Ipari robotok

Sárgára festett automatizáció

A Szlovéniában működő, fémforgácsolással foglalkozó OKK vállalatnak sikerült az automatizáció egy olyan szintjét elérnie, ahol a repetitív munkafolyamatokat szinte kivétel nélkül gépek végzik. 

hirdetés

Ebben kulcsfontosságú szerepet játszanak a rugalmas gyártásra képes, csúcstechnológiás szerszámgépek és a termelésbe bevont ipari robotok, hogy az emberi erőforrások a legkritikusabb munkafázisokra fókuszálva biztosíthassák a gördülékeny termelést.

Erős technológiai jelenlét

Ljubljanától alig több mint 30 kilométerre délnyugatra fekszik Logatec kisvárosa. A települést sűrű erdővel fedett hegyek és lankák nyugtató zöld tömege keretezi, nyüzsgésnek, rohanásnak még a központban sem igazán van nyoma. A megtévesztő külső azonban egy olyan települést rejt, amelynek ipara az elmúlt néhány évben rohamos fejlődésnek indult.

Ennek a fejlődésnek a frontján áll a több mint 50 éves múltra visszatekintő, CNC-köszörüléssel és -marással, valamint félkész alkatrészek egyéb megmunkálásával foglalkozó OKK d.o.o. A három generáció aktív, közös munkáját kiaknázó családi vállalkozás üzem területére lépve minden kétséget kizáróan érezhető az erős technológiai jelenlét. Modern szerszámgépek, vezérlők, robotok és nem utolsósorban egy 25 fős, magasan képzett szakembergárda gondoskodik az itt zajló hatékony termelésről.

Hatékonyságnövelés automatizációval

A köszörülési, marási, hónolási és egyéb forgácsolási munkálatoknak helyt adó üzemben az eszközparkot sárga szín dominálja – a szlovén cég szinte teljes mértékben Fanuc gyártmányú gépekkel dolgozik. A gyártósoron Robodrill megmunkálóközpontok, illetve számos Fanuc robot és vezérlő gondoskodik a gördülékeny, hatékony termelésről, nélkülözhetetlen segítséget kínálva az OKK emberi munkaerő-állományának.

A gyártósoron megmunkálóközpontok és robotok növelik a hatékonyságot (forrás: Fanuc)
A gyártósoron megmunkálóközpontok és robotok növelik a hatékonyságot (forrás: Fanuc)

„Rendkívüli fontosságot tulajdonítunk a rugalmas gyártásnak, illetve a ciklusidők csökkentésének, amelynek révén sokkal hatékonyabban és nagyobb biztonsággal tudjuk a megrendeléseinket teljesíteni. Igyekszünk minden olyan folyamatot automatizálni, ahol az ipari robotokkal ciklusidők nyerhetők, és emberi kapacitás szabadítható fel más feladatok támogatására” – jegyezte meg Janez Kavčič ügyvezető igazgató, az alapító fia. 

A hatékony automatizálásnak közvetlenül is érezhető eredménye van. A korszerű, csúcstechnológiás gépekből és robotokból álló gyártósornak köszönhetően az ismétlődő, monoton munkafolyamatoknál sikerült szinte teljesen kiváltani az emberi beavatkozást. Jelentős kapacitások szabadultak fel, amelyeket sokkal komplexebb, változatosabb, nagyobb kreativitást igénylő feladatokban lehet kamatoztatni. Mindez hozzájárul a cég termelékenységének javulásához, az alkalmazottak munkamoráljának emelkedéséhez és egy átláthatóbb, fejlett gyártói infrastruktúra kiépítéséhez, ami potenciálisan hatalmas előny.

Az OKK példája jól mutatja, hogy még egy kisebb vállalat életében is milyen jelentős hatékonyságnövekedést eredményezhet egy megfelelően alkalmazott automatizációs megoldás, amely munkára bírja a kiváló eszközparkot, és felszabadítja az értékes humán erőforrást. A szlovén cég már tervezi a következő gép, egy továbbfejlesztett Fanuc Robodrill beszerzését, amely az automatizálási szakvállalat szerszámgépkínálatának csúcsát jelenti még rövidebb ciklusidőkkel, a minőség és a megbízhatóság garantálásával.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés