Megmunkálás

Szupermini HP és új tartószerszám-változatok

A Horn bemutatta a nagy sikerű precíziós szerszámrendszer új változatát a 2019-es EMO szakkiállításon. Az új geometria alkalmas fúráshoz, kiesztergáláshoz, homlokesztergáláshoz és hántoláshoz. Ezzel a Horn egy többfunkciós eszközt kínál többféle alkalmazáshoz.

hirdetés

Az új vágási geometria magasabb forgácsolási paramétereket tesz lehetővé, ideértve az előtolási sebességet. Kiesztergáláskor ez pontos, 90°-os vállat eredményez az alapon. A pótlólagos vágóél (Wiper-geometria) kiváló felületi érdességet eredményez, még nagy előtolási sebesség mellett is.Az esztergáláson túl a rendszer alkalmas szilárd anyag fúrására is, 3–7 mm (0,118–0,276") átmérőtartomány mellett. A szerszám teljesítményadatai nem versenyezhetnek a normál fúrókkal, ám a Szupermini HP lehetőséget kínál arra, hogy fúrás után azonnal kiesztergálhassunk egy belső kontúrt anélkül, hogy szerszámot kellene cserélnünk. Az egyélű változat esetén különféle furatátmérőket lehet előállítani egyetlen szerszámmal.

Az új Szupermini a Horntól – egy multifunkcionális szerszám a magas forgácsolási értékekért
Az új Szupermini a Horntól – egy multifunkcionális szerszám a magas forgácsolási értékekért

A Horn forgácstörős és anélküli szerszámokat kínál az optimális forgácselvezetéshez. Esztergáláshoz a forgácstörős változat ajánlott, ezt fúráshoz nem használják. Az enyhén csavart horony elvezeti a forgácsot a forgácsolási zónából. Az EG35 szerszámbevonat lehetővé teszi a normál és a rozsdamentes acél sokoldalú megmunkálását.

Az új geometriák mellett a Horn kifejlesztett egy új tartórendszert a Szupermini 105 típushoz. Az új kialakításban a rögzítéshez a feszítőéket a homlokon alkalmazzák, nem pedig a kerületen, mint korábban. Ez lehetővé teszi a váltólapka nagyobb erővel történő helyben tartását, ami viszont az egész rendszert merevebbé teszi. Ezenkívül az új rögzítési kialakítás magasabb fokú reprodukálhatóságot eredményez a lapkák cseréje során, és lehetővé teszi a rendelkezésre álló hely jobb kihasználását a homlokon történő rögzítés koncepciójának köszönhetően. Ez jelentős előnyt jelent a svájci esztergagépekkel történő munkavégzés során, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a szerszámtartó eltávolítása nélkül cseréljék ki a lapkát.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin októberi számában jelent meg.)

(forrás: Horn/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés