Megmunkálás

NC-program egyetlen gombnyomásra

A Trumpf legújabb szoftvermegoldása, a TruTops Boost minden lépést egyetlen rendszerbe foglal a gyártási programok készítéséhez az alkatrészek tervezésétől vagy a rajzok importálásától kezdve a táblakiosztáson át egészen a vágási, a stancolási és a hajlítási technológiákhoz szükséges NC-program elkészítéséig.

hirdetés

A TruTops Boost használatával a lemezalkatrészek gyártásához szükséges tervezési és programozási feladatok könnyedén elvégezhetők. Az új szoftver teljesen új kezelési filozófián alapul, amellyel a felhasználó lépésről lépésre halad végig a folyamaton, és ennek során számos automatizmus segíti a munkáját. Egyetlen rendszer használatával készíthetjük el az alkatrész tervét, a terítéket, valamint az NC-programot a 2D-s lézervágáshoz, stancoláshoz és hajlításhoz. Nincs szükség különböző alkalmazásokkal történő köztes adatmentésre vagy -mozgatásra. Ez hatalmas előnyöket rejt magában: például a felhasználó minden megbízást az aktuális állapotában lát, és azok státusát egy szempillantás alatt áttekintheti. A TruTops Boost emellett azonnal felismeri, ha egy adott megbízáshoz tartozó modellben vagy programban változás történik, és adott esetben értesíti a felhasználót, hogy a változások alkalmazásának elvégzése szükséges. A szoftver egyes elemei minden lehetséges kapcsolatot és összefüggést felismernek és átvesznek egymástól. Lemezhajlításkor például az adatok feldolgozásakor közvetlenül a végső állapot alapján végzi a számításokat, majd elkészíti a szükséges előkészítő folyamatokat a lemezalkatrész legyártásához.

Automatizálás a fokozott produktivitásért

A TruTops Boost két kezelési szinttel rendelkezik. A HomeZone-modul segítségével az összes megbízás áttekinthető, a programok rendkívül gyorsan elkészíthetők az automatizált folyamatoknak köszönhetően. Ha a programozóknak behatóbban kell foglalkozniuk a megbízásokkal, és egyedi paramétermódosításokat kell végrehajtaniuk, erre került kifejlesztésre a TecZone technológiai szint. Nagy előny, hogy a két modul egyszerre is használható, így lehetőség van arra is, hogy a TecZone-ba lépve a programozó módosítsa a programot, miközben a szoftver a HomeZone-modulban automatikusan elvégzi a számításokat a háttérben az NC-programok előállításához. Mindez jelentősen fokozza a programozási folyamatok hatékonyságát, és segítségével a programozásra fordított idő nem csökkenti a gépek kihasználtságát.

Számos automatizált funkciójának köszönhetően a Boost egyetlen gombnyomással teszi lehetővé az NC-program előállítását. A könnyedén felismerhető narancssárga Boost gomb segítségével a számításokat automatikusan elvégzi a szoftver. A 3D-s modell importálása után automatikusan felismeri a hajlításokat, elkészíti a 2D-s terítéket és a lemezmegmunkáláshoz szükséges programokat. Eközben a háttérben futó szimulációval már ebben a korai szakaszban ellenőrzi a szoftver, hogy szükséges-e a modellen bármilyen változtatást végrehajtani, vagy az alkatrész abban a formában legyártható-e. Optimális esetben az időigényes vizuális szimulációra a lehetséges ütközések kiszűrése érdekében a továbbiakban nincs szükség.

A mindenkori technológiai területen az NC-programok automatikus létrehozása szintén a Boost gomb segítségével történik. Egy Cut-megbízás alkalmával, azaz egy stancoló-, 2D-lézervágó vagy stancoló-lézervágó géphez készülő NC-program létrehozásánál a TruTops Boost automatikusan elkészíti a táblakiosztást. A skatulyázó algoritmusok továbbfejlesztésre kerültek azért, hogy még jobb anyagkihasználást érhessenek el. Ugyanakkor a programok előállításakor a szoftver figyelembe veszi a folyamatszakaszokat és a pozicionálás, valamint szerszámmozgás során megtett pályákat is, hogy optimális, a lehető leggazdaságosabb program készüljön el. Egy hajlítógépen történő megmunkálás előkészítésekor a szoftver kidolgoz egy megoldást a hajlítási sorrendre, az ütközők pozicionálására, majd a szerszámok beállítására. A rendszer különlegessége a Multi-Solution-technika, amellyel egy adott alkatrészhez akár több különböző hajlítógépre is generálhatunk programot. Ha egyszerre több alkatrészt választunk ki, a szoftver szimultán generálja a különböző alkatrészek hajlítási programjait. A Boost-technológiának köszönhetően a TruTops Boost által generált NC-programok növelik a hajlítógépek produktív idejét is, mivel a programot nem a gép saját vezérlőjén kell elkészíteni, így a már kész programokkal folyamatosan dolgozhat.

Három lépésben a kész programig

A HomeZone használatával mindössze három lépésben eljuthatunk a geometriától a kész NC-programig. Az első lépésben a felhasználó importálja az alkatrész geometriáját a TruTops Boostba, majd megadja a megmunkálás adatait – például a gyártás dátumát, az alkatrészek számát, a vevőt, az alapanyagot – a megrendeléshez. A szoftverben 2D-s és 3D-s geometriákat is használhatunk. A második lépésben a rendszer automatikusan kiszámítja, hogy az adott 3D-s alkatrész hogyan hajlítható le lemezből, majd elkészíti az alkatrészhez tartozó terítéket. Végül a harmadik lépés során automatikusan elvégzi az NC-program generálását a felhasználó által kiválasztott géphez.

A HomeZone-modul segítségével az összes megbízás áttekinthető
A HomeZone-modul segítségével az összes megbízás áttekinthető

A Trumpf teljes szakértelme megtalálható a TruTops Boostban a lemezkonstrukción, a lemezalkatrész-gyártás folyamatláncában lévő függőségeken, a munkadarab- vagy géptulajdonságokon átívelően. Ezzel és a számos automatizmus segítségével a felhasználó a HomeZone-ban gyorsan és magas minőségben kap kész programot. Ha egy programozó a különösen fontos megrendeléseknél a programozást maga akarja elvégezni, és a saját tudását használni, akkor a TecZone-ba vált. Ezen a megmunkálási szinten interaktív módon tud programozni, vagy csak egyes elemeket módosítani és programozni. Ezen a szinten is számos automatizmus segíti a felhasználót.

Áttekinthetőség letisztult rendszerben

A TruTops Boost HomeZone-moduljában arra is lehetősége van a felhasználónak, hogy a rendszerben lévő minden folyamatot egyszerre jelenítsen meg. Az intuitív keresési opció segítségével megkeresheti és rendszerezheti a számára fontos feladatokat. Mindezt megteheti az összes, még befejezetlen folyamat előhívásával vagy akár az általa megadott szűrők segítségével, és adott kritériumoknak megfelelően is listázhatja azokat. Ilyen kritérium lehet az alapanyag, a befejezési határidő vagy akár a módosítás dátuma. A prioritásokkal rendelkező folyamatokról figyelmeztető üzenet formájában értesül a felhasználó. Például ha egy folyamat határideje közeledik, de maga a programozási folyamat még nem fejeződött be. Amennyiben a felhasználó egyszerre több feladatot is el szeretne indítani, a különböző folyamatok párhuzamosan, több ablakban is megnyithatók. Ezek az ablakok az átláthatóság miatt külön füleken érhetők el. Az új szoftver segítségével tehát nemcsak gyorsan és kimagasló produktivitással lehet NC-programokat előállítani, de a megrendelések is tiszta, átlátható rendszerben kezelhetők.

(forrás: Trumpf/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés