Gépelemek

Új mérce a biztonságos megfogástechnikában

A júniusi Automatica szakkiállításon tartotta a rögzítés- és megfogástechnológiai specialista Schunk a kifejezetten az ember-robot együttműködésre kifejlesztett, új generációs JL1 Co-act megfogójának világpremierjét.

hirdetés

JL1 Co-act megfogó legszembetűnőbb jellegzetessé­ge a lekerekített éleket tartalmazó külső héj, a munka­darab károsodását megelőző integrált rendszer, valamint az emberi személyzettel történő kommunikációs interfész­ként szolgáló LED-panel. A JL1 megfogónak még az alap­változata is megfelel az ember-robot együttműködésekre megállapított legszigorúbb követelményeknek: a teher semmilyen körülmények között nem eshet ki a megfo­góból, mindig időben érzékeli az emberekkel történő érintkezést, és a megfogási mozdulatsor során a rendszer soha nem okozhat sérülést. A hajtástechnika a működési biztonságon kívül a szorítóerő széles tartományokban tör­ténő beállítását is lehetővé teszi. Amennyiben a folyamat – például vészleállítás következtében – megszakad, a JL1 továbbra is biztonságos megfogást garantál.

A környezeti érzékelés révén a megfogó folyamato­san detektálja a környezetében található tényezőket, az adatokat pedig saját beépített szoftvere segítségével dolgozza fel és értékeli ki. Ha az emberekkel nem előre tervezett kontaktusba kerül, a szorítóerő automatikusan lekorlátozódik. A speciálisan kialakított megfogástechnika és a fellépő erőket folyamatosan mérő megfogópofák rendszerének segítségével a JL1 valós időben adaptálja saját viselkedését attól függően, hogy egy munkadarabot vagy éppen egy emberi kezet érint. A megfogó megfelel az ipari robotokra vonatkozó DIN EN ISO 10218 szerinti biztonsági követelményeknek, de a tervezésekor már a jövőre vonatkozó DIN EN ISO 20218 előírásaira is tekintettel voltak.

A megfogó újabb mérföldkő az ember-robot együttműködésben (forrás: Schunk)
A megfogó újabb mérföldkő az ember-robot együttműködésben (forrás: Schunk)

A megfogó egyben a felsőbb szintű vezérlés és a kezelőszemélyzet közti kommunikációs eszközként is használható. LED-fények és színkódrendszer jelzi, hogy az automata rendszer üzemkész, és a megfelelő munkadarabot fogta-e meg. De a tervek messze túlszárnyalják ezeket az alapvető funkciókat: a jövőben a Co-act megfogó a szenzorok és a biztonsági mechanizmusok közötti komplex kapcsolat létrehozását is lehetővé teszi. A tervek között szerepel a JL1 erőmérő pofákkal és vizuális detektálással való felszerelése, valamint a héj tapintó és kapacitív érzékelőkkel vagy rezisztív nyomásérzékeléssel történő kiegészítése. Ahogy az ember is több érzékszervének együttes használatával értékeli a külvilágot, úgy lesz képes a Co-act megfogó is több szenzorforrásból származó információ összegyűjtésére és a környezetről a lehető legpontosabb kép megalkotására. A robotokkal és a felsőbb szintű üzemirányítással folytatott kommunikációt OPC UA interfészek teszik majd lehetővé.

(forrás: Schunk/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés