Összhangban az ipar 4.0 előre látható jövőbeli igényeivel, bőséges feldolgozható adat elérhető ezekkel a gépekkel, biztosítva az átláthatóságot a gyártási folyamat során. Az újonnan tervezett Job Planner munkaütemező lehetővé teszi, hogy egyszerűen előre vegyük a sürgős munkákat, automatikusan elmentve a félbeszakított munka paramétereit, így az később folytatható azonnal a megszakítási ponttól.
A másik Mitsubishi EDM-modell pedig az EA-12S tömbös precíziós szikraforgácsoló, amely hamarosan elérhető az előzőekben bemutatott vezérlővel. A Romi C510 vegyes üzemű esztergát már sokan ismerik és kedvelik Magyarországon kedvező ár-érték aránya miatt, amelynek révén költséghatékony megoldást nyújt egyedi és kis sorozatok gyártására. A szerszámgépek mellett Filtermist egységeket, többek közt egy az olajködelszívást demonstráló berendezést is bemutatott az M+E a standján, illetve egyéb kiegészítő termékekkel is találkozhattak a látogatók. 

www.eszterga.hu

(A cikk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: M+E/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés