Egyedi szerszámok a Solutions Metál Kft.-től

Van megoldás

Legyen szó egyedi igényekről, kiváló minőségről vagy sürgős esetekről, a Solutions Metál Kft.-nél mindig van megoldás.

hirdetés

A 100%-ban magyar tulajdonú Solutions Metál Kft. több mint 40 éves speciális szaktudással rendelkezik a forgácsolószerszám-tervezés, -gyártás és -átalakítás területén. Fő profiljuk mellett alkatrész- és villamosipari érintkezők gyártásával is foglalkoznak, igény szerint pedig termékeiket egyedi lézergravír-feliratozással is ellátják. A „Van megoldás” szlogen hűen tükrözi a cég ügyfélközpontú vállalati filozófiáját és sokéves szakmai tapasztalatát, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy partnerei számára teljes körű megoldást nyújtson egyedi, speciális igényeik kielégítésére.

A Solutions Metál Kft.-nél kulcsfontosságú a folyamatos fejlesztés, modernizáció, illetve az állandó szakmai és technológiai megújulás. Ennek köszönhetően magasan képzett, sokrétű szaktudással rendelkező alkalmazotti gárdával és korszerű, csúcstechnológiás német gépparkkal rendelkeznek.

Az eredmény pedig: a megrendelések megbízható, rugalmas, magas színvonalon történő teljesítése az ügyfelek igényeinek megfelelő határidők tartásával.

VHM marószerszám gyártásfolyamata
VHM marószerszám gyártásfolyamata

Hatalmas fejlesztés

A Solutions Metál Kft. lendületes fejlődésének egyik legutóbbi eredménye egy nemzetközi szinten is egyedülállónak számító beruházás volt a vállalat délegyházi üzemében. A beruházással egy Walter Helitronic Vision 400L és egy Walter Helicheck ProLong szerszámgép került üzembe, előbbihez a helyszínen egy speciális talapzat kialakítására is szükség volt.

Walter Helitronic Vision 400L

A Vision 400L egy automata kőcserélővel és egy Fanuc LR Mate 200iD 7L rugalmas, hattengelyes robotadagolási rendszerrel felszerelt CNC-köszörűgép. A technológiának köszönhetően a berendezés olyan nagy sebességű mozgásokra képes, amely új lehetőségeket nyit az automatizálásban. Robusztus, teljesen temperált gépágya gondoskodik a megmunkálás stabilitásáról – a gép eléri a 0,0001 mm-es pontosságot.

Walter Helitronic Vision 400L
Walter Helitronic Vision 400L

Walter Helicheck ProLong

A másik telepített gép, a Helicheck ProLong egy nagy pontosságú CNC-mérőgép, amely nemcsak a kategóriájában megszokott mikro- és makro-élgeometriák, hanem az akár 730 mm-es szerszámhossz mérésére is tökéletesen alkalmas. A berendezés kivételes precízióját [E1 = (1,4 + L/300) μm] és ismétlési pontosságát (≤ 1μm) a mozgó alkatrész nélküli optikai rendszer teszi lehetővé.

Walter Helicheck ProLong
Walter Helicheck ProLong
A telepített két gép hatalmas előrelépést valósított meg a vállalatnál, melynek hatása rögtön érezhető volt. A köszörűgép robotcellája kiszűri a holtidőket, használata a nagyobb (20 mm feletti) szerszámok gyártása során még akkor is kifizetődő, ha kis (5-10 darabos) sorozatokról van szó. A cella legnagyobb előnye természetesen a nagyobb termelékenységet jelentő folyamatos használat, de nem elhanyagolható a megtakarított energia sem. A gép automatikusan kikapcsolja a köszörűorsót, mikor nincs használatban, ez pedig akár napi 3 óra megtakarítást is jelenthet.

Élen a szerszámgyártás területén

A Solutions Metál Kft. korszerű gépparkjában egyebek mellett a WALTER világszínvonalú CNC-szerszámgyártó gépei, ZOLLER és Aberlink mérőgépek, valamint Chiron marógépek is megtalálhatók. De a gyártás minőségét emelik a 3D-s tervezőszoftverek, szimulációs rendszerek és a klimatizált gyártó részleg is.

A képzett szakemberek és modern szerszámgépek mellé természetesen innovatív technológia is társul. A cég szerszámgyártásában trochoidális szerszámpályákat alkalmazó marási folyamatokkal dolgozik, melynek előnye, hogy a szerszámra és a gépalkatrészekre ható terhelés jóval kedvezőbb a hagyományos stratégiákhoz képest. A költségek és a megmunkálási idő tekintetében is optimálisabb választás lehet sok esetben. A folyamat lényege, hogy a szerszám örvénylő mozgást végezve nagyobb anyageltávolítási rátával képes dolgozni. Ennek köszönhetően ugyanaz a nagyolási folyamat nagyobb fogásmélységgel, egyenletesebb szerszámterheléssel végezhető el.

A hagyományos nagyolási eljárások esetében általában a pálya mentén változik a fogásszélesség, így a szerszámra ható terhelés is. Az olyan modern szerszámpályák alkalmazásakor, mint például a trochoidális marás esetében, a fogásszélesség értékét úgy változtatjuk a pálya mentén, hogy a kontaktszög/vágási szög értéke állandó legyen, vagy egy adott határon belül maradjon, így biztosítható az egyenletesebb terhelés.

3D-modell-alapú megmunkálás
3D-modell-alapú megmunkálás

Egyedi szerszámért nem kell a szomszédba menni

A Solutions Metál Kft. fémforgácsoló szerszámai, felújítási, újraélezési és bevonatolási munkái egyedi igényekre is tökéletes megoldást kínálnak, kiváló minőség és rövid határidők mellett. Nem véletlen, hogy a vállalat szolgáltatásai iránt a hazai és nemzetközi piacon is egyre nagyobb igény mutatkozik.

A pozitív visszajelzések és a kitartó munka eredményeként a cég jelenleg is tervezi alkalmazotti létszámának bővítését, a jelenlegi 50-ről 70 főre. A fejlődés továbbra is az eddig tanúsított dinamikus tempóban folytatódik, így mind a meglévő, mind a leendő ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy mindenre találnak megoldást.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend 2019, májusi lapszámában jelent meg.)

Solutions Metál/GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés