Szerszámgyártás

„Miért ne lehetnénk sikeresek?”

Hogyan tud évtizedeken át fejlődni egy családi vállalkozás? Mi az a filozófia, melyet követve fenntartható a fejlődés? A GIA Form Kft. ügyvezető-tulajdonosa mutatja be ezt az üzleti hozzáállást, amely sikerre vitte szerszámgyártó családi vállalkozásukat a rendszerváltástól a gazdasági válságon át napjainkig.

hirdetés

2014 nagy változásokat hozott a  GIA Form Kft. számára: felépült 3300 négyzetméteres, érdi csarnokuk, ahol a műanyagfröccsöntő üzemtől kezdve a szerszámgépeken át a logisztikáig minden helyet kap. Egy nagy sebességű marógép beszerzését követően a cég a duplájára tudta növelni teljesítményét, ezek mellett vezetői szeptemberben átvehették a 2014-es Design Management Díjat, amelyet azért nyert el a családi vállalkozás, mert kiváló példáját adja, hogyan járulhat hozzá egy szervezet versenyképességének növeléséhez a dizájntudatos szemlélet. A GIA Form Kft. csarnokában beszélgettünk Gaszt Attila ügyvezető-tulajdonossal a cég vállalkozásfilozófiájáról, folyamatos fejlődésük titkáról.

A cég történetét áttekintve a 10 évvel ezelőtti nagyratörő álmaihoz képest hol áll most a GIA Form?

Gaszt Attila ügyvezető-tulajdonos
Teljesen a helyén! Ha megkérdezi a munkatársaimat, akkor biztosan emlékeznek arra a 2007-es eseményre, ahol elmeséltem a vízióimat erről a csarnokról, ahol a fröccsöntéstől a megmunkáláson keresztül a logisztikai műveletekig számos folyamat elvégezhető. A megvalósításba a 2008-as válság beleszólt, amikor egy tollvonással semmissé tették a megrendeléseket; ez nehéz időszak volt. Amikor az összeomlás szélén járt a gazdaság, és a megrendelésállományok lecsökkentek, akkor nem az volt az első, hogy a tartalékot beleépítsük egy új létesítménybe, hiszen még azt sem tudtuk, hogy a következő nap lesz-e új megrendelés. De az álom csak annyiban változott, hogy nem a negyvenedik születésnapomra, hanem két évvel később épült fel a csarnok.

Figyel arra, hogy megbeszélje a cég életében várható mérföldköveket munkatársaival?

Amikor elkészültek az első tervek a csarnokról, összeültem a kulcsembereimmel, mindenki hozzátehette a saját véleményét, meglátását, hogyan képzeli. Sok ötletet megvalósítottunk, így mindenki kicsit a magáénak is érzi az épületet.

Ez is része annak az okos vállalkozás filozófiának, amelyet üzleti partnerük, Günter Mest, a Toolform GmbH ügyvezetője fogalmazott meg a GIA Formról?

Azt gondolom, igen. Ő azt mondta, hogy az okos vállalkozás filozófia, amelynek követésével például kiegészült a gépi felszereltség, oda vezetett, hogy ma szinte minden szükséges munkaműveletet saját vállalkozáson belül el tudunk elvégezni, ami értékteremtő. Megvalósítottuk, hogy a szerszámgyártás, a forgácsolás, a fröccsöntés egy kézben legyen, és azt, hogy nagyon karcsú kiszolgálóapparátussal működünk, egyszerűen nyújtunk komplex szolgáltatást, amivel partnereink elégedettek.

A partnerek elégedettségének növelése egy jól körülírt igény volt, de ez a fejlődés nem valósulhatott volna meg az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból Széchenyi 2020 program keretében nyert támogatás nélkül?

Az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Programban telephelyfejlesztésre nyertünk 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást, majd a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága ítélte meg a 19,78 millió forint összegű támogatást számunkra, hogy megvalósulhasson egy nagy sebességű (HSC) marógép beszerzése. Különösen az előző összeg sokak szemében hatalmasnak tűnt, deigen nehéz felmérnie egy „átlagembernek”, hogy a százmillió forint csak a töredékét fedezte a csarnok költségének. De tagadhatatlan, hogy mindkét támogatás elnyerése fontos volt a GIA Form fejlődésében.

A GIA Form Kft. 2014-ben Design Management Díjjal jutalmazott üzemcsarnoka, Érden
A GIA Form Kft. 2014-ben Építészeti Nívódíjjal jutalmazott üzemcsarnoka, Érden

Milyen fennálló problémát akartak megoldani az új géppel?

Eddig normál, háromtengelyes megmunkálóközpontjaink voltak, amelyekkel 0,01-0,02 mm-es pontossággal tudtuk az acélt marni. Amikor viszont az apró részletekbe kellett belemenni, ez a géppontosság kevés volt. Ráadásul megrendelőink megnövekedett minőségi és határidőbeli igényeit egyaránt teljesíteni kellett, vagyis erőteljessé vált a külső nyomás, hogy gyorsabb gépbe fektessünk. További jól meghatározható belső ok, hogy csökkenteni akartuk az utómunkát.

Mennyivel lett gyorsabb a termelés, illetve mennyivel tudnak több terméket előállítani, mint az új gép beszerzése előtt?

Megközelítően ötven százalékkal gyorsabban megmarható ugyanaz az alkatrész, mint korábban. Extrém esetekben, amikor olyanok a szerszámpályák, hogy maximálisan kihasználhatjuk a megnövekedett sebesség előnyét, akár hetven százalékkal is gyorsabb a megmunkálás egy hagyományos megmunkálóközponthoz képest. Javult a felületi minőség és az elektródák pontossága is, így az utómunka a felére csökkent. Három pozitív változás biztosan történt: megnőtt a kapacitás, hiszen a két megmunkálóközpont mellé bekerült egy harmadik, de nem ötven százalékkal, hanem százzal, mert kétszer gyorsabban tudjuk ugyanazokat az alkatrészeket legyártani. A másik, hogy az utómunka is – a szerszámillesztés, a tusírozás, a polírozás, az optimalizálás – lecsökkent. Harmadszor pedig nagyon fontos, hogy képesek vagyunk tartani a szerszámtervekben szereplő pontos méreteket.

Milyen szakmai folyamat előzte meg ennek a nagy sebességű gépnek a kiválasztását?

Alapprobléma volt, hogy a meglévő technológiával már nem tudtuk a partnereink által támasztott igényeket kielégíteni, és az utómunkálatokat nagyon soknak találtuk. Kellett egy gép, amely nagyon pontosan dolgozik, és képes emulzióval vörösrezet is marni. Több gyártó termékével ismerkedtünk, amelyek hasonló teljesítménnyel, fordulattal és előtolással rendelkeztek. Fontos volt, hogy lineáris motoros legyen az új gép, mert az ilyen berendezések jobb felületi minőségre képesek, mint a golyósoros gépek, hiszen nincs rezonancia. Szükségünk volt minimum percenként harmincezres fordulatra, megfelelő nyomatékra, nagy előtoló sebességre. Innentől kezdve szűkült a kör, de még mindig tudtunk válogatni.

 Az új HSC megmunkálóközpont: Agie Charmilles Mikron HSM 500 LP
Az új HSC megmunkálóközpont: Agie Charmilles Mikron HSM 500 LP

A végül a favorizált márka forgalmazója nagymértékű akciót indított 2014-ben egy bizonyos gépcsomagra, hogy az európai kis- és középvállalatokat is ki tudja szolgálni, így jelentős kedvezményt tudtunk érvényesíteni. A gépgyártó svájci tesztüzemében elkészíttettünk egy olyan szerszámbetétet, amelynek a kialakítása korábban problémát okozott. Az ottani szakemberek vállalták, hogy a megmart anyag méretpontossága 0,005 milliméteren belül lesz, ehhez képest maximum 0,002-0,003 mm eltérést tudtunk mérni, de volt ahol nullás volt az eredeti 3D-s modellhez képest a differencia. Így választottuk ki a Mikron HSM 500 típusú gépet.

Az új termelőberendezés munkába állítása milyen lehetőségeket kínál a GIA Form számára a magyarországi szerszámgyártásban?

A GIA Form szakmai, technikai fejlődésében ez legalább akkora előrelépés, mint a 12 évvel ezelőtti, amikor megvásároltuk az első NC gépeinket. Most sokkal több szerszámot tudunk elkészíteni, nagyobb biztonsággal és pontossággal, ami versenyelőnnyel jár. 

Fejlesztés, hatékonyság, ésszerű gazdaságpolitika – ez a titok?

Mielőtt ez a csarnok megépült, több kérdéssel körbejártam a kulcspartnereinket: hogyan látják a cégünket, hogyan látják a saját piacukat, mik a lehetőségeik, van-e valami kritikájuk, pozitív észrevételük a munkánkkal kapcsolatban? A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy komplett projektek irányába kell elmozdulnunk. A szerszámgyártáson kívül és a fröccsöntés mellett így lett a GIA Formnál hozzáadott érték az összeszerelés. Ez szintén versenyelőnyt jelent, hiszen nulláról legyártjuk és összeszereljük az alkatrészeket, de a felelősség is nagyobb, mert ha egy alkatrész hibás, akkor a komplett egységet visszaküldi a megrendelő.

Kellenek-e a nagy álmok a sikerhez?

Biztos vagyok benne! Grandiózus álmokra, kitartásra, hozzáértésre és okos gazdálkodásra van szükség a minőségi igényrendszer és a nyitottság mellett ahhoz, hogy sikeresek lehessünk. A bennem mint vezetőben megfogalmazódó igény, hogy minden szempontból rendben menjenek a dolgok, hatással van a kollégáimra, a környezetemre is. A külcsín és a belbecs együtt tud pozitív hatással lenni a folyamatainkra, tehát az, hogy formatervezett épületben vagyunk, és hogy az átlagostól eltérően, a megszokottnál igényesebben közelítünk a környezethez és a munkánkhoz. A megjelenésünknek vitathatatlan szerepe van vállalkozásunk sikerességében, és ha emellett a minőség, a termék ára és a szállítási határidők is rendben vannak, felteszem a kérdés: miért ne lennénk sikeresek?

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés