Antisztatikus padlózat

Mi a hosszú élettartamú ESD padló titka?

Ön végigjárta már a gyártócsarnokát, műhelyét úgy, hogy tudatosan megnézte az antisztatikus padló állapotát és tisztaságát? A Granpol Kft. cikkéből kiderül, miért nem érdemes elhanyagolni az ESD padlót, és az hogyan őrzi meg sokáig a vezetőképességét.

hirdetés

Az elektronikai iparban és az autóiparban dolgozók számára ismeretes, hogy gondoskodni kell a gyártóhelyiségek elektrosztatikus feltöltődés elleni védelméről. A feltöltődés elvezetésének egyik fontos közege pedig a vezetőképes padló.

De vajon tudta-e, hogy az ESD (vagy antisztatikus) padló csak akkor képes hosszú távon betölteni a funkcióját, ha gondoskodnak róla, hogy megtartsa ezt a képességét?

Bizony, nagy gondot kell fordítani a mechanikai védelmére, mert a puha burkolatok (műgyanta vagy PVC) a karcolásokkal és a koptató hatásokkal szemben kevéssé ellenállók. Egyrészt biztosítani kell a padló folyamatos tisztaságát, másrészt meg kell őrizni a vezetőképességét is.

A tisztaság megteremtése és fenntartása, valamint a pormentesség igen lényeges például egy mikroelektronikai üzemben vagy szerverteremben is, hiszen a gyártás, üzemelés biztonságának alapfeltétele a pormentes környezet.

Hogyan őrzi meg sokáig vezetőképességét az antisztatikus (ESD) padló?

A vezetőképességét hosszú távon leghatékonyabban védőréteg kialakításával biztosíthatjuk és őrizhetjük meg. A védőréteg kialakítása, rendszeres karbantartása és felújítása alapos szakértelmet, valamint nagy gyakorlatot igénylő feladat.

A védőréteg segít a védelem fenntartásában, és gyengébb keresztmetszeti vezetőképességű padlók esetében a felületi vezetőképesség kialakításával nagymértékben javíthatjuk a padló vezetőképességét.

Az antisztatikus padlónak nagy igénybevétel esetén is be kell töltenie a szerepét (forrás: Granpol)
Az antisztatikus padlónak nagy igénybevétel esetén is be kell töltenie a szerepét (forrás: Granpol)

A bevonat megvédi a padlót a koptató hatásoktól, például a szállítással és pakolással együtt járó karcolásoktól, súroló hatásától. A védőréteg kemény és vezetőképes filmszerű hártyát képez a felületen, így a tárgyak gyakorlatilag nem érintkeznek közvetlenül a padló felületével, hanem a védőréteg anyagát koptatják. Persze ez csak akkor igaz, ha a bevonatolást szakszerűen végzik el.

Továbbá könnyebbé teszi a napi takarítást, mivel a védőréteg feltölti a padló szabad szemmel nem is látható mélyedéseit, pórusait, és a felületén egy teljesen sima, tükörfényes vagy matt, de homogén réteget hoz létre. Erre a sima felületre a por és más nem tapadó szennyeződések nem tudnak „beleülni”, így söpréssel, törléssel nagyon könnyen eltávolíthatók.

A takarítási költségeken hosszú távon komoly összegeket spórolhat meg! Ugyanis a bevonattal ellátott ESD padozat takarítása a megszokottnál sokkal kevesebb idő- és anyagráfordítást igényel.

Mikor szükséges védőréteggel bevonni a padlót?

Akkor ajánlott, ha korábban nem volt rajta védőréteg, vagy a régi már lekopott. A Granpol Kft. által alkalmazott polimer védőréteg biztosítja a padozat vezetőképességének megtartását, egyúttal könnyen tisztítható és esztétikus védelmet nyújt.

Az ESD padló bevonatolása nem okoz fennakadást a termelésben?

A padló alaptisztítása, semlegesítése, továbbá az ESD padlókra kifejlesztett polimertartalmú bevonat felvitele ugyan üres felületet igényel, de ez összeegyeztethető a gyártás ütemezésével. Rugalmas munkaszervezéssel a kivitelező alkalmazkodik a megrendelő igényeihez. A bevonatolás lehatárolt szakaszonként is elvégezhető, így nem szükséges a termelési területet leállítani, mert a bevonatoláshoz éppen csak a legszükségesebb munkaterületet kell biztosítani a munkavégzéshez.

Az ESD bevonat rendszeres karbantartást, felújítást igényel
Az ESD bevonat rendszeres karbantartást, felújítást igényel

Milyen karbantartást igényel a védőbevonat?

A karbantartó tisztítás gyakoriságát az határozza meg, hogy a padozatot milyen intenzitással használják, és milyen szennyeződés keletkezik rajta. Nyilvánvalóan ott nagyobb igénybevételnek van kitéve, ahol görgős székeket használnak, vagy ahol szállítási útvonalak, illetve a tárolóterületek találhatók.

A napi takarítás során fenn kell tartani a padozat folyamatos vezetőképességét, azaz nem szabad olyan tisztítószert használni, amelynek maradékai ronthatják a padozat vezetőképes tulajdonságát. A felmosó (súroló) automaták alkalmazásánál oda kell figyelni arra, hogy ne tegye tönkre a védőréteget és magát a padlót se.

A napi takarításon túl szükség van időszakos karbantartásra is. Ezt a munkát úgynevezett szóróradírozással végzik. Ekkor egy speciális tisztító- és mázhelyreállító szert dolgoznak be a felületbe polírozógéppel és polírkoronggal. A munka során eltávolítják a szennyeződést, feltöltik a védőrétegen keletkezett felületi sérüléseket, majd simává polírozzák a felületet. (x)

(forrás: Granpol/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés