Műanyagipar

Műanyagfröccsöntés technológiai kiskapukkal

A mindennapi életünk lassan elképzelhetetlen volna a 21. század legsokoldalúbb anyaga, a műanyag használata nélkül, ezért a műanyaggyártás színvonala korunk termékeit jelentősen meghatározza. 

hirdetés

Ha szemügyre vesszük a bennünket körbevevő tárgyakat, valószínűleg nehezen találnánk olyanokat közülük, amelyek valamilyen formában nincsenek kapcsolatban a műanyaggyártással, legyen szó a fogkefénkről, a fényképezőgépünk vagy a telefonunk kameralencséjéről, a kontaktlencsénkről, az orvosi eszközeinkről vagy az autónkról. Ezek a termékek – legalábbis egyes részleteikben – mind egy olyan iparág szülöttei, amely 100 éve töretlenül fejlődik.

Elektromos gép hidraulikus helyett

A műanyaggyártás, azon belül is a fröccsöntés rohamos fejlődése az 1900-as évektől indult Európában, elhozva a fröccsöntő üzemek aranykorát. Ezek az üzemek a még napjainkban is meghatározó hidraulikus gépekkel termeltek, azonban ezeknek a gépeknek a monopóliumát a japán gyártásautomatizálási óriás, a FANUC teljesen elektromos gépe kezdi megtörni. A Roboshot nevű fröccsöntő gép a keleti gyártó által fejlesztett szervomotorokkal és CNC-vezérléssel működik, és technológiájának köszönhetően kiküszöbölt sok olyan problémát, amellyel a hidraulikus gépek napjainkban is küzdenek. Több mint 30 évnyi fröccsöntési tapasztalattal a Fanuc kiépítette széles bázison nyugvó piacát berendezése rendkívüli ismétlési pontosságának és különösképpen egyedi, csak elektromos fröccsöntő gépekre jellemző funkcióinak köszönhetően.

A Fanuc Roboshot elektromos fröccsöntő gép akár többkomponensű fröccsöntésre is képes
A Fanuc Roboshot elektromos fröccsöntő gép akár többkomponensű fröccsöntésre is képes

Ezek az utóbbi „technológiai kiskapuk” napjainkban a fröccsöntő üzemek két, a profitabilitásukat leginkább befolyásoló tényezőre hatnak: a gyártott termék minőségére és a ciklusidőre. A gyártott termékek konstans minőségének biztosítása önmagáért beszél, hiszen minden gyártónak elsődleges célja, hogy megbízható termékeket állítson elő. A ciklusidők tized vagy akár ezred másodpercekkel való csökkentése pedig a gép megtérülését és a profit kitermelését gyorsítja radikálisan, hiszen egységnyi idő alatt több termék gyártható le. Ezekkel kapcsolatban a Roboshotnak három olyan fő funkciója emelhető ki, amely nagyban elősegíti a késztermékek állandó minőségét és a gyártás stabilitását, megbízhatóságát: a Pre-Injection, azaz előfröccsöntés, a szerszám- és kilökővédelem, valamint a Precise Metering Control, azaz precíziós adagolás.

Jövedelmezőség támogatása három funkcióval

A Pre-Injection funkció lényege, hogy a fröccsöntő szerszám zárása és a záróerő felépülése előtt elindul a befröccsöntés. Segítségével a szerszámból több gáz távozik el a fröccsöntés ideje alatt, így ez a funkció rendkívül hasznos beégésre hajlamos terméknél, emellett pedig csökkenthető a gyártási ciklusidő is, mert ezzel a beállítással a szerszámot vissza is lehet nyitni a hűtési idő vége előtt akár az érintési pontig is.

Az intelligens szerszámvédelem nem várt akadály érzékelésekor megóvja a szerszámot a súlyos károsodástól
Az intelligens szerszámvédelem nem várt akadály érzékelésekor megóvja a szerszámot a súlyos károsodástól

Ugyancsak fontos funkció a gyártásbiztonságot és így a folyamatos termelést nagyban elősegítő automata szerszám- és kilökővédelem. A CNC-vezérlésnek és a precíz szervomotoroknak köszönhetően akár a teljes szerszámnyitás és -zárás, valamint a kilökő előre-hátra mozgásaihoz szükséges szervonyomatékok figyeléséből a Fanuc Roboshot fröccsöntő gép képes reagálni a nem várt behatásokra, azonnal megállítva a szerszám és a kilökő mozgását. Ez a funkció akkor jöhet jól például, amikor egy összetett szerszám két ciklus között megsérül, és a következő fröccsöntési ciklusban vagy az adott ciklus végén kilökéskor már jóval nagyobb kár keletkezne a több tízezer eurós szerszámban. Ezt a változást érzékeli a funkció, és a kár bekövetkezése előtt leállítja mozgását. Érzékenységét jól példázza, hogy ha precíz beállítása után a két szerszámfél közé egy szivacsot raknánk, az összezárás abban a pillanatban megállna, ahogy a nem várt akadályhoz érne a gép.

Az előfröccsöntés funkció számos, a termékminőséggel kapcsolatos problémára megoldást nyújt
Az előfröccsöntés funkció számos, a termékminőséggel kapcsolatos problémára megoldást nyújt

Végül pedig a Precise Metering Control adagolási folyamat megoldást kínál a szálhúzás, a gáz okozta szürke fátyol, a beégés elkerülésére, valamint a lövéstömeg ciklusról ciklusra történő szórásának minimális mértéken tartására, hála a speciális csigamozgásoknak, ezzel is elősegítve az egységes minőségű termékek gyártását, valamint a lehető legrövidebb ciklusidőt.

A Fanuc Roboshot ezekkel a fő funkciókkal törekszik arra, hogy a fröccsöntő üzemek a lehető leghatékonyabban és legmagasabb gyártásbiztonsággal állíthassák elő termékeiket, amely minőséget valamennyien méltányolunk, amikor például egy képet készítünk telefonunk kamerájával, vagy épp az autónkkal utazunk.

www.fanuc.eu/hu/hu/roboshot>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés