Megmunkálás

Ötven év termése ötven innováció

Rövid átfutási idők, kiemelkedő precizitás minden egyes megmunkálási lépés során: ezek a Hurco szerszámgépek kötelező ismérvei. A vállalat sikertörténete egy innovatív, számítógépes vezérléssel kezdődött 1968-ban az amerikai kontinensen, Indiana államban.

hirdetés

A Humston Companies berendezésgyártó vállalat értékesítési munkatársaként Gerald Roch azt tapasztalta, hogy az egyedi és kisszériás gyártók a fémfeldolgozó iparban az időigényes kézi beállítások és gyártásellenőrzés miatt nem igazán tudtak gazdaságos termelést felmutatni. Mérnöki hátterének köszönhetően arra az ötletre jutott, hogy a fémhajlító gépeket automatizált vezérléssel kell felszerelni. Ami ma magától értetődőnek tűnik, az akkoriban teljesen újnak számított. A számítógépek kezdetben kizárólag közintézményekben voltak megtalálhatók, ráadásul hatalmasak és drágák voltak. Azonban Gerald Roch és üzleti partnere, Edward Humston hitt az elképzelésben, és 1968-ban közösen megalapította a Hurco (HUmston Roch COmpany) társaságot.

Gerald Roch (balra) és Edward Humston (forrás: Hurco)
Gerald Roch (balra) és Edward Humston (forrás: Hurco)

A fémhajlító gépek világszerte első automatizált vezérlésének Autobend volt a neve. A Hurco Companies Inc. már 1969-ben megkezdte a vezérlőegység értékesítését, amelyhez 21 magánrészvényes adta a szükséges indulótőkét. Az innovatív berendezésrész gazdasági áttörése azonban csak 1979-ben következett be, miután Gerald Roch folyamatosan az Autobend továbbfejlesztésén dolgozott. Ekkor egy kéttengelyes CNC-vezérlő lehetővé tette a kívánt hajlítási szög és egyúttal a munkadarab hosszának a beprogramozását. Ezzel egyidejűleg az Autobend innovatív telepítési útmutatóval egészült ki, amellyel a felhasználók önállóan is telepíteni tudták a programot. Ezáltal a gyártási folyamat feletti ellenőrzés visszakerült a gépkezelőhöz.

A nyereségesség növelésének lépései

A Gerald Roch által a cégalapításkor megfogalmazott gondolatot következetesen vitte tovább a Hurco: az átállási és programozási idők lerövidülésével nő a nyereségesség a műhelyi gyártás során, különösen az egyedi és a kisszériás termelésnél. A cég a technológia éllovasaként már 1974-ben piacra dobja az első CNC-vezérelt marógépet. Ez az a sarokkő, amely köré kinövi magát a vállalati portfólió. Két évvel később, 1976-ban bemutatja a dialógusprogramozás első változatát. A „conversational programming” világszerte fontos lépést jelentett a technológiai fejlődés előmozdításában. 1979-ben a vállalat az árbevételének már több mint 30 százalékát az Amerikai Egyesült Államokon kívül éri el. A vezérlőelemek gyártásába egyre több saját gép kapcsolódik be. 1986-ban a Hurco bemutatja az első háromtengelyes CNC-gépet, 2003-ban pedig az első öttengelyes megmunkálóportált. Vállalati felvásárlásai és együttműködései révén piaci jelenléte Európában is növekszik. Németországnak mint fejlett ipari országnak kulcsszerep jut: A Hurco GmbH Deutschland 1988-tól a München melletti Plieningből irányítja az értékesítést és az ügyfélszolgálatot az egész kontinensen.

A kéttengelyes Hurco Compucat CNC-gép, amelyet az alapító Gerald Roch talált fel 1973-ban
A kéttengelyes Hurco Compucat CNC-gép, amelyet az alapító Gerald Roch talált fel 1973-ban

A Hurco a kezdetektől fogva nemcsak új termékekbe fektet be folyamatosan, hanem mindenekelőtt a már meglévő termékek továbbfejlesztésébe is. A vállalat saját mérnökökből, szerelőkből és informatikai szakemberekből álló munkatársi gárdát tart fenn. 1984-ben az Ultimax duplaképernyős CNC-vezérléssel tovább egyszerűsödnek a programozási lépések, 1997-ben a VMax vezérlőrendszer, 2000-ben a WinMax Desktop, majd 2006-ban a WinMax szoftver kerül piacra. „A Hurco által kínált CNC-gépeket mindig a vásárlói oldal változó igényeihez igazítjuk. A munkadarabok egyre összetettebbek lesznek, egyre nagyobb követelményeket támasztanak a megmunkálás során. Az új elvárásokat összehangoljuk a CNC-vezérléseink teljesítőképességével – mondja Michael Auer, a Hurco Deutschland ügyvezetője. – Karcsú folyamataink vannak, ez teszi lehetővé számunkra a gyors kivitelezést.”

A nagyobb termelékenység miatt választják

A Hurco előnyeire rákérdezve a megkérdezettek 65 százaléka a vezérlés teljesítőképességét említi az első helyen. „A speciális programozási ismeretekkel nem rendelkező munkatársakat is gyorsan be lehet tanítani. Az új kezelők legkésőbb két nap alatt elsajátítják a Hurco gépek működését” – hangsúlyozza Michael Auer. Ez is a vállalat sikeres koncepciójának része: széles körű képzési ajánlat és szolgáltatási program gondoskodik a partneri együttműködésről. Ezáltal a gyártó sokat megtud az ügyfelek speciális igényeiről és a jövőbeni trendekről.

Az integrált dönthető forgóasztallal ellátott, új öttengelyes VMX 30 megmunkálóközpont kiválóan alkalmas közepes méretű alkatrészek megmunkálásához
Az integrált dönthető forgóasztallal ellátott, új öttengelyes VMX 30 megmunkálóközpont kiválóan alkalmas közepes méretű alkatrészek megmunkálásához

„Never accept the status quo” – azaz ne elégedj meg a meglévővel, ez Gerald Roch egyik mottója. Pusztán a találékonyságának köszönhetően több mint 60 szabadalom kötődik a vállalat nevéhez. A Hurco társalapítója szakmai karrierje meghatározó momentumaként emeli ki: volt szerencséje látni, hogyan kell működniük a dolgoknak, és mindig rátermett munkatársak vették körül.

(forrás: Hurco/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés