hirdetés

Hódít az XLASE

Minőségi lézervágás

Az XLASE gépek hazai fogadtatásáról Szabó Zsombor, a Signdepot Kft. ügyvezető igazgatója számolt be lapunknak.

hirdetés

Az XLASE, a HSG új márkaneve, kizárólag az európai piacra készül. A HSG felismerte a tényt, hogy bár magas műszaki színvonalú gépeket gyárt az európai igényekhez, de a távol-keleti marketing és üzleti kultúra sok mindenben más hagyományokra épül, éppen ezért máshogy működik, mint a nyugati. Ezt felismerve a HSG létrehozott 2018-ban egy saját leányvállalatot a hamburgi székhelyű XLASE GmbH képében, és teljesen szabad kezet adott a német vezetésnek. „Az európai szemlélettel a HSG gépek még jobban illeszthetők az EU piacán az európai igényekhez. Ez nemcsak üzleti és marketingterületen, de a gépek műszaki tartalmában is pozitív változást jelent” – mondta lapunknak Szabó Zsombor.

2016: XLASE márka itthon is

A Signdepot itthon 2016-tól értékesítette az első HSG fiberlézervágót. A képviselet mára már az ország teljes területét lefedi. A cégnél az ipari fiberlézerek forgalmazását mintegy tízéves, lézergépekben szerzett tapasztalat előzte meg. 2016-ig több mint 200db széndióxid-lézervágót és lézergravírozót telepítettek, amivel úgymond elérték a piaci határokat, ezért új, komolyabb kihívásokat kerestek. Az első fiberlézergép telepítése 2016-ban bármiféle nehézség nélkül történt, hiszen az alapvető technológia (CNC, lézersugaras vágás, anyagismeret) már ismert volt a szerviztechnikus kollégáik számára. Sőt, a széndióxid-lézerekhez képest egy fiberlézer egyszerűbb, kompaktabb, kevesebb meghibásodási lehetőséggel. „Ettől függetlenül pontosan tudjuk, hogy a vevői elégedettség 50 százalékban az értékesítéstől és 50 százalékban a vásárlás utáni támogatástól függ, ezért minden évben kötelező gyártói technikusi továbbképzéseken veszünk részt, hogy mindig friss szakmai tudással felkészülve segítsük az ügyfeleinket” – mondta Szabó Zsombor.

Célcsoport: kis- és közepes vállalkozások

Az első két évben lassan indult be az üzlet, ami minden új márka esetében érthető. A cégvezető úgy véli, hogy üzleti sikert és elismerést csak hosszú távon lehet elérni, ezért a kitartó munkának köszönhetően az ország minden részén található XLASE fiberlézervágó gép, mára már több mint 20 ipari fiber gép üzemel probléma mentesen. Különösen büszkék arra, hogy az összes ügyfelük elégedett referenciának számít. Az elsődleges célcsoportjuk a kis- és közepes méretű vállalkozások. Vagyis azok a cégek, amelyek szeretnének fejlődni, új technológiát használni, de üzletileg nem kifizetődő számukra a piacvezető legnagyobb márkák gépeinek és szolgáltatásainak magasabb árszintje. Nekik a Signdepot egyedi „Full Service” ajánlatcsomagja, a gépek alacsonyabb árai és magas műszaki színvonala, valamint a profi szakmai háttér ütős ajánlatot biztosít.
„Üzletpolitikánk egyik alappillére a jó gép, magas műszaki tartalommal, minőségi alkatrészekkel. A másik alappillért egy tapasztalattal és az adott gépre szakképesítéssel rendelkező jó csapat alkotja. Ez a kettő az XLASE-ben és a cégünkben szerencsére teljesül” – mondta Szabó Zsombor. Az ügyfeleikkel jó a kapcsolatuk, azok elégedetten használják a gépeket, és ha segítségre szorulnak, akkor mindig gyorsan segítenek támogatás vagy szervizelés formájában. Az ügyfeleik itthon többek között az alábbi tevékenységi körből kerülnek ki: ismert ablakkönyöklő-gyártó, alumíniumkerítés-gyártó, rozsdamentes ipari konyhai termékek gyártója, közúti forgalomtechnikai tábla gyártója, italautomata-gyártó, fémbútorgyártó, fémépületelem-gyártó, mezőgazdaságigép-gyártó, lift-, emelő-, anyagmozgatógép-gyártó, légtechnikai idomokat gyártó.

Széles gépválaszték

Az XLASE fiber lézergépek három fő kategóriába sorolhatók: síklemezvágók, sík/cső vágók, valamint csővágó lézerek. Mind a három kategórián belül különböző típusok alkotják a kínálatot teljesítmény és termelékenység szerint. Sík lézereknél 3000×1500 milliméter es asztallal és 1,5 kW IPG-lézerforrással indul a „legkisebb” gép, míg a 20 kW-os 8000×2500 milliméteres munkaasztallal rendelkező típus jelenti a csúcsteljesítményt. Nagyon népszerűek a kombinált gépek, mert valódi kettő az egyben megoldást jelentenek kompromisszum nélkül. Teljes értékű síklemezvágásra és szinte átállási idő nélküli (~fél perc) teljes értékű cső- és zártszelvényvágásra képesek. A csővágó kiegészítés ráadásul teljes értékű, szabvány 6 méteres szálakat kezel, és típustól függően akár 325 milliméter átmérőig vagy 220×220 milliméteres profilméretig. A csővágó gépek között rendelhető manuális (kézi adagolás) és teljesen automatizált típus is.

Ügyféltapasztalatok, szervizigény

A Signdepot elsősorban egy adott technológiai részegységet, a lézeres vágásra alkalmas gépet szállít. Ezen belül különböző igények merülnek fel a megrendelő részéről. Csővágóknál elsősorban a teljesen automata típusokat keresik, melyek adagolóegységgel és gyűjtővel vannak ellátva. Sík lézereknél viszont nagyon csekély az érdeklődés az automata lemezfelrakó egységre. Ugyanakkor a Covid–19-világjárvány és az azt megelőző gazdasági visszaesés a lézervágó berendezések hazai és nemzetközi felvevőpiacára is hatással volt.
„Hazai viszonylatban a cégünknél azonnal érezhető volt a kirobbanó járvány és az ezzel járó korlátozó intézkedések hatása” – mondta Szabó Zsombor. Az érdeklődések száma lecsökkent, mert a legtöbb cég visszafogta a fejlesztéseket, beruházásokat. Szerencsére ez már a múlt, ráadásul ez a visszaesés csupán néhány hét után pozitív irányban változott, sőt az előző évhez képest a 3. negyedévre növelték a lézergépeladások számát. Mivel a fő vevőkörük jellemzően kis- és közepes méretű vállalkozásokból áll, így a vásárlóik nincsenek 100 százalékban veszélyeztetett helyzetben az elsősorban az autóiparban tapasztalható recessziótól. A legtöbb ügyfelük egyedi termékeket gyárt, egyedi megbízásokat teljesít. Így büszkén mondhatják, hogy a pandémia lassan másfél éves időszaka alatt összességében nem tapasztaltak nagyobb gazdasági visszaesést a cégnél.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend márciusi lapszámában jelent meg.

(forrás: Signdepot/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[269739] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés