Gépelemek

Munkadarabbefogás csapatmunkában

Tömeggyártás során a megmunkálási folyamatok gyakran feszes és szigorú ütemtervek szerint valósulnak meg. Kis szériáknál és egyedi alkatrészeknél azonban a folyamatok hatékonyságát gyakran lehet még növelni. Aki a hatékony befogóegységeket okosan kombinálja, minimálisra csökkentheti a mellékidőket, és jelentősen növelheti a gépe produktivitását.

hirdetés

Különösen a modern és nagy hatékonyságú szerszámgépeknél érdemes figyelembe vennünk, hogy a szerszámtartók és a befogóegységek átgondolt rendszere tud eredményesen és hatékonyan dolgozni. Az, hogy melyik befogóegység az optimális, függ a munkadarabtól, a szerszámgéptől és a kiszolgálás típusától. A befogástechnikában szakértő Schunk a különböző géptípusokhoz kifejlesztett egy rendszert, amely megkönnyíti az optimális berendezések kiválasztását.

Nyilvánvaló, hogy a befogási stratégia jelentősen változhat attól függően, hogy standard befogóegységről van szó háromtengelyes megmunkálóközponthoz, befogóegységről négytengelyes függőleges megmunkálóközponthoz, tornyokról négytengelyes vízszintes gépekhez, esetleg erősített egységekről öttengelyes gépekhez. Több mint 500 lehetséges kombinációt foglal magában a program: nagy hatékonyságú moduláris tornyok, befogópaletták, pneumatikus és hidraulikus szorítóblokkok, dupla és multifunkciós szorítóegységek, tokmányok, mágneses rögzítőmegoldások, modulok esztergáláshoz és automatizált gépkiszolgáláshoz. Ezenkívül egyedi rögzítőmegoldásokat is kínál nagy pontosságú készre munkáláshoz vagy különösen igényes befogási feladatokhoz.

Nullpontbefogás mint bázis

Minden kombinációban egyvalami közös: az egységeket a nagy hatékonyságú nullpontbefogókkal, a Vero-S-rendszerrel rögzíteni lehet. A munkadarabok, paletták, befogómodulok, tornyok másodperceken belül biztosan és pontosan rögzítve vannak a gépben, egy vagy több rögzítőcsap segítségével. A biztos és erős rögzítést a Schunk által kifejlesztett és szabadalmaztatott, alak- és önzáró elven működő reteszelőrendszer biztosítja. A rendszer ismétlési pontossága kisebb mint 0,005 mm, a pozicionálás egy rövid kúpos felület segítségével történik.

A Vero-S NSL turn nullpontbefogót kifejezetten esztergáló-maró központok számára fejlesztették ki (forrás: Schunk)
A Vero-S NSL turn nullpontbefogót kifejezetten esztergáló-maró központok számára fejlesztették ki (forrás: Schunk)

Az élettartam és a megbízhatóság növelése érdekében a modul valamennyi eleme (alaptest, rögzítőcsap stb.) rozsdamentes, edzett acélból készül. Ezáltal a modul teljesen korrózióálló. Ezen túlmenően az egységek karbantartást nem igényelnek, tökéletesen tömítettek, ennek köszönhetően védettek a porral, a forgáccsal és a hűtőfolyadékokkal szemben. A szabadalmaztatott rögzítési rendszernek köszönhetően a Vero-S 9000 N-os behúzóerőt fejt ki. A már minden egységbe integrált turbófunkció aktiválásával a behúzóerő bizonyítottan eléri a 40 000 N-t. Ez jótékony hatással van a rendszer merevségére és az egész befogási megoldásra. A Vero-S-rendszer még akkor is biztosan tartja a munkadarabot, amikor hatalmas oldalirányú erők ébrednek, például magas munkadarabok megmunkálásánál. Ilyen módon biztosított a maximális precizitás az igényes megmunkálásoknál és a nagy teljesítményű forgácsolási feladatoknál is.

A Schunk nullpontrendszernek a megmunkálás során a stabil rögzítéshez nincs szüksége energiára, szemben a más gyártók által kínált nullpontmodulokkal. Ha a megmunkálás során a rendszerben a levegőnyomás hirtelen lecsökken, a Vero-S-rendszernél a munkadarab akkor is stabilan rögzítve marad. Csupán pneumatikára van szükségünk a modul nyitásához (6 bar nyomás). Ezáltal megspórolhatjuk a drága hidraulikus rendszer költségeit és a körülményes csövezést. A standard Schunk-modulokba integrálták a levegőcsatlakozást, valamint lehetőségünk van a folyamat felügyeletére (nyitás/zárás), ezáltal a rendszer automatizálására. A nullpontmodulok háromféle építési méretben érhetők el: 99, 138 és 176 mm.

Deformációmentes rögzítés mágnessel

Ha ferromágneses munkadarabot akarunk deformációmentesen öt oldalról megmunkálni, akkor a Schunk Magnos mágnesek kiváló megoldást nyújtanak. A Magnos továbbá jó „csapatjátékos”, ezáltal a Vero-S nullpont rendszerrel könnyedén kombinálható.

A munkadarab a Magnos mágnessel rövid idő alatt felhelyezhető a munkaasztalra
A munkadarab a Magnos mágnessel rövid idő alatt felhelyezhető a munkaasztalra

Miután felhelyeztük a munkadarabot, és aktiváltuk a mágnest, a rögzítés másodperceken belül biztonságos és tartós lesz. Áramellátásra csak a mágnes be- vagy kikapcsolásához van szükségünk. Tehát a rögzítés fenntartásához a Magnos nem használ energiát. További előnye a rendszernek, hogy a rögzítéshez nem kell a munkadarabot semmilyen körülményes eljárással előkészíteni. Mozgó pólushosszabbítók segítségével kíméletes és közel deformációmentes szorítás, mágnes alkalmazásával maximális pontosság és kiváló síklapúság érhető el. Nagy acéllemezeknél és deformációérzékeny munkadaraboknál ez hatalmas előny. A feszültségmentes befogás csökkenti a vibrációt, ezáltal csökkennek a szerszám- és a karbantartási költségek is. A Schunk mágnesek modulárisan összeépíthetők, és a szabályzásuk egy vezérlőegységgel megoldható.

A Magnos kivételes biztonsági funkciókkal rendelkezik. A legújabb vezérlés, a szabadalmaztatott biztonsági elemek segítségével megakadályozza, hogy rövidzárlat történjen. Továbbá a standard vezérlőegységeket olyan önálló diagnosztikai programmal látták el, amely vizsgálja az áramerősséget.

Erős rögzítőblokkok és tokmányok

Az erőteljes Schunk Kontec KSX NC satu bebizonyítja, hogy a hagyományos satuk kiválóan alkalmazhatók a modern forgácsolási feladatoknál is. A modul kompakt kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkadarabok minden oldalról optimálisan elérhetők legyenek. Az aktuális megmunkálási feladathoz igazítva a szorítóerő 4 és 40 KN között állítható. Egy kar elforgatásával a szorítási művelet kevesebb mint egy másodperc alatt ismételhető. A meghúzás hatására a szorítás úgy jön létre, hogy a satu alaptestén a hajlítóterhelés minimális. A hosszú megvezetésnek és a szorítómechanizmus különleges kialakításának köszönhetően a készülék merev és stabil, ami precíz és optimális befogást eredményez. A hajtás és a beállítómechanizmus is teljesen tömített porral, forgáccsal és hűtőfolyadékokkal szemben. A könnyen tisztítható kialakításnak köszönhetően a forgács egyszerűen eltávolítható a berendezésről. A megmunkálás típusától függően a rátétpofák lehetnek standard, egyedi vagy speciális kialakításúak.

A Vero-S segítségével komplett befogótornyok is pontosan, gyorsan és egyszerűen rögzíthetők
A Vero-S segítségével komplett befogótornyok is pontosan, gyorsan és egyszerűen rögzíthetők

A Schunk Tandem plus erőbefogó blokkok szintén kombinálhatók a Vero-S nullpontrendszerrel. A kompakt rögzítőmodulok precízek és erősek. Az egy darabból készült merev alaptestnek, az alappofák köszörült megvezetésének és a rendszer kinematikájának köszönhetően a szorítóerő akár 55 KN is lehet. Az erőbefogó ismétlési pontossága 0,01 mm. Ezáltal a Schunk Tandem plus ideális igényes marási feladatokhoz, nagy fajlagos forgácsleválasztáshoz és szigorú tűrésekhez is. Lehetőségünk van kereszthornyos és fogazott rátétpofák alkalmazására. Az optimális kialakítás és a minimális résméretek megakadályozzák, hogy a por és a forgács az egység belsejébe juthasson.

Direkt felfogatás elterjedése

A Schunk befogástechnikai szakértői a közelmúltban azt tapasztalták, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a direkt felfogatás iránt. Direkt felfogatásnál a rögzítőcsapok a munkadarabra vannak felerősítve, a munkadarab pedig közvetlenül a Vero-S nullpontmodulokhoz csatlakozik. Annak érdekében, hogy a gép a munkadarab mind az öt oldalát optimálisan elérje, a Schunk különböző méretű standard egységeket fejlesztett ki, nagy teljesítményű nullpontmodulokkal szerelve. Az egységek segítségével a munkadarab pár másodperc alatt közvetlenül, feszültségmentesen rögzíthető a gépbe anélkül, hogy további befogóberendezéseket alkalmaznánk. Ezáltal a gép munkatere maximálisan kihasználható, és csökken az ütközésveszély. A direkt felfogatást alkalmazó felhasználók már a munkadarabok tervezése során gondoskodnak a rögzítőcsapok elhelyezéséről.

(forrás: Schunk/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés