Elektronika

Rádió-távvezérlés nagy hatótávolságon

A japán Circuit Design Inc. CDT-TX-02M-R és CDT-RX-02M-R típusjelzéssel kis teljesítményű beágyazott rádiómodulokat mutatott be kifejezetten be-, illetve kikapcsolási műveletek távvezérlésére nagy távolságból. 

hirdetés

Az adó- és a vevőmodul egyaránt maximális megbízhatóságú rádiófrekvenciás elemeket, valamint a be- és kimeneti adatok feldolgozására szolgáló áramköröket tartalmaz, és egyszerű kommunikáció valósítható meg akár hat kapcsolókontaktuson keresztül. Az adó- és vevőváltozatban forgalmazott többcsatornás rádiómodulok kiváló zavarállóságáról és stabil kommunikációjáról az MSK (minimum shift keying, azaz minimumeltolás-billentyűzéses) modulációs technika, illetve a vevőegység nagy érzékenysége (–120 dBm 12 dB SINAD) gondoskodik.

A telepes tápellátású, 10 mW-os adó hatótávolsága szabad rálátás esetén meghaladja az 1 km-t. Készenléti üzemmódban áramfelvétele 1 uA alatt marad. A vevőt a rádiózavarok elnyomására optimalizált szűrőkarakterisztikájú felületi hullámszűrővel (SAW) látták el. A rádiófrekvenciás keskenysávú átvitel 25 kHz-es csatornatávolsággal történik, négy fix csatornán.

Az integrált DIP kapcsoló segítségével a 434 MHz-es sávban lévő négy, előre programozott frekvencia közül valamelyik kiválasztható a használt alapfrekvenciaként, így több, eltérő frekvenciájú modul is működtethető egymással párhuzamosan ugyanazon a területen. A frekvenciák harmadrendű intermodulációt vesznek alapul, és úgy választották meg őket, hogy egymásra minimális hatással legyenek.

Megbízható rendszerműködés

Az azonos térbeli tartományban ugyanazon a frekvencián működő más adók jeleinek vételéből fakadó hibajelenségek megelőzésére valamennyi adómodulnak saját 32 bites azonosítókódja van. A vevőegység maximum száz adó azonosítóját tárolhatja, és ennek alapján ellenőrizheti, hogy a vett jelet a számára releváns adó küldte-e ki. Ezáltal biztosítható, hogy akár egy vevőt lehessen több adóval, vagy megfordítva, több vevőt egy adóval vezérelni a hibás funkció veszélye nélkül.

Adó- és vevőegység nagy távolságú rádióátvitelre
Adó- és vevőegység nagy távolságú rádióátvitelre

A rendszer eddig is már számtalan alkalmazásban bizonyította nagy megbízhatóságát. A vevőmodul kimeneti kapujának interfésze foto-MOSFET áramkörös, amely közvetlen meghajtást tesz lehetővé 48 V AC/DC, illetve 100 mA-ig terjedő terheléssel. Igény szerint négyféle üzemmód közül lehet választani: tartós üzemelés, be-, illetve kikapcsolás, átkapcsolás és pillanatnyi jelküldés. A tartós üzemmódban a kimeneti kapu aktív, miközben a vevőmodul az adó jeleit fogadja.

A további üzemmódoknál a vezérelt kimeneti kapu státusa a beállításnak megfelelően változhat, amikor az egység az adó pillanatnyi jeleit fogadja. Ha az adási időtartam rövid, minimálisra csökken az azonos frekvencián üzemelő más készülékek zavarásának kockázata. A rádióhullámok hatékonyabban kihasználhatók, és az adóegység kevesebb áramot fogyaszt.

Széles körű felhasználhatóság

A CDT-TX-02M-R és CDT-RX-02M-R legfontosabb alkalmazási lehetőségei a különféle kapcsolójelek átvitele, ipari berendezések távvezérlése, biztonsági leállítórendszerek, vészjelzők működtetése, építkezéseken és gyárterülteken belüli forgalomirányító lámpák vezérlése, bevásárlóközpontok, éttermek beszerzési rendszerei, távmérési és távfelügyeleti készülékek.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[129474] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés