hirdetés

Technológia

Mobil kobot, a feltörekvő robottechnológia

Már nem csak együtt dolgozunk a robotokkal, de jönnek is velünk. Az ipari robotok legújabb szereplője a mobil együttműködő robot.

hirdetés

A Transparency Market Research piackutatása szerint a mobil kobotok piaca 2026-ig várhatóan eléri a 4 472 millió dollárt, amely 2018-tól 2026-ig 33,4 százalékos CAGR (Compounded Annual Growth Rate – megmutatja, hogy egy adott, több éves időszak alatt mi az átlagos éves növekedési ütem) értékkel bővül. A robotok piacát valószínűleg továbbra is számos makrogazdasági és piacspecifikus tényező befolyásolja a következő években, de előretörés várható a mobil együttműködő robotok (mobil kobot) elterjedésében.

A hangsúly az ipari automatizáláson van

A mobil kobot egy intelligens, hordozható robot, olyan mozgó platform, amelyre a kobotot rászerelték. Ezek gyakorlatilag automatizált gépek. A mobil kobot egy olyan feltörekvő technológia, amely képes egy meghatározott környezetben mozogni. A feldolgozóipar mellett a mobil kobotokat kutatási célokra használják.

Kollaboratív KUKA robot (Forrás: Wikimedia)
Kollaboratív KUKA robot (Forrás: Wikimedia)

Jelenleg a mobil robotok használata kiterjed az ipari szektorra is. A tanulmány szerint az utóbbi években jelentősen nőtt az ipari robotok iránti kereslet az autóiparban. Ez annak köszönhető, hogy a gépjárművek személyre szabása iránti kereslet egyre növekszik, az együttműködő robotok pedig nem csak egyetlen feladatra alkalmasak, ezért a gyártók most ráállnak az együttműködő robotok erősítésére. Az ipari automatizálás az elkövetkezendő időszakban a mobil kobotok irányába mutat majd - írja a tanulmány.

Vezető gyártók

A robotok hasznosítása régóta folyik szinte minden iparágban. A gyárakban lévő robotok eddig jellemzően biztonsági ketrecben voltak, monoton vagy nehezen végrehajtható, precíziós feladatokat végeztek. Az utóbbi időszakban azonban megjelentek az emberrel együttműködő, egy térben dolgozó kooperatív robotok is a gyárakban, ezek főleg az anyagmozgatás területén tudnak jelentős költségeket megtakarítani.

A mobil kobotok csoportosítása történhet terhelhetőség alapján, ami maximum 10 kg és alkalmazási terület szerint: kiskereskedelem, mezőgazdaság, autóipar, építőipar, egészségügy, elektronikai- és félvezető, élelmiszergyártás, házi ápolás, beteggondozás, légiközlekedés.

A robotgyártók igyekeznek erősíteni a mobil kobotok piacán is, az említett tanulmányban vizsgáltak jónéhány kiemelkedő gyártót is, például az ABB-t, a Fanucot, a Kawasaki Heavy-t, a KUKA Robotics-ot, Bosch-t és az Universal Robots-ot is.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés