Megmunkálás

Moduláris gyártórendszerek fogaskerekek készítéséhez

Az egyre összetettebb hajtómű-konfigurációk a legmagasabb szintű követelményeket támasztják a részegységek minőségével és azok gyártásával szemben úgy, hogy közben folyamatosan nőnek a darabszámok. Az EMAG VLC sorozatú, új moduláris felépítésű gépei, amelyek egy függőleges VLC 200 H lefejtő marógépből és egy VLC 100 sorjázógépből állnak, jelentik az ideális megoldást a megnövekedett elvárások teljesítésére. 

hirdetés

Az EMAG moduláris plattformja az EMAG csoport legkülönfélébb technológiáit egyesíti egy mindig azonos gépi alapfelépítménybe. Ennek során minden esetben az EMAG ismert pick-up elvét használják. Minden moduláris felépítésű gép rendelkezik egy alkatrésztárral, ahonnan a pick-up orsó automatikusan végzi a gép betöltését és ürítését. Ez nagyon gyors, néhány másodperces befogásról befogásra átváltási mellékidőt eredményez. A gép függőleges alapfelépítése nem csak a fémforgács optimális leesését eredményezi, hanem ezáltal megakadályozza forgácsfészkek kialakulását, amely elősegíti az egyenletes gyártási minőség elérését. A függőleges felépítés ezen kívül lehetővé teszi az orsók, szánok és az alkatrészszállítás kompakt elrendezését, ami rendkívül minimálisra csökkenti a gépek helyigényét. Ennek az egységes felépítésnek köszönhetően a moduláris rendszerű gépek ideális megoldást jelentenek a gyártórendszerekkel összekapcsolás előkészítésére, mivel a gépek azonos átadási magassága révén nagyon egyszerűen kialakítható a munkadarab-szállítás. 

VLC 200H moduláris lefejtő marógép

A függőleges VLC 200 H lefejtő marógépben egy olyan technológia mutatkozik meg, amely önmagában is jelentős gazdaságossági előnyöket biztosít a felhasználóknak. A használt nagy teljesítményű hajtások, amelyek magas forgatónyomatékot és fordulatszámot tesznek lehetővé a főorsón és a marógépen, garantálják a 200 milliméter átmérőjű és 4-es modulú fogaskerekek hatékony gyártását, amelyek szárazmarása ezáltal rövid megmunkálási idő alatt elvégezhető.

A VLC 200 H-t legfeljebb 200 milliméter átmérőjű és 4-es modulú kerék alakú munkadarabokra méretezték
A VLC 200 H-t legfeljebb 200 milliméter átmérőjű és 4-es modulú kerék alakú munkadarabokra méretezték (forrás: EMAG)

A részegységek optimális minőségének folyamatos biztosítására a VLC 200 H lefejtő marógép opcionálisan egy szánra szerelhető mérőrendszerrel is kivitelezhető. Ezt a munkatéren kívül van helyezték el, ezáltal védett a fogácstól és a szennyeződésektől, szükség szerint kitolható a gépből. A mérőrendszer mérőérzékelővel is felszerelhető a munkadarabok mérésére, illetve a beirányítási feladatokhoz érzékelő is telepíthető. Ezáltal nem csak a megmunkálási folyamatok állíthatóak be bármikor, hanem lehetővé válik a folyamatos dokumentálás a gyártási minőségbiztosítás részére.

VLC 100 C – optimális technológia fogazatok sorjázásához

Mint minden fogazási folyamat végén, a VLC 200 H esetében is felmerül a kérdés, hogyan érhető el a leginkább kontúrhű leélezés a fogaskerék profilja mentén. Ehhez a feladathoz alkalmazható a VLC 100 C sorjázógép az adott igényekhez igazodó optimális technológiával. Az, hogy melyik eljárást alkalmazzák, elsősorban a megmunkálandó munkadarabtól függ. A klasszikus leélező sorjázást, amely bevált eljárásnak számít az autógyártó- és beszállítóiparban, akkor alkalmazzák, ha azt a zavaró kontúrok miatt a munkadarab geometriája szükségessé teszi. 

Chamfer-Cut technológia alkalmazása a VLC 100 C gépen
Chamfer-Cut technológia alkalmazása a VLC 100 C gépen

Kedvezőbb geometriájú munkadaraboknál a VLC 100 C gépet Chamfer-Cut eljárással lehet felszerelni, amely ideális megoldás a precíz és költségkímélő sorjázáshoz. Mivel ennél az eljárásnál nem keletkezik másodlagos sorja, különösen alkalmas olyan fogazásokhoz, amelyeket az edzés után még hónolnak. A Chamfer-Cut eljárás szerinti sorjátlanítás két lépésben történik: A szerszámmal először kontúrhűen sorjátlanítják a fogaskerék felső oldalát, megfordítják a vágási irányt, majd a műveletet megismétlik a fogaskerék alsó oldalán. 

A VLC 200 H lefejtő marógép és a Chamfer-Cut technológiát, vagy adott esetben a leélező sorjázást alkalmazó VLC 100 C sorjázógép kombinációja sokoldalú lehetőségeket nyit a gyártástervezők számára a fogaskerék-készítés optimalizálása, vagy akár újonnan tervezése területén. 

(forrás: EMAG/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés