Egyedi nyomtatás

Tárgyak nyomtatása asztali UV-LED-nyomtatókkal

Az asztali méretű síkágyas tárgynyomtatók új generációja izgalmas lehetőségeket tartogat a gyártással foglalkozó cégek számára is. Utánajártunk, mi mindenre használhatók a japán Mimaki professzionális gépei.

hirdetés

A digitális UV-LED-nyomtatás az utóbbi évtizedben terjedt el széles körben. A reklámajándék-gyártók látták meg elsőként a lehetőséget az UV-gépekben. Korábban hagyományos szita- és tamponnyomással készítették a termékeiket, ezek az eljárások azonban körülményes előkészületekkel, sok piszokkal, felesleges festékkezeléssel, hosszú száradási időkkel jártak, a nyomatok pedig rendkívül szerény minőségűek voltak, és egyre kevésbé feleltek meg a jelenkor elvárásainak. A tintasugaras nyomtatási technológiát használó gépek azonban közvetlenül a tárgyakra képesek részletgazdag, csaknem fotóminőségű nyomatokat készíteni, ráadásul úgy, hogy a sorozatok akár minden egyes darabja egyedi lehet.

Az UJF MkII-sorozat 30 cm×42 cm-es és 60 cm×42 cm-es nyomtatási felülettel érhető el (forrás: Mimaki)
Az UJF MkII-sorozat 30 cm×42 cm-es és 60 cm×42 cm-es nyomtatási felülettel érhető el (forrás: Mimaki)

Az UV-LED-nyomtatók közvetlenül a grafikai fájlból, tintasugaras eljárással készítik el a nyomatokat, a speciális festék pedig az UV-fény hatására azonnal megkeményedik a felületen. A termék ezután rögtön kész a csomagolásra, nem igényel szárítást és pihentetést.

Az UV-nyomtatási technológiának csak a képzelőerő szabhat határt. Egyre több elektronikai eszközt gyártó cég ismeri fel az UV-tárgynyomtatókban rejlő lehetőségeket. „Rendszeresen tesztelünk különböző cégek gyártástechnológusaival. Érdeklődőink között műszergyártók és autóipari beszállítók mellett háztartási kisgépeket, POS-terminálokat gyártó vállalkozások is vannak. Szinte minden területre tudunk megfelelő megoldást kínálni az A3-as méretű asztali nyomtatótól a 7,5 négyzetméteres nyomtatási felületű gépig” – mondta Lehotkai Bence, a Mimaki gépeit forgalmazó Nyomdaker Kft. üzletágvezetője.

Szinte bármire lehet nyomtatni, a lényeg a sík felület
Szinte bármire lehet nyomtatni, a lényeg a sík felület

Az UJF MkII-sorozatú asztali tárgynyomtatók 30 cm×42 cm, illetve 60 cm×42 cm méretben akár 15 centiméter magasságú tárgyakat is meg tudnak nyomtatni. A „kebab” (forgató) opció használatával pedig hengeres testekre, üvegpalackokra is tökéletes nyomatokat lehet készíteni. Az UJF 7151 Plus típus nyomtatási felülete 71 cm×51 cm. Az asztali UV-tárgynyomtatók széles körben alkalmazhatók fém-, fa-, műanyag vagy akár üveganyagú késztermékek nyomtatására.

(forrás: Nyomdaker/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés