Ipari robotok

SCARA robotkarok sokoldalú felhasználásra

A SCARA robotok felépítése és alkalmazása az automatizálás területén jártas szakemberek számára nem ismeretlen. A mozgékony és kis helyigényű megoldással számos iparágban gyorsíthatjuk a termelést, a FANUC több évtizedes tapasztalata pedig garantálja, hogy nemcsak gyors, de megbízható megoldást is jelent az új robotcsalád.

hirdetés

A robot szó, amely már a köztudatban sem csak a sci-fik világából ismert humanoid robotokra utal, szakmai körökben egybeforrott az ipari világból ismert hattengelyes robotkarokkal. Az utóbbi évek automatizálási hulláma, a munkaerőhiány és az iparági fejlődés mind-mind szerepet játszik abban, hogy a termelőüzemekben egyre gyakrabban találkozhatunk a színes, gyors és akár szünetmentesen dolgozó gépi munkatársakkal. A kollaboratív robotok évtizedében meglepő lépésnek tűnhet, hogy a Fanuc legújabb robotcsaládja egy nagy múltú kialakítás továbbgondolása: az új termékkör a SCARA robotokat takarja.

Hiánypótló megoldás az új kihívásokra

A termelékenység fokozása és a ciklusidő leszorítása gyors és hatékonyan működő termelőberendezések beszerzését követeli meg. A robotok és az automatizált rendszerek ezekre a problémákra kínálnak megoldást, azonban a feladatok sokfélesége és a folyamatos fejlődés egyre nagyobb kihívások elé állítja a tervezőket.

A SCARA robotokról
A SCARA rövidítés (Selective Compliance Articulated Robot Arm) szelektív engedékenységű robotkart jelent. Egy transzverzális és két rotációs tengellyel rendelkezik, így 360°-os, henger alakú munkatérben dolgozhat a robot, amelyben szerelési és munkadarab-áthelyezési feladatokat láthat el.

A Fanuc portfóliójában korábban a négy-, öt- és hattengelyes ipari robotok mellett a delta kialakítású pókrobotcsalád állt a felhasználók rendelkezésére. Előbbiek felhasználási köre igen sokrétű: a hegesztéstől a nagyobb alkatrészek szerelési műveletein át gépkiszolgálás, palettázás, festés és akár szkennelés is megvalósítható a segítségükkel. A deltarobotok a gyors pozicionálási feladatokban remekelnek, hiszen kiválóan alkalmasak kisebb alkatrészek válogatására, szállítószalagon történő rendezésére, illetve palettázásra.

Azt a piaci rést, amelyben a SCARA robotokra igény mutatkozott, éppen az említett két robotcsalád és alkalmazási köreik közé ékelhetjük. Azok a gyors mozgást igénylő feladatok jelentik a SCARA robotok helyét a gyártósorban, ahol nagyobb karkinyúlásra és teherbírásra van szükség, mint amilyet a deltarobotok nyújthatnak, ugyanakkor nincs igény akkora szabadságra és olyan széles mozgástartományra, mint a hattengelyes robotok esetében.

Ezt az igényt felismerve 2017 őszén Japánban mutatták be először a Fanuc új termékcsaládját, amelyet nemcsak a széles alkalmazási terület, hanem a kedvező ár és a robusztus, ellenálló kialakítás is vonzóvá tesz.

Könnyen rögzíthetők, kis helyigényűek, és igen sokféle szerelési feladatra alkalmasak (forrás: Fanuc)
Könnyen rögzíthetők, kis helyigényűek, és igen sokféle szerelési feladatra alkalmasak (forrás: Fanuc)

„Korábban több esetben is deltarobotokat ajánlottunk ügyfeleinknek hasonló feladatok megoldására, ám ezeknek főleg a függőleges irányú mozgástartománya és karkinyúlása nem bizonyult elégségesnek az adott művelet elvégzésére – indokolta meg Sárkány László, a Fanuc Hungary Kft. értékesítője a SCARA robotok bevezetésének szükségességét. – Az új robotkialakítás az ilyen helyzetekben egyértelmű választás lesz a bevezetését követően.”

Stabil koncepció – megbízható működés

A SCARA robotok kialakítása igazán gyors mozgásokat tesz lehetővé meglehetősen nagy munkatérben. A robotkialakítás előnye az egyszerűségében rejlik: olyan alkalmazási területeken bizonyít, ahol a mozgékonyság és a gyorsaság sokkal fontosabb, mint az a fajta rugalmasság, amelyet egy hattengelyes robotkar képes biztosítani a felhasználóknak. Ilyen terület lehet Sárkány László elmondása szerint az elektronikai ipar, ahol apró alkatrészek kimondottan gyors manipulációjára van szükség. „A SCARA robotokkal a Fanuc elsősorban az ázsiai piacon tapasztalható igényt kívánta kielégíteni, de már Magyarországon is több nagyvállalat adta le rendelését az új robotokra – tette hozzá. – Elsősorban elektronikai alkatrészek szereléséhez, válogatásához keresik ezt a típusú robotot, de más iparágakban, például a gyógyszeriparban is több területen használhatók.”

Könnyen vezérelhető gyors mozdulatok

Bár az ipar 4.0 korában az automatizációval egyre gyakrabban szerepel együtt a kollaboráció fogalma és az iránta támasztott igény, a SCARA robotok nem kollaboratív jellegűek. „A kollaboráció és a SCARA robotok által nyújtott gyorsaság ellentétben állnak egymással” – magyarázta Sárkány László. A SCARA robotok pont azokban az alkalmazásokban teljesítenek jól, amelyekben az emberek által kínált sebesség nem elégséges, illetve nincs szükség az emberi kéz ügyességére a munkadarabok mozgatásához.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek nem vehetik ki a részüket a közös munkából: a programozáson keresztül ugyanúgy az emberek irányítanak. Az SR-3iA robotok a kis helyigényű, új R-30iB Compact Plus kontrollerrel rendelhetők. A programozás webalapú szoftverek segítségével is elvégezhető, amelyek használatához nincs szükség külön dedikált eszközökre (így iPedant Touchra sem). Ezzel a könnyű kezelhetőség mellett szabadságot is biztosít a felhasználóknak az iRProgrammer.

A piaci igények hatására létrehozott új Fanuc robotcsalád szükségességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a nagyszámú ázsiai megrendelés és az egyre élénkülő európai kereslet. Az pedig, hogy a japán gyártó egy régi konstrukció felelevenítésével alkotta meg új termékét, jól mutatja, hogy a dinamikus ipari fejlődés, a digitalizáció és a kollaboratív robotok iránti igény mellett is szükségünk lehet a már ismert és bevált megoldásokra. A SCARA robotok reneszánsza pedig minden bizonnyal további lehetőségeket nyit meg a konstrukció alkalmazására a jövőben.

Fanuc SR-3iA

A Fanuc SCARA robotja a kis méretű robotok családját bővíti. Korlátozott helyen is elfér, könnyű kialakítása pedig egyszerű elhelyezést biztosít az üzemben. Munkaterét tekintve a korábbi modelleknél nagyobb kinyúlás jellemzi, függőleges mozgástartománya pedig szintén túlszárnyalja a hasonló robotokét. A 3 kg-os teherbírása a kategóriában kiemelkedő.

A robottal végezhető manipulációs feladatokat megkönnyíti, hogy a robotkart beépített levegő- és áramellátással alakították ki, így nincs szükség a kar mentén rögzített vezetékekre. Ezzel is biztosítható a maximális sebesség, amely a ciklusidők alacsonyan tartásához szükséges. A gyorsaság mellett a merev kialakítás megbízható ismétlési pontosságot is garantál a finom mozdulatok kivitelezéséhez. Elektronikai alkatrészek, gyógyszeripari alkalmazások és egyéb pick-and-place feladatok kivitelezésére a Fanuc új SCARA kialakítású robotja tökéletes választás.

Műszaki paraméterek:

  • vezérelt tengelyek száma: 4
  • ismétlési pontosság: ±0,01 mm a rotációs tengelyek mentén és ±0,004 mm a transzlációs tengelyen
  • tömeg: 19 kg
  • mozgástartomány: rotációs tengelyek –284°, 290° és 720°, transzlációs tengely 200 mm
  • maximális sebesség: rotációs tengelyek –720 °/s, 780°/s és 3000°/s, transzlációs tengely 1800 mm/s
Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés