Fenntartható fejlődés

Többször felhasználható ipari törlőkendők

A világtrendet manapság a lebomló PLA-alapú ökopoharak jelentik, amelyek használat után alkotóelemeikre esnek szét. A háttérben azonban olyan kutatások is folynak, amelyek minél több szénszálas termék esetén biztosíthatják a biológiai lebomlást. 

hirdetés

A „textilsharing”, azaz a textíliák megosztásalapú használata, egyenlő az aktív környezetvédelemmel. A Mewa textilmenedzsment lényege a textíliák többszöri felhasználhatósága, ami magában hordozza annak a lehetőségét, hogy egy gyár egyetlen intézkedéssel nagy lépést tegyen a környezetvédelem területén. Mindez megfelel a mai trendeknek, a dolgozók és az ügyfelek számára is vonzóbbá téve az adott üzemet. A Mewa ipari törlőkendő-szolgáltatásának további előnye, hogy költségei pontosan tervezhetők, biztonságot nyújt, és természetesen tökéletesen ellátja a feladatát: a gépek, szerszámok és az üzem padlója tisztán ragyog majd.

Biztonságos használat az olajos törlőkendők számára is
Biztonságos használat az olajos törlőkendők számára is

Alapszolgáltatás a fenntarthatóságért

A Mewa ipari törlőkendőrendszere még hatékonyabb, ugyanis még korábban kezdi a környezetvédelmet: a cég ügyfelei egyáltalán nem termelnek hulladékot. Csak annyi hárul rájuk, hogy kibérlik a magas nedvszívóképességgel rendelkező törlőkendőket, amelyeket a vállalat a szerződésben rögzített időpontban összegyűjt, kimos, majd tisztán visszaszállít. A rendszer az ügyfelek számára kényelmes, költségei könnyen tervezhetők, és időt takarít meg. A tisztára mosott törlőkendők ugyanis mindig rendelkezésre állnak, így a dolgozók valódi szakmai feladataikkal foglalkozhatnak ahelyett, hogy törlőrongyok beszerzésével és a jogszabályoknak megfelelő ártalmatlanításával kellene törődniük. A törlőkendők mennyiségét és minőségét az egyes vállalatok igényéhez lehet igazítani. A Mewa a felhasználási területnek megfelelően négy különböző típusú kendőt kínál.

A tisztára mosott törlőkendők mindig rendelkezésre állnak
A tisztára mosott törlőkendők mindig rendelkezésre állnak

A módszer a következő: a Mewa először felméri az adott cég törlőkendőigényét, és a szerződésben rögzített időpontban leszállítja a szükséges mennyiséget. Ettől a pillanattól kezdve a dolgozók mindig frissen mosott törlőkendőket használhatnak. A szennyezett kendőket a SaCon biztonsági konténerekben kell elhelyezni, amelyeket a Mewa a kendőkkel együtt kiszállít. A konténerek nemcsak arról gondoskodnak, hogy az üzemben mindig rend legyen, hanem egyben fontos biztonsági feladatuk is van: az edények éghetetlen műanyagból készülnek, fedelük hermetikusan zár, így az olajos törlőkendők számára is biztonságosak. A megbeszélt időpontban a Mewa teherautója kiszállítja a kimosott, tiszta törlőkendőket, és elviszi a szennyezett kendőket tartalmazó SaCon edényeket. A kendőket környezetkímélő módon kimossák, majd visszakerülnek az újrafelhasználási körforgásba. A Mewa az egész folyamat működtetéséért teljes körű felelősséget vállal. Az ügyfeleknek nem kell a veszélyes hulladékok – például az egyszer felhasználható törlőanyagok – számára jogszabályokban előírt, jelentős erőforrás-igényű ártalmatlanítással foglalkoznia.

Nem kell foglalkozni az ipari törlőkendők ártalmatlanításával
Nem kell foglalkozni az ipari törlőkendők ártalmatlanításával

A Mewa jelenleg 188 ezer szerződött ügyfele számára több mint egymilliárd törlőkendőt mos ki évente. A szennyezett kendőkből az eljárás során kivonják az olajokat és zsírokat, amelyeket a mosó- és szárítóberendezések fűtéséhez használnak fel. Ily módon a Mewa a törlőkendőmosási folyamathoz szükséges belső energiaszükségletének nagy részét maga állítja elő, és ezzel jelentős mennyiségű fűtőolaj felhasználását takarítja meg. A technológia finomításával sikerült azt is elérni, hogy a mosáshoz egyre kevesebb vízre legyen szükség. Ezenfelül Mewa még a felhasznált – egyébként biológiailag lebomló – mosószereket is a lehető legkisebb mértékben adagolja.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: MEWA/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés