Automatizálás

Új kollaboratív robot a piacon

A munkaerőhiány, az árverseny és a termelésben növekvő flexibilitás igénye új kihívásokat tár a gyártók elé. A világ legnagyobb robotikai kiállításán, a tokiói iREX-en, az ipari robotokat gyártó Fanuc számos megoldást kínált a jövő gyárainak. 

hirdetés

A tokiói kiállításon bemutatott Fanuc CRX-10iA könnyűsúlyú kollaboratív robot teljesen új szintre emeli az ipari robotok és a gyári dolgozók együttműködését. Összehasonlítva a már meglévő CR széria robotjaival, az új CRX-10iA robot szignifikánsan könnyebb, mégis számos alkalmazáshoz installálható, köztük például az autonóm mobil robotos (AGV) applikációkhoz is. A hozzá tartozó Teach Pendant tablettel is helyettesíthető, ami még könnyebbé teszi a kezelését, illetve az új felület a programozásban kevésbé jártas felhasználóknak is kedvez.

CRX-10iA két verzióban elérhető: egy rövidebb karú, 1,2 méteres kinyúlásúban, valamint egy hosszabb karú változatban, ami 1,4 méteres úthosszal rendelkezik
CRX-10iA két verzióban elérhető: egy rövidebb karú, 1,2 méteres kinyúlásúban, valamint egy hosszabb karú változatban, ami 1,4 méteres úthosszal rendelkezik

A CRX-10iA ideális azoknak, akik a gyártási folyamatokban először kívánnak robotot használni. Miközben az autóiparban régi hagyományai vannak az automatizált folyamatoknak, a kis- és középvállalatok még csak most ízlelnek bele a robotizált gyártás lehetőségeibe. A CRX-10iA két verzióban elérhető: egy rövidebb karú, 1,2 méteres kinyúlásúban, valamint egy hosszabb karú változatban, ami 1,4 méteres úthosszal rendelkezik. Teherbírásuk 10 kg. A CRX-10iA is kiegészíthető látó szenzorokkal, ami lehetővé tesz számos feladat elvégzését, mint például a ládából pakolás vagy a palettázás. Az iREX-en a CRXiA bemutatja, hogyan tudja bepakolni önállóan a fém munkadarabokat a RoboDrillbe, egy 3D-s látó szenzor segítségével.

A Fanuc újdonságot kínál az érzékelők területén is. Az új 3DV/1600 látó szenzor lehetővé teszi a gyors felismerést egy szignifikánsan kiterjesztett látótérben. Ez azt jelenti, hogy még a nagy alkatrészeket is képes megbízhatóan felmérni. Az iREX-en a szenzor egy zsák palettázó applikáció segítségével került bemutatásra. Mivel mind a robotot, mind a szenzort a Fanuc gyártja, így közvetlenül a robot vezérlőből kezelhető és programozható a szenzortechnika is. Ez a megoldás az “iRVision” nagy előnye más gyártókkal szemben, ahol a szenzort PC közbeiktatásával lehet csak csatlakoztatni a robothoz.

 Fanuc CRX-10iA könnyűsúlyú kollaboratív robot
Fanuc CRX-10iA könnyűsúlyú kollaboratív robot

Az iREX másik kiemelt szereplője az új Delta robot DR-3iB/8L, 8 kilogrammos teherbírással. A megszokott sárga szín helyett a DR-3iB/8L egyszerű fehér színű. Ez a specifikáció főképp az élelmiszeriparban dolgozóknak lehet ismerős. A robot kinyúlása több, mint 1600 milliméter. A nagy teherbírásának köszönhetően előre becsomagolt konzervek pakolására is alkalmas. A Fanuc szintén fejlesztette a SCARA robotjai teherbírását, így az új SR-12iA robot 12 kilogramm teherbírással bír. A kiállításon az SR-12iA elektromos akkumulátorok összeszerelését mutatta be nagy munkatér kihasználással és erőteljes gyorsulásokkal.

Az új, nagy pontosságú Fanuc M-800iA / 60 robot kényes precizitást igénylő folyamtokban is helytáll, mint például a lézervágás és hegesztés. A nagyfokú integráció a robot és az áramforrás között kiváló eredményt biztosít, hiszen mindkét egység a robot vezérlése által van kezelve. Ez a megoldás érdekes az autóipar számára is, például ajtók, vagy autó testek precíz megmunkálásához.

(forrás: Fanuc/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés