Ipari lézerek

Tökéletes páros az energiahatékony hegesztésért

A Trumpf legújabb fejlesztésű direkt diódás lézerberendezése a TruDiode 3006 típust, amely tökéletes választás hegesztési alkalmazásokhoz, különösen a TruLaser Robot 5020 típusú hegesztőcellával párosítva.

hirdetés

Az októberben megrendezett hannoveri Euroblech nemzetközi lemezmegmunkálási szakkiállításon a Trumpf-standon reflektorfénybe került a cég egyik legújabb fejlesztésű direkt diódás lézere, a TruDiode 3006, amely egy vérbeli lézeres hegesztőrendszert alkot a TruLaser Robot 5020 robotos megmunkálócellával párosítva.

Robotos megmunkálócella direkt diódás lézerrel
Robotos megmunkálócella direkt diódás lézerrel
A teljes lézerrendszer – köszönhetően az alacsony beruházási és üzemeltetési költségeknek – igen vonzó megoldást kínál azon felhasználók számára, akik tökéletes minőségben, rendkívül rugalmas lehetőségek mellett kívánnak hegesztési feladatokat elvégezni. A legújabb direkt diódás lézerek egyik kivételes tulajdonsága a megközelítőleg 40 százalékos hatásfok, amelynek kihasználásával igen hatékony energiafelhasználás érhető el. További kötséghatékonyságot jelent a lézerberendezés kompakt kivitelezése, ennek révén egészen kis hely is elegendő a berendezés telepítéséhez.

Összehasonlítva a lézeres hegesztést a hagyományos hegesztési eljárásokkal, a fajlagos költségek akár 80 százalékkal csökkenthetők egy munkadarabra vonatkozóan, ennek köszönhetően rendkívüli versenyelőnyre tehetnek szert a felhasználók. Az Euroblech kiállítás alkalmával a TruLaser Robot 5020 megmunkálóközpontot a TruDiode 3006 típusú lézerberendezéssel szerelve mutatták be, amely optimális 3 kW-os lézerteljesítményre képes, a kívánt alkalmazás függvényében azonban lehetséges 2 kW-os, illetve 4 kW-os lézerforrás illesztése is a rendszerhez.

Különféle hegesztési technikákhoz

A Trumpf ezzel az új párosítással tökéletes megoldást kínál a fémmegmunkáló ipari szereplők számára. A rendszer kiválóan alkalmas a különböző hegesztési technikák végrehajtására, legyen szó anyagában vagy hozagannyaggal történő hegesztésről, még mély varratok elkészítése esetén is.

A bemutatott rendszer minden hagyományos hegesztési módszert képes kiváltani, megbízhatóbb minőség és költséghatékonyabb üzemeltetés mellett. A direkt diódás lézerek akár több milliméter mély varratok elkészítésére is képesek, akár jó hővezető anyagok esetén is zárványmentes, erős varratokat hozhatnak létre, bizonyos esetekben hatékonyabb módon a TruDisk lézerekkel összehasonlítva.

Az új TruDiode lézerek a passzív hűtésnek és a megbízható diódatechnológiának köszönhetően extrém hosszú élettartamot és karbantartásmentes működést ígérnek a felhasználók számára. A lézerberendezést ellátták egy úgynevezett lézerteljesítmény-karakterisztika kontrollerrel, aminek eredményeként egy modul esetleges meghibásodása esetén is a lézer változatlan lézerteljesítmény leadására képes, ily módon működése folyamatos, nincs teljesítményveszteség a munkarabon, és a termelés sem áll meg.

Megújult vezérlés a robotcellán

A TruLaser Robot 5020 minden „porcikáját” a 3D-s lézeres megmunkálásra, azon belül is elsősorban a lézeres hegesztésre fejlesztették. A megmunkálóközpontot az új generációs vezérlővel szerelték fel, amely érintő képernyős felhasználói felületén minden olyan funkciót elérhetővé tesz, amelyre ma és holnap igény merülhet fel a felhasználók részéről. A teljes programot és a paramétereket könnyedén be lehet állítani és vezérelni az érintő képernyős intiutív kezelőfelületen keresztül.

A nagy pontosságú hattengelyes roboton és a megfelelő optikai kiépítéssel szerelt lézerforráson kívül a robotcella tartalmazza a pozicionáláshoz szükséges összes egységet, illetve a megfelelő lézervédelmi kabint, amely különböző be- és kiadagolási opciókkal konfigurálható a munkadarabokhoz. A megmunkálási folyamat során a lézerfényt az optikai kábel vezeti a megmunkálóoptikába, majd a robotkar mozgatása segítségével készülnek el a megfelelő helyen és mélységben a hegesztési varratok a munkadarabon.

A TruLaser Robot 5020 moduláris tervezésének köszönhetően a teljes cella egyedi igényeknek megfelelően konfigurálható. Különféle munkarab-pozicionálók kaphatók, akár forgóasztalos megoldással, akár munkadarab-forgató egységgel kombinálva kívánja a felhasználó a megmunkálási folyamatot elvégezni, a Trumpf rugalmasan kezeli az egyedi igényeket.

A moduláris befogórendszerek szinte a végtelenségig variálható konfigurációkban érhetők el, ezzel rugalmas megoldást kínálnak a legkülönbözőbb méretű és alakú munkadarabok megfelelő rögzítése és pozicionálása estén is, amely kritérium elengedhetetlen a lézeres hegesztési folyamatokhoz.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés