Gazdaság

Tovább bővül az autóipari beszállító

A francia tulajdonban lévő Sicta cégcsoport átadta az 1,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében megvalósult bővítését, és bejelentette, hogy további 3,7 milliárd forint értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő négy évben. 

hirdetés

A világ egyik vezető autóipari beszállítója átadta a tavalyi év legnagyobb szabású magyarországi beruházásának számító új, 1500 négyzetméteres irodaépületét, valamint raktárbázisát Felsőzsolcán. A létesítményeket a vállalat 4 millió euró, azaz megközelítőleg 1,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében valósította meg a cégcsoport legnagyobb autóipari gyárának, a Sicta Kft.-nek a telephelyén. A Sicta bejelentette továbbá, hogy újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kíván végrehajtani az elkövetkezendő négy évben a gyártó területének és gyártási kapacitásának további növelése érdekében Felsőzsolcán, és 2016 év végéig újabb 50 fő felvételét tervezik.

Az 1986-ban alapított cégcsoport a világ egyik vezető autóipari beszállítója a turbófeltöltő-gyártás területén, aki partnerei között tudhatja többek között a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche márkák gyártóit. A cégcsoport három kontinens összesen négy országában van jelen: Franciaországban, Bulgáriában, Magyarországon és Kínában. Fő tevékenységük közé tartozik a turbókompresszor-házak gravitációs öntése és megmunkálása.

A cégcsoport legnagyobb autóipar gyára, a Sicta Kft. 2007-ben létesült a Felsőzsolcai Ipari Parkban, zöldmezős beruházásként. A létesítmény jelenleg 3 hektáron terül el, amelyből a gyártó terület 12 ezer négyzetméter. A Sicta csoport összesen 30 millió eurót, azaz mintegy 7,5 milliárd forintot fektetett be eddig a felsőzsolcai üzembe, ahol jelenleg több mint 350 főt alkalmaznak, ebből 60 diplomás munkavállalót. A magyarországi üzem Románia, Németország, Anglia és Olaszország vezető autóipari márkainak gyárt termékeket.

„Az ágazati előrejelzések szerint a következő öt évben várhatóan globálisan 40 százalékkal nő a turbófeltöltő-gyártás piaca. Célunk, hogy a magyarországi gyártás állítsa elő a cégcsoport számára az öntvények kétharmadát, amelyhez az itteni gyártási kapacitásunk bővítésére is szükség van. Ezért aSictaz elkövetkezendő négy évben újabb 12 millió euró, azaz megközelítőleg 3,7 milliárd forint értékű beruházást kívánunk Felsőzsolcán végrehajtani.” – mondta el Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető bejelentette továbbá, hogy az idei év végére várhatóan 400 főre növelik alkalmazottaik száma, amelyet dinamikusan szeretnének bővíteni a továbbiakban is.

Az oktatás együttműködő partnere

A Sicta cégcsoport a hazai gyártási tevékenysége mellett részt vállal az ipar igényeihez szabott, versenyképes hazai oktatás megteremtésében is. A Miskolci Egyetemmel együttműködik a duális képzésben, illetve az egyik alapító tagja annak a szakmai kezdeményezésnek, amely a Miskolci Egyetemen az öntész duális képzés elindítását, újraélesztését tűzte ki céljául. A vállalat együttműködést kezdeményezett a hazai középfokú duális képzés fejlesztése területén is: a miskolci és szerencsi szakképzési központtal kíván együtt dolgozni a gépgyártástechnológus, az ipari gépész, az öntész, és a járműipari fémalkatrészgyártó szakképzések megújításán. A vállalat 2016/2017-es tanévtől bekapcsolódik a tanulók duális gyakorlati képzésébe is. 

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés