Robotika

Olcsó, könnyen programozható robotkarok

Bárki 15 perc alatt beprogramozhatja ezt az olcsó robotkart. A gyártó reméli, hogy megfizethető készülékei olyan vállalatoknál is segíthetik az automatizálást, amelyek nem tudnak befektetni high-end robotokba. 

hirdetés

Az ipari robotok nem olcsók, egy csúcsminőségű darab több mint 100 ezer dollárba kerül, nem meglepő, hogy viszonylag kevés kisvállalkozásnak van a tulajdonában ilyen és még a nagyvállalatok közül sem tudják sokan elfogadni ezt a magas árat.

Erre talált ki megoldást egy londoni robotikai cég, az Automata, méghozzá egy alig 7500 dollárba kerülő, Eva névre keresztelt robotkarral. Igen, Eva a WALL·E  című, Pixar animációs filmből. Az Automata vállalat olyan alapvető funkciókra terjesztette ki a robotkar működését, amit a legtöbb esetben igényelhetnek a kkv-k. A cég befektetői összesen 9 millió dollárt dobtak össze a projektre, köztük az ABB is, amely csúcsminőségű ipari robotokat gyárt.

Eva a műhelyben (Forrás: Automata)
Eva a műhelyben (Forrás: Automata)

Az Evát kisméretű termelésre tervezték, elég könnyű ahhoz, hogy egy hátizsákban elférjen és kompakt, hogy egy asztalra fel lehessen szerelni. Talán az ergonómiájánál is fontosabb, hogy nagyon könnyen használható. A szoftver bármilyen eszközön (laptop, pc, mobil, tablet) futtatható és az innovátor cég szerint 15 perc alatt elsajátítható a különböző tevékenységekhez szükséges programozása.

A robotkart főleg kis és közepes méretű gyártóknak ajánlják, különböző iparágak részére, beleértve a fémgyártást, az elektronikát, a gyógyszeripart és a csomagolást. Az Eva helyettesíti az egyszerű, ismétlődő kézi feladatokat, el tudja végezni például a termékvizsgálatot, a szállítószalagokra való termékelhelyezést, a válogatást, az adagolást és az minőségellenőrzést is.

Az válallat képviselőinak az állítása szerint a robotok felesleges funkcióinak a megszüntetésével az Evát körülbelül 80 százalékosan sikerült egyenértékűvé tenni a Kuka vagy Yasakawa robotjaival, a költségek csupán 20 százalékáért.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Már 2 évvel ezelőtt hasonló szerkezettel megjelentem a VIII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár-on.

A cikkben szereplő 1/3- áráért .

Bita István
válasza hozzászólásához
#
hali engem erdekelne aza szerkezeted , mmoli65@goglemail.com
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés