Lemezfeldolgozó ipari irányok

Okos beruházások kapacitásnövelésre

Az automatizálás kérdése a fejlődő iparágak képviselői számára egyszerre jelentheti az idők szavát és a kurrens trendek követését, ami egyúttal égető problémákra választ adó új irányt is kijelöl a termelésben – a lemezmegmunkálás automatizálásának területén sincs ez másképp.

hirdetés

A kis- és középvállalkozások számára az automatizálás biztosítása komoly fejtörést jelenthet, hiszen fejlesztéseik ezen iránya nem kevésbé tőkeigényes, mint bármilyen gyártási folyamat vagy technológia fejlesztése – ugyanakkor komoly szükségük is van rá: a technológiáik és a gyártási eljárásaik automatikussá tételére egyértelműen katalizátorként hatnak a munkaerőpiaci kihívások. A folyamatos piaci igényekre innovatív megoldásokkal reagáló, a modernizációban élenjáró, komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész-gyártással foglalkozó Melior Laser Kft. saját iparági tapasztalatait is összegezve nyújt helyzetképet a szakma kapacitásnövelő folyamatairól.

Válasz a munkaerőpiaci kihívásokra

Bár az automatizálási szint növelése legfőképpen az élőmunka kiváltására kínál alternatívát, de nem oldja meg teljességében a szakemberhiányt: a meglévő munkatársak motiválására és megtartására pusztán az automatizálás fejlesztése önmagában nem elegendő az adott munkahelyen. Ugyanakkor az üzemeltetésben részt vevő munkatársak számára akár komoly szakmai perspektívát is jelenthet az új automatizált rendszerek üzemeltetése, és vele az iparági innovációk megismerésének lehetősége. Az automatizálás fejlesztése és a humánerőforrás-menedzsment harmonizálása nem nélkülözi a munkatárscentrikus személyzeti politikát. Az emberi erővel körülményesen és nehezen végezhető gyártási lépések kiváltása automatizálás révén pozitív hatást gyakorolhat a munkatársak és a munkaadó viszonyára.

Lemezmegmunkáló csarnok a Melior Lasernél
Lemezmegmunkáló csarnok a Melior Lasernél

Az ipar 4.0 innovációi

Az automatizálás alapvetően kétféle területen valósulhat meg, akár egymással párhuzamosan: a technológiáén és a teljes gyártási folyamatén. Ez utóbbit hivatott az ipar 4.0 innovációs projekt is támogatni a digitalizált folyamatok előtérbe helyezésével – e jellegzetessége teszi lehetővé, hogy a mai fejlesztési irányok egyik legmarkánsabb képviselője legyen az iparágban. Az innováció rendkívüli tőkeigényét a benne rejlő befektetési potenciál és megtérülés ellensúlyozza, jóllehet ez a tulajdonsága újabb fejlesztési irányok kijelölését is szükségessé teheti.

A kis- és középvállalkozások szintjén mindenképpen előrelépést hozhat a gyártási képességek, kompetenciák növelése az automatizálással. Egy-egy iparági résztvevő kis- vagy középvállalkozás számára nagy jelentőségű lehet, hogy terméke vagy szolgáltatása minél magasabb készültségi fokot érjen el, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a komplexitás ma már alapkövetelmény.

Befektetés a komplexitásba

A globalizáció révén korlátlan piaci lehetőségek állhatnak azon fejlődőképes cégek előtt, amelyek jó termékkel, komplex szolgáltatással rendelkeznek, és ezeket gazdaságosan képesek előállítani. A megfelelő kínálatnak az automatizálással való kombinációja pedig garantáltan siker lehet a prosperáló cégek körében. Az elmúlt két-három évben érezhetően növekedett az érdeklődés az iparágban a hazai cégek tevékenysége és termékei, szolgáltatásai iránt. Mindez lehetővé teszi, hogy a megfelelő szakmai kompetenciával és felkészültséggel rendelkező kis- és középvállalkozások jelentős exportforgalmat érhessenek el – a sikernek a szakmai alapokon túl persze alapfeltétele a stabil anyagi háttér is.

Robotizált szalagcsiszoló berendezés
Robotizált szalagcsiszoló berendezés

Stratégiai jelentőség

A fentiekben jellemzett piaci környezet belátható megtérülést hozhat a technológiai sorokat fejlesztő vállalatoknak, amennyiben az innovációkkal a komplexitás növelése a céljuk. Szinte minden lemezmegmunkáló vállalat vezetője tisztában van vele, hogy a technológiai sor végén szereplő felületkezelési technológiák megléte stratégiai jelentőségű, és a felületkezelés a beszállítókat kereső nagyvállalatok kiválasztási szempontjai között sem marginális kérdés. Műszaki és gazdasági szempontok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy a saját kézben lévő felületkezelés-technológiai beruházás megtérülése nem kérdéses. A lemezfeldolgozó ipar legáltalánosabb felületkezelési igényét a porfestés és a galvanikus horganyzás jelenti, az autóipari alkalmazása pedig katalizátorként hat a KTL-es (katódos merítőkádas felületkezelési) igények növekedésére. Ezek közül a porfestés a legáltalánosabb és legszélesebb körben elterjedt és a leginkább elérhető eljárás. Szükség is van a kiváló minőség biztosítására a házon belül megoldott felületkezelésben, mivel nagy kihívást jelent a magas szintű vevői igények kielégítése kiszervezett felületkezelés esetén.

Jövőkép a fejlesztésért

A lemezmegmunkálással foglalkozó kis- és középvállalkozások többsége az előbb bemutatott utak valamelyikét járja. Ezek az irányok vezetnek a hatékonyság növelésének és a termelékenység fokozásának eléréséhez. Az iparunk és gazdaságunk számára fontos kkv-k helyzetbe hozása rendkívüli jelentőségű – bár sajnálatos, hogy az uniós pályázati finanszírozások regionális feltételei hátrányosan érintik a közép-magyarországi vállalatokat már évek óta, de ezt ellensúlyozza, hogy a forrásteremtés egyéb útjai ma járhatóbbak, mint a korábbi évtizedekben bármikor.

A körvonalazódó jövőkép tehát minden iparági képviselőt arra sarkallhatja, hogy fejlesszen. Haladhatunk is efelé, de éberséggel, a biztonságot szem előtt tartva, felfigyelve a pénzügyi világ figyelmeztetéseire.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend 2019. májusi lapszámában jelent meg.)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés