Mesterséges intelligencia a tervezésben

MI-vel és gépi tanulással bővült az NX szoftver

A Siemens bejelentette digitálizációs platformjának bővítését és ennek keretében az NX szoftver legújabb, gépi tanulással (ML) és mesterséges intelligencia (AI) alapú képességekkel bővített verzióját. 

hirdetés

Az új funkciók előnye abban rejlik, hogy a szoftverhasználat során automatikusan jelennek meg a következő lépések, és ez gyorsabbá, hatékonyabbá teszi az egész tervezési folyamatot.

Az a lehetőség, hogy a felhasználói felületet a vállalaton belül különböző felhasználói igényeknek megfelelően több részlegen is automatikusan tudják paraméterezni, magasabb elfogadási arányt eredményezhet, amely jobb minőségű, számítógéppel támogatott technológiát (CAx) von maga után, és egy megbízhatóbb digitális ikert hoz létre.

NX = innováció

„Az NX egyet jelent az innovációval. Az első olyan CAD termék, amely mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló képességeket kínál. Az új NX adaptív felhasználói felület értékét az átlagfelhasználó számára az jelenti, hogy minél jobban ki tudja használni a szoftver nyújtotta előnyöket és ezzel egyenes arányban javul a termelékenység” – mondta Hyunmin Kim, a Samsung Electronics Co., LTD főmérnöke.

A gépi tanulás (ML) egyre inkább beépül a terméktervezési folyamatba, így további versenyelőnyt nyújt. Az ML gyorsabban és hatékonyabban ad értékes üzleti visszajelzéseket, és benne rejlik az erő a folyamatok analizálására, valamint arra, hogy a hatalmas adatmennyiséget feldolgozva tanuljon. Az AI és ML egyaránt monitorozhatja a felhasználói tevékenységet, a sikereket és hibákat dinamikusan elemezve javasolja a soron következő NX parancsot, vagy változtatja meg a felhasználói felületet. A CAx környezet személyre szabásához pedig a tanult felhasználói szokásokat veszi figyelembe.

A mesterséges intelligencia és gépi tanulás segíti a terméktervezést és -fejlesztést
A mesterséges intelligencia és gépi tanulás segíti a terméktervezést és -fejlesztést

„A CAD alkalmazások esetében mindig is fennállt a lehetőségek és a tényleges használat közötti kompromisszum. Minél több lehetőség rejlik egy szoftverben, annál nehezebb megfelelő módon/hatékonyan felhasználni ezeket” – mondta Chad Jackson, a Lifecycle Insight vezető elemzője. „Az NX-ben lévő alkalmazkodó UI azonban megoldja ezt a dilemmát. Segítséget nyújt az új és régi felhasználóknak, hogy a megfelelő időben, a megfelelő funkcionalitást használják.”

Siemens Digitális Innovációs Platform

A Siemens Digitális Innovációs Platformja folyamatosan bővül, ezáltal lehetővé teszi az ügyfelek számára a termék minden aspektusára kiterjedő digitális iker megalkotását, beleértve a terméktulajdonságokat és a termelési környezetet.

Az NX szoftverben megjelenő ML és az AI a tanulás révén automatikusan biztosítja a sebesség, az erő, a hatékonyság és az intelligencia előnyeit, ezért nem szükséges ezeket a jellemzőket külön programozni. Az ügyfelek számára ezek a fejlesztések kiváló lehetőséget jelentenek a tervezési folyamatok javítására, a termékkínálat variálására, és végső soron elősegíti és rövidebbé teszi a fejlesztési időt, ezáltal a termék gyorsabban léphet ki az értékesítési piacra.

Az NX Command Prediction modul az első olyan modul mely gépi tanulással és adaptív felhasználói felülettel ruházza fel az NX-et és tulajdonképpen bázisul szolgál további gépi tanulás alapú UI megoldások megjelenéséhez.

„Bár az ember-számítógép interakció területén végzett kiterjedt kutatás egy kiváló felhasználói felület megalkotásához vezetett, de úgy érzem, még mindig hiányzik a tökéletesen testreszabott dinamikus felület, amely minden felhasználónak megfelel” – teszi hozzá Bob Haubrock, a Siemens PLM szoftverek termékfejlesztési alelnöke. „Az NX legújabb verziója gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használ a felhasználó tevékenységének, sikereinek és hibáinak ellenőrzésére, így most már dinamikusan meghatározható, hogyan kell megadni a megfelelő NX parancsokat, vagy módosítani a felületet, hogy az egyes felhasználók produktívabban tudjanak dolgozni. A szoftver által megfigyelt és így megtanult felhasználói szokások segítségével személyre szabható a CAx környezet. Ennek a magas szintű  testreszabhatóságnak köszönhetően javul a felhasználói élmény is, amely így hatékonyabb termékfejlesztési folyamathoz vezet.”

(A cikk eredetileg a Siemens illletve az Enterprise Group hivatalos oldalán jelent meg.)

(forrás: Enterprise Group)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[236011] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés