hirdetés

Emparro Premium Power

Tökéletesen egymásra hangolt áramellátó rendszer

A Murrelektronik az Emparro-sorozat komponenseivel egy sor első osztályú megoldást kínál a gépek és berendezések gazdaságos és megbízható áramellátásához. 

hirdetés

A nagy teljesítményű kapcsolóüzemű tápegységekből, megbízható puffermodulokból és hatékony szűrőkből álló átfogó áramellátó rendszer elemeit tökéletesen egymáshoz hangolták. Az Emparro termékcsalád tagjai nemcsak a kapcsolószekrényben működnek teljes mértékben együtt, hanem ipari terepen is: az IP67-es védelmi besorolású kapcsolóüzemű tápegységek lehetővé teszik, hogy az áramellátás átkerüljön közvetlenül a fogyasztókhoz. A következőkben a sorozat elemeinek főbb jellegzetességeit tekintjük át.

Mit kínál az Emparro?

Maximális elektromágneses zavartűrést biztosító szűrő – Az Emparro MEF egylépcsős szűrő megvédi az áramellátó rendszert az elektromágneses hatásoktól, és optimalizálja a gépek és berendezések elektromos komponenseinek elektromágneses tűrőképességét. A szűrő kétirányú: a külső hálózatból az áramellátó rendszer irányába, illetve fordított irányba is hat.

Impulzusadó gépekhez és berendezésekhez – Az egy- és háromfázisú hálózatokhoz készült Emparro kapcsolóüzemű tápegységek figyelemre méltóan megbízhatók. A különböző teljesítményű elemekből álló széles kínálatával a Murrelektronik csaknem minden alkalmazási területre kínál megoldást. Az Emparro gyártásakor kivétel nélkül csak a legkiválóbb minőségű alkatrészeket építik be. Ennek köszönhetően az MTBF-érték akár 1 000 000 óra is lehet. A kapcsoló tápegység hatékonyan alakítja át az energiát, és kimagasló, akár 95 százalékos hatékonysággal működik. Garantált a hosszú élettartam.
A beépített teljesítménytartalék háttere, hogy a nagy terhelés mellett is problémamentes kapcsoláshoz az Emparro erősítőfunkcióval rendelkezik. A Power Boost akár öt másodpercen keresztül maximum 150 százalék teljesítmény ad le, a Hyper Boost pedig 20 ms időtartam alatt akár 400 százalékot is.
Általános jellemző a kis helyigény: a kompakt kialakításnak köszönhetően a kapcsolóüzemű tápegységek kevés helyet foglalnak el a kapcsolószekrényben. Az integrált készülékbiztosítékok nemcsak további helyet takarítanak meg, hanem kevesebb tervezésre és installációs munkára van így szükség.

Kapcsolóüzemű tápegység AS-interfészekhez integrált leválasztással – Az AS-interfész-alkalmazásokhoz készült Emparro-változat a klasszikus 30,5 V üzemi feszültséget kezeli. Ennek a készüléknek a használatával nincs szükség külön leválasztó modulra, mivel automatikusan elválasztja egymástól az adat- és az energiaáramot.

40 amperes Emparro 3~ változat prediktív karbantartáshoz – A tápegységbe a megelőző karbantartáshoz diagnózisfunkciót építettek be. Ez információt küld, ha elérkezett az optimális pillanat a cserére. Így hosszú működési élettartam érhető el anélkül, hogy drága nem tervezett leállások történnének.

Életben tartani a gépeket – Az Emparro Accucontrol szünetmentes tápegység áthidalja az áramkimaradásokat. Elkerülhetők a kiesések és leállások a termelésben, mivel a csatlakoztatott külső zselés akkumulátorokkal a modul többórás áthidalási időt is lehetővé tesz.
A gépek és vezérlések szabályos leállításához az Emparro Cap puffermodul a legmegfelelőbb. Ultrakondenzátorokkal működik, teljes élettartama alatt karbantartásmentes, és biztosítja a szükséges feszültséget, hogy a folyamatokat célzottan stabil állapotba lehessen hozni.

Tökéletes igényes környezeti feltételeknél – Az Emparro HD-t olyan alkalmazásokhoz tervezték, amelyeknél a kapcsolóüzemű tápegység-berendezést kapcsolószekrényekben helyezik el, amelyek nagyon sokféle külső hatásnak vannak kitéve, például konténerrakodók, építődaruk vagy üzemi anyagmozgató berendezések mozgó részein. A HD típusváltozat jellemzője a nagy rezgés- és ütésállóság, a maximális túlfeszültség-tolerancia, amely hatékony védelmet biztosít feszültségcsúcsoknál vagy ha a közelben villám csap be, illetve a nagy hatékonysági szint extrém, –40 és +80 °C közötti hőmérséklet-tartományban.

Áramellátás közvetlenül a fogyasztónál – Az Emparro67-et ipari terepen alkalmazzák. Az IP67-es védelmi besorolású robusztus és teljesen öntvénykivitelben készült kapcsolóüzemű tápegység-berendezések az extrém környezeti feltételeknek is ellenállnak. A feszültség átalakítása 230 V AC-ről 24 V DC-re közvetlenül a fogyasztónál történik. Ezzel a teljesítményveszteség a minimumra redukálódik, és csökkennek az energiaköltségek. Mivel alig alakul át energia hővé, a készülékek teljes teljesítmény mellett is megfoghatók. Maximum 85 °C környezeti hőmérsékletig teljesen megbízhatóan működnek. A hálózati technológia kihelyezésével a terepre hely szabadul fel a kapcsolószekrényben. A szennyeződések és a nedvesség sem tud kárt tenni az Emparro67-ben.

Árammal lát el a terepen, biztosít és kommunikál – Az Emparro67 Hybrid esetében a 24 V DC terhelési áramkör felügyeletét biztosító két integrált csatorna gondoskodik a nagyfokú üzembiztosságról. Egy IO-link-interfész áttekinthető kommunikációt tesz lehetővé, például a készülékparaméterek beállításainak módosításához vagy megelőző karbantartásnál a diagnózisadatok kiolvasásához.

Hangsúly az ipari terepi megoldásokon

A Zero Cabinet filozófiát követve a Murrelektronik a funkciókat a kapcsolószekrényből kihelyezi a terepre. Az ügyfelek kisebb kapcsolószekrényeket tervezhetnek, és bizonyos területeken akár teljesen el is hagyhatják őket. A kapcsolóüzemű tápegységeknél előnyökkel jár, ha nem a kapcsolószekrényben helyezik el őket: kiesik egy hőforrás, és kisebbre méretezhető a hűtés. Ezenkívül kevesebbet kell kábelezni is. A feszültség átalakítása közvetlenül a fogyasztási helyen történik, ez pozitív hatással van az energiamérlegre. A kapcsolóüzemű tápegységek terepre való kihelyezésének ötlete jövőbe mutat logikus lépés, hiszen következetesen a decentralizáció felé halad. A gyártó a terepi komponensek teljes választékával rendelkezik az érzékelők és beavatkozók szintjétől a vezérlési szintig. Azt a tudást, hogy hogyan kell mostoha ipari környezetben való alkalmazásra legyártani egy terméket, kamatoztatja a Murrelektronik a kapcsolóüzemű tápegységek fejlesztésekor is.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.murrelektronik.hu

(A cikk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

Dennis Braun, Florian Holzmann
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[241447] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés