Folyamatirányítás

Szabványosított kommunikáció nyílt platformon

A Softing Industrial a közelmúltban több új megoldást mutatott be az OPC-kommunikációt támogató szoftvereinek sorában, ezek közül a Hannoveri Vásárra időzítette a dataFeed OPC Suite legújabb verziójának premierjét is.

hirdetés

A felhasználók a dataFeed OPC Suite új verziójában számos új funkcióval találkozhatnak, amelyek az időtakarékosságot, a költségcsökkentést és a hibamentes rendszerintegrációt célozzák. A legfontosabb új funkció az optimalizált blokkelérés révén megvalósított közvetlen adathozzáférés a Siemens vezérlőkben. A felhasználók közvetlen szimbólumelérést is kapnak a Siemens Simatic S7-1200 és S7-1500 vezérlőhöz.

Második újdonságként a dataFeed OPC Suite már a Siemens S7-2 protokollt is támogatja, ami lehetővé teszi a szimbólumok közvetlenül a vezérlőből történő beolvasását. Ezzel megszűnt a korábban alkalmazott szimbólumimport vagy az időigényes kézi adatkonfiguráció. A most bemutatott rendszerbe integrálódott OPC-szerveren vagy OPC UA-szerveren keresztül jut az OPC-kliens információhoz a szimbolikus címzésről. Ennek eredményeként a megfelelő adatblokkokhoz tartozó adatpontok már szimbólumnevekkel is elérhetővé váltak.

Végül, de nem utolsósorban a dataFeed Exporter is új verzióval jelent meg, amely már a szimbólumok Siemens TIA Portal V14 projektből történő közvetlen exportjára, és azt követően az OPC Suite-ba történő importjára is alkalmazható. A legfrissebb Siemens vezérlőkön kívül a dataFeed Exporter 1.10 a korábbi vezérlőtípusokat, például a Simatic S7-300/-400 modellt is támogatja.

Közvetlen adathozzáférés optimalizált blokkeléréssel (forrás: Softing)
Közvetlen adathozzáférés optimalizált blokkeléréssel (forrás: Softing)

Andreas Roeck, a Softing Industrial termékmenedzsere szerint „a dataFeed OPC Suite és a dataFeed Exporter új verziójával az ügyfelek egy könnyen használható, integrált és átfogó megoldást kaptak a Siemens Simatic S7 vezérlők teljes családjához. Az adatintegráció egyszerűvé és megbízhatóvá vált az alkalmazások széles körében – még az összetett rendszerek esetében is”.

A Softing dataFeed OPC Suite megoldása OPC- és IoT-felhőalapú kommunikációs elemek teljes csomagját ötvözi egyetlen termékben. Az intelligens, gyakorlatorientált alapértelmezésekkel és intuitív felhasználói útmutatóval felvértezett modern felhasználói felület gyors, egyszerű és jövőorientált megoldást ad a rendszermérnökök és felhasználók kezébe az adatintegráció dataFeed OPC Suite-tal történő megvalósításához.

Siemens S7 adatok IoT-felhőben

A dataFEED uaGate SI átjáró új, 1.30 firmware-verziójának MQTT Publisher protokolltámogatásának köszönhetően a Softing megtalálta a hidat az automatizálás és az IT között. A Siemens S7 rendszerek átjárója már könnyű és biztonságos adatintegrációt tesz lehetővé a felhőalapú megoldásokba és az ipar 4.0 kompatibilis alkalmazásokba. Ezzel a lépéssel a Softing az MQTT- (Message Queue Telemetry Transport) protokoll mint IoT-kommunikációs szabvány egyre növekvő elfogadására reagált. A protokollt már a felhőalapú technológia számos elismert szereplője – közte az Amazon Web Services, az IBM Bluemix és a Microsoft Azure – támogatja.

Híd az automatizálás és az IT között
Híd az automatizálás és az IT között

„A dataFEED uaGate SI a legmagasabb szintű biztonságot egyszerű konfigurációs lehetőségek és alacsony karbantartási költségek mellett nyújtja – jelentette ki Sebastian Schenk, a Softing Industrial termékmenedzsere. – Az új verzió egy rugalmas és időtálló eszköz a gépészmérnökök, rendszerintegrátorok és más ügyfeleink számára az ipari hálózatok és az IT-alkalmazások felületeinek összekapcsolására.”

Az MQTT Publisher-támogatás mellett a beépített OPC UA-szerver lehetővé teszi az adatok ERP-, MES- vagy SCADA-alkalmazásokba történő integrálását is. A maximális biztonságról a felhasználói hitelesítés, az SSL-titkosítás és a tanúsítványkezelés gondoskodik. Az átjáró konfigurálható online támogatással, és elősegíti a Simatic STEP 7 és TIA Portal projektekről történő közvetlen ikonimportálást. A dataFeed uaGate SI egyaránt használható új és már meglévő rendszerekben.

Eszközök OPC UA-alapú rendszerekhez

A Softing Industrial a Hannoveri Vásárra időzítette a beágyazott rendszerek számára kifejlesztett OPC UA-szerverek új eszközkészletének bemutatását is. A vállalat ANSI C-szabvány szerinti OPC UA beágyazott eszköztárának minimális a memória- és számításiteljesítmény-igénye. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi nemcsak a szenzorok és terepi eszközök firmware-fejlesztéséhez, hanem a korlátozott erőforrásokkal rendelkező I/O rendszerekben vagy felügyeleti eszközökben történő használathoz is. Az előre megtervezett és tesztelt eszköztárfunkciókból származó előnyök kiaknázásával jelentősen lerövidíthető a fejlesztési folyamatban a koncepcióalkotástól a piaci bevezetésig tartó idő. Az eszköztár támogatja az OPC Foundation Nano Embedded Device Server Profile biztonsági funkciókat, valamint az UA v1.04 (release candidate) specifikáció kiadványszerkesztő funkcionalitását. A kliens/szerver kommunikáció szolgáltatási funkcióinak fejlesztéséhez is elérhető támogatás.

Beágyazott eszköztár minimális memória- és számításiteljesítmény-igénnyel
Beágyazott eszköztár minimális memória- és számításiteljesítmény-igénnyel

Hans-Werner Auberg, a Softing Industrial ügyvezető igazgatója szerint „az OPC UA pub/sub modellhez adott támogatással az új beágyazott eszköztár jelentősen megnöveli az automatizálásban az OPC UA által megvalósítható telepítési lehetőségeket. Ez már a szigorúan valós idejű követelmények nélkül működő alkalmazásokra is vonatkozik. Az idődeterminált Ethernet-kommunikáció alapszabványának számító TSN (Time-Sensitive Networking) fejlesztése azonban szélesebb körű telepítési lehetőségeket tartalmaz. A Softing Industrial célja, hogy az automatizálásban az OPC UA-technológia pub/sub funkcionalitással is használható legyen.”

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés