hirdetés

Gépelemek

RoHS-konform siklócsapágyak

Az Igus nagy teljesítőképességű műszaki műanyagai megfelelnek az EU veszélyes anyagokra vonatkozó irányelvének és nagyfokú tervezési biztonságot nyújtanak.

hirdetés

Ez év eleje óta van érvényben a 2011/65/EU irányelv (RoHS II), amely a veszélyes anyagok határértékeit egyre több területen szigorítja. Így július 22-től a túl nagy koncentrációkat tartalmazó termékek, mint például az ólomtartalmú siklócsapágyak az orvostechnikai iparban, jószerivel a „kihalás” előtt állnak. RoHS-konform alternatívaként kínálkoznak az Iglidur polimer siklócsapágyak az Igustól, és ígérnek a gyártóknak jogi és működési biztonságot, a felhasználóknak pedig veszélymentes használatot és ártalmatlanítást.

Az 1990-es évek közepétől Európa-szerte korlátozások érvényesek az elektromos és elektronikai készülékekre és azok alkotórészeire a környezetet veszélyeztető anyagok felhasználását illetően. Ezek az RoHS rövidítés alatt – Restriction of (the use of certain) Hazardous Substances – egyre szigorúbb határértékeket szabnak meg olyan iparilag szükséges, de potenciálisan egészségre ártalmas anyagok alkalmazására, mint a króm, az ólom, a higany, illetve a bróm. Az új RoHS II előírással legtöbbjükre az össztömeg 0,1 százalékát kitevő maximum értéket rögzítettek.

RoHS-konform az Iglidur G univerzális alapanyag
RoHS-konform az Iglidur G univerzális alapanyag

Számos gyártó kényszerült már a múltban is gyártási eljárásának ennek megfelelő átállítására, a továbbiaknak pedig most kell reagálni, mivel a kivételi szabályozások, mint például az orvos- és ellenőrzés-technikára vonatkozók, júliusban lejártak. Minthogy olyan országokban is hasonló szabályozások lépnek érvénybe, mint az USA, Japán, illetve Kína, ezeket az előírásokat egyre nagyobb mértékben globálisan is teljesíteni kell. A fém kombinált csapágyak azonban gyakorta olyan ötvözetekkel készülnek, amelyek nem RoHS-konformok.

Tervezés- és jogszabály-biztonság

Azok a vevők, akik az RoHS-konformitást szem előtt tartják, az Iglidur csapágyak révén közvetlen alternatívát érhetnek el. Ugyanis az irányelvben szereplő anyagok ennél a hőre lágyuló műanyag összetételből álló alapanyagnál alapvetően semmiféle szerepet nem játszanak. A beágyazott szárazkenés elvén nyugvó Iglidur csapágytechnika a tribológiailag optimalizált alappolimerekből, szilárd kenő- és töltőanyagokból álló összetételekhez kizárólag nemfémes és RoHS-szempontból aggálytalan összetevőket használ.

Az RoHS irányelv rendelkezéseit emellett állandóan felülvizsgálják, ami a jogszabályi előírások jövőbeni módosulásának lehetőségét rejti magában. Azok a gyártók is, akiknek készülékei és alkatrészei ma még teljesítik a megengedett határértékeket, vagy jelenleg mentesítették őket az előírások alól, kénytelenek további szigorításokkal számolni. Az Iglidur polimer siklócsapágyak már ma tervezési biztonságot nyújtanak, hiszen „hagyományos” előnyük, a karbantartás- és kenőanyag-mentesség mellett az összes Igus termék elvileg veszélyes anyagok nélkül kerül ki.

Az RoHS-megfelelőség ezért az Iglidur siklócsapágyak természetes tulajdonsága. Az Igus siklócsapágyak azonban nemcsak a törvényalkotás szempontjából nyújtanak biztonságot. Az online eszközökkel történő élettartam-számítás és konfigurálás lehetősége révén az RoHS-konform fémcsapágyak egyszerűen és gyorsan kicserélhetők Iglidur siklócsapágyakra.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés