hirdetés

Megmunkálás

Szerszámgépek, funkciók, szoftverek premierje

A WFL gépeinek új generációja kibővített középponttávolsággal és megnövekedett teljesítménnyel jelent meg az őszi AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron, Stuttgartban.

hirdetés

A szeptemberben megrendezett AMB-n a WFL ismét bizonyította vezető szerepét a technológiai fejlődés területén. Az osztrák cég olyan óriási előrelépéseket mutatott az ipar 4.0 különböző területein, mint az új WFL-adatelemző (WFL Data Analyzer) vagy a csigamenet-programozással és szimulációval felszerelt CrashGuard Studio.

A kiállításon a főszerep azonban nem is az előbbi újdonságoknak jutott, hanem az M30-G Millturn és az új generációs M50 Millturn szerszámgépnek. Az utóbbi innovatív, akár 6000 mm-es középponti távolságának köszönhetően a WFL hatékony megoldást kínál a hosszú, keskeny tengelyrészek megmunkálásához. A bemutatón kiemelt hangsúlyt kapott az új gép maximális teljesítménye.

Komplett megmunkálás a legmagasabb szinten: az új generációs M50 Millturn akár 6000 mm középponti távolsággal és 670 mm esztergálási átmérővel használható (forrás: WFL)
Komplett megmunkálás a legmagasabb szinten: az új generációs M50 Millturn akár 6000 mm középponti távolsággal és 670 mm esztergálási átmérővel használható (forrás: WFL)

Erős kontraszt és megnövelt teljesítmény

A „kis erőgépként” is ismert M30 Millturn (20 kW-os marási teljesítmény) egyértelmű kontrasztban áll az új M50 Millturnnel. A kevésbé komplex alkalmazások esetében már eleve jó ár/érték aránnyal bíró M30-as a Millturn-széria legköltséghatékonyabb gépe. A 670 mm-es átmérőig tökéletesen esztergáló, újratervezett M50-es ezzel szemben teljesen mást kínál: a 6000 mm-es, opcionális középponti távolság mellett a gép jól bevált koncepcióját vizuális és ergonomikus finomhangolásokkal egészítették ki.

Az új kialakításhoz ötven százalékkal nagyobb ablakok és egy könnyen kezelhető, horizontális szerszámtárablak is hozzájárul, emellett első alkalommal ellenorsó is elérhető az M50-G Millturnhöz. Egy revolverrel vagy egy kiegészítő megmunkálóegységgel párosítva a gépen lehetővé válik a két főorsó szimultán használata. Az 1000, 2000, 3000, 4500 vagy 6000 mm középponti távolság az M50-es és az M50-G-s gépen egyaránt elérhető.

A „kis erőgépként” a M30 Millturn kisebb munkadarabok komplett megmunkálására alkalmas
A „kis erőgépként” a M30 Millturn kisebb munkadarabok komplett megmunkálására alkalmas

Optimalizált kialakítás és ergonómia

Az M50 Millturnt illetően a hangsúly a különböző gépalkatrészek részletesebb javításaira, valamint a megbízhatóság további növelésére került. Külön figyelmet fordítottak a szabványos szerszámtárhoz való egyszerű, felhasználóbarát hozzáférésre, ami a nagy méretű ablaknak köszönhetően most már elölről is biztosított. A tolóajtó megnagyobbított ablakai pedig a munkaterület jobb áttekinthetőségét eredményezik. A gép munkaterét a nappali fény erejéhez hasonló, különösen világos LED-lámpákkal látták el az alapfelszereltség részeként.

Továbbfejlesztett funkcionalitás

A kifejezetten hosszú, nehéz szerszámokhoz elérhető egy külön szerszámtár is, a munkadarabok pedig 1600 mm-es hosszig automatikusan cserélhetők. Bár a tárcsás szerszámtár akár 200 állomásig bővíthető, az egyes szerszámállomások közvetlenül is hozzáférhetők maradnak. A szerszámtárba emellett új, megbízhatóbb optikai szenzorokat is telepítettek.

Az új M50 Millturn: megnövelt teljesítmény és folyamatbiztonság
Az új M50 Millturn: megnövelt teljesítmény és folyamatbiztonság

Fókuszban az ipar 4.0

Az ipari termelés óriási változatossága minden vásárló számára lehetővé teszi, hogy felkészülhessen az automatizált jövőre. A WFL-adatelemző például tökéletes áttekintést biztosít az egész gyártási láncban. Az olyan alapvető fontosságú információk kiszámolása, mint a gép- és folyamatadatok, valamint a termelékenységre és hozzáférhetőségre vonatkozó értékek, nélkülözhetetlen előnyt kínál a termelés optimalizálásához.

Mindemellett bemutatkozott a házon belüli szimulációt és programozást kínáló CrashGuard Studio új verziója is. A szoftver biztosítja az NC-programok előzetes ellenőrzését a számítógépen, és kényelmes programozást tesz lehetővé egy programszerkesztő modul használatával. A legújabb innováció eredményeként a csigamenetekhez szükséges csatornageometriák programozása is megoldható.

CrashGuard Studio szoftver az NC-programok előzetes ellenőrzésére a számítógépen
CrashGuard Studio szoftver az NC-programok előzetes ellenőrzésére a számítógépen

A másik kiemelt szoftver a Millturn Pro volt könnyen értelmezhető programszerkesztőjével és grafikai támogatással. Legfontosabb tulajdonsága, hogy használható közvetlenül a vezérlőn, de akár PC-s verzióban is. A szoftver alkalmazásával az NC-programok létrehozása hatékonnyá és egyszerűvé válik.

A fogaskerékgyártás spektruma

A növekvő minőségi elvárásoknak, illetve profilpontosságnak való megfelelés, illetve a rugalmas megmunkálási megoldások keresése érdekében a Flanx fogaskerék-megoldásokat újragondolta a WFL. A nagy anyageltávolítási arányok, a megmunkálás rugalmassága és az üzemi mérés alapján a WFL Millturn gépek kiválóan alkalmasak fogaskerekek és hajtó fogaskerekek gyártására, illetve tengelyfogaskerekek marására. A különböző megmunkálási műveleteket támogató intelligens szoftvermegoldások lehetővé teszik a szükséges áttételek hatékony és könnyű gyártását.

Megoldások a finomra munkált, belső fogazású fogaskerekektől a nagy méretű, külső fogazású fogaskerekek gyártásáig
Megoldások a finomra munkált, belső fogazású fogaskerekektől a nagy méretű, külső fogazású fogaskerekek gyártásáig

További újdonságok megtekinthetők lesznek a Mach-Tech szakkiállításon az A pavilon 211C standján.

(forrás: cnc.hu/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés