Megmunkálás

Újdonságok maráshoz, menetkészítéshez, dörzsárazáshoz

Írásunk a német Paul Horn GmbH szerszámgyártó néhány fontos forgácsolási termékének újdonságaira irányítja rá a figyelmet.

hirdetés

A színesfémek megmunkálására tervezett síkmaró rendszert alkotják a Paul Horn cég DTM-marófejei, amelyek már elérhetők alumínium alapanyagból is, amelyet a külső hatásokkal szemben egy vastag ellenálló bevonat véd. A marótest súlya így jelentősen csökkent, ami kisebb terhelést eredményez a főorsón. Továbbá az állítható lapkaülékes verzióban is standard termékekkel jelentkezik a sorozat, amelyet simításhoz ajánl a gyártó. A DTM lapkáinak további fejlesztése pedig a lapkák élgeometriájára irányult. Így jelenleg két különböző szögű és egy forgácstörős változat érhető el, amelyet kétfajta PKD- és egy CVD-D-gyémántbetét-alapanyaggal kombináltak.

Könnyített DTM-síkmaró
Könnyített DTM-síkmaró

A DCG tömör keményfém marók már évek óta beváltak az M3–M12 méretű menetek készítésénél. Mivel az egy bekezdésű marók különböző menetemelkedéseknél is alkalmazhatók, garantált a nagy rugalmasság. A Horn bemutatta a menetmarásra szolgáló DCG-marórendszer új fejlesztéseit is, amelyek az M1–M2,5-ig terjedő munkatartománynak köszönhetően (metrikus ISO menet, DIN13-20) kibővítik a sorozat alkalmazási körét a kis méretű menetek folyamatbiztos marásának területén. A szerszámokat élesre csiszolt vágóéllel látták el, és a bevonatnak köszönhetően univerzálisan alkalmazhatók. A VHM-marók standard kivitelben 2×D menethosszig állnak rendelkezésre. Teljesítőképességüket és gazdaságosságukat bizonyítják acélok, rozsdamentes acélok, öntvények és nemvas-fémek, valamint különösen olyan nehezen forgácsolható anyagok esetében, mint amelyek az orvostechnológia területén használatosak.

A DCG-rendszer marói különböző menetemelkedéshez (forrás: Paul Horn)
A DCG-rendszer marói különböző menetemelkedéshez (forrás: Paul Horn)

A DR- és a DR small-dörzsárrendszerek bevonat nélküli és bevonatos élekkel évek óta beváltak a 7,6–140,6 mm átmérőjű dörzsárazási feladatoknál. A mindössze 4,3 és 5,3 mm széles keményfém vagy cermet vágóélek megfelelő alaptartón való biztos rögzítésének és pozicionálásának köszönhetően a körfutásra vonatkoztatott lapkacsere-pontosság ≤3 µm. A számos, az alkalmazási esetre szabott vágóél-geometria mellett a felhasználó szinte minden forgácsolási feladathoz kiválaszthatja a keményfém, a geometria és a bevonat optimális kombinációját. A DR- és a DR small-dörzsárrendszerek lehetővé teszik a furatok optimális vágóanyag-használattal történő, gazdaságos, precíz és nagy sebességű dörzsárazását. A vágóélek hatékony használata hozzájárul a furatonkénti költség csökkentéséhez.

A DR-sorozat váltófejrendszere 3 mikronos ismétlési pontosságot nyújt
A DR-sorozat váltófejrendszere 3 mikronos ismétlési pontosságot nyújt

A DR-dörzsárrendszer raktárkínálata a következő változatokat foglalja magában: 12–50 mm átmérőjű H7-furatokhoz mm-es lépcsőkben és 52–100 mm átmérőjű furatokhoz tizenegy további méret. Minden méret két vágóél-geometriával kapható. A DR small-rendszer a világ legkisebb moduláris gyorsváltó dörzsárrendszere, négy vágókörátmérővel 7,6–13,1 mm között.

(forrás: Horn/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés