Robotika

Vág az esze az új zöld óriásnak

Miközben az ipar még csak most kezd túllépni az ismerkedési fázison a kollaboratív robotok felhasználásában, a Stihl waiblingeni üzeme már egy kiforrott alkalmazásban teszi hatékonyabbá gyártását a világon a legerősebb Fanuc-kobottal.

hirdetés

A Stihl 1926 óta fejleszt, gyárt és értékesít motorizált berendezéseket az erdészet, a mezőgazdaság, a környezetépítés, az építőipar és a barkácsolni vágyó háztartási felhasználók számára. A termékválasztékot 160 országban árulja, valamint hét országban találhatók meg gyártóüzemei közel 15 ezer alkalmazottal. 1971 óta a Stihl márkanév szerepel a világon a legtöbbet vásárolt motoros fűrészeken.

2015-től a jövő évig a társaság termékfejlesztésbe, gyártásba és értékesítésbe az egész világon közel 1 milliárd eurót fektet be, amelyből 300 millió eurót a központjában, Waiblingenben ruháztak be. Ez az az üzem, ahol a Fanuc CR-35iA kollaboratív robotot munkába állították. A gyártósoron már így is robotok százait használják a Stuttgart közeli telephelyen, azonban a Stihl nagyot lépett most előre a technológia fejlődésében a zöld robot használatával, csökkentve az alkalmazottak terhelését a fűrészcsomagoló soron.

Jelentős könnyítés a dolgozóknak

A robot feladata levenni a kész darabot a szállítószalagról, és elvégezni a „rázáspróbát”, majd felfüggesztve tartani, amíg a végleges szemrevételezés befejeződik. Ezután a robot a levágófűrészt az előkészített csomagolásba helyezi. A rázáspróba alapvetően egy halláspróba, amely fontos szerepet tölt be a minőségbiztosításban és a végső szemlézésben. Ha rázás közben kattogó zajt lehet hallani, a felszívófej jól van felszerelve, és a levágófűrészt be lehet csomagolni.

A kollaboratív robottal még nehéz tárgyak mozgatásakor is kéz a kézben lehet dolgozni (forrás: Fanuc)
A kollaboratív robottal még nehéz tárgyak mozgatásakor is kéz a kézben lehet dolgozni (forrás: Fanuc)

Mivel a fűrész megközelítően 10 kg tömegű, a teljes megemelt terhelés egyetlen műszakban és egy alkalmazottra bontva körülbelül nyolc tonna. Könnyű belátni, hogy a robot jelentős könnyítést jelent az alkalmazottak számára.

A csomagolósor személyzetét a projekt tervezésekor már az elejétől kezdve bevonták. Nemcsak képesek voltak szakmai szempontokat adni a sor kialakításához, de befolyásuk volt a tervezésre és az ergonómiára is. „A csomagolósor alkalmazottai sok jó ötletet adtak, amelyeket be is vezettünk – emelte ki Markus Wahl, a termeléstervezési osztály munkatársa. – Mivel a javaslatok közvetlenül a gyakorlatból fakadtak, és a mérnökök is ezt figyelembe véve tervezték meg a gyártórészleget, a munkatársak már az elejétől pozitívan álltak a projekthez.”

A robot lehető legnagyobb kihasználtsága érdekében a szállítószalagon túl van egy átmeneti puffertároló is, ahol nyolcvan fűrész fér el, és amely a dolgozói szünet idején tesz jó szolgálatot. Ezenfelül a Stihl saját fejlesztésű megfogót dolgozott ki, és különböző biztonsági zónákat definiált, amelyeken belül a robot kollaboratív üzemmódban 250 mm/s sebességgel működik, az együttműködő területen túl pedig 750 mm/s nagy sebességű módban mozog a 10 kg-os hasznos teherrel, amelynek biztosításáról szenzortechnika gondoskodik.

„Minden telephelyen viszonylag azonos termelési elveket adaptálunk. Az egész világon alkalmazott termelőberendezések, mint a Fanuc robotok, több szinten teszik könnyebbé az életünket – említi André Lange csoportvezető. – Azt várjuk, hogy a jövőben a robotok használata növekszik a gyártásunkban, és ezzel csökkentjük az alkalmazottak napi terheit. Az együttműködő robotokkal az emberek kéz a kézben dolgozhatnak. A már most is nagyfokú automatizálás dacára folyamatosan keressük az új lehetőségeket, a kobotok pedig a gyártás tervezésének új lehetőségeit hozzák.”

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés