Célkeresztben az üzemeltetési költségek csökkentése

Megéri foglalkozni a kenőanyagokkal is

A helyesen megválasztott kenőanyagoknak és a megfelelő kenésgazdálkodásnak jelentős hatása van az üzemeltetési költségek alakulására. A Mol kenéstechnikai szakértői hatékony eszközöket kínálnak ahhoz, hogy a kenőanyagok hozzájáruljanak az üzemelési költségek lefaragásához.(x)

hirdetés

A kenőanyagok termelési folyamatokra és azok eredményességére gyakorolt hatása jóval nagyobb, mint amit erről sokan gondolnak. Bár kis költséget jelentenek, nagy hatással vannak a berendezések élettartamára, állapotára, a termelés megbízhatóságára, hatékony és energiatakarékos üzemeltetésére, valamint a karbantartására. A kenőanyag-gazdálkodás minőségétől függően a közvetlenül kenőanyagra fordított összeg akár többszörösét lehet elpocsékolni vagy megspórolni.

Mibe kerül valójában a kenés?

Maga a kenőanyag csak néhány százaléka az éves karbantartási költségnek. Emiatt sokan tévesen nem szentelnek nagyobb figyelmet a kérdésnek, és többnyire csak az olcsó kenőanyagot keresik. Azonban az olcsó megoldás nem szakszerű kenési gyakorlattal párosulva végül többe kerülhet, mert nagyobb valószínűséggel okozhat gépmeghibásodást, extra karbantartási költséget, termeléskiesést.

Egyénre szabott tanácsokkal segítik a kenéssel kapcsolatos kérdések megoldását
Egyénre szabott tanácsokkal segítik a kenéssel kapcsolatos kérdések megoldását

A gépek szakszerű kenése tekinthető egyfajta befektetésnek is, amelytől az üzemeltetési költségek csökkenése és a termelékenység javulása várható. A szakszerű kenésgazdálkodás egy átfogó rendszer, amelybe beletartozik a kenőanyag kiválasztása, tárolása, alkalmazása, felügyelete, karbantartása, ártalmatlanítása és a képzett munkaerő. A helyes kenésgazdálkodás számos területen hozzájárul az üzemeltetési költségek optimalizációjához:

  • Hosszabb olajszervizciklus érhető el.
  • A karbantartás pontosabban tervezhető.
  • A kevesebb gépmeghibásodás miatt csökken a nem tervezett karbantartások száma.
  • Energia takarítható meg.
  • Nő a berendezések rendelkezésre állása, megbízhatósága.
  • Hatékonyabb termelés érhető el.

 A Mol segít a helyes kenésgazdálkodás kialakításában

A kenőanyagok világa bonyolult, szakértelmet kíván. A Mol-Lub kenési megoldásai és sokrétű szolgáltatásai segítséget nyújtanak a hatékonyabb kenésgazdálkodás megvalósításában. A Mol weboldalán letesztelhető, hogyan teljesít vállalata kenésgazdálkodása az ipari átlaghoz képest. A kitöltést követően azonnali, vállalatra szabott kenéstechnikai ajánlás érhető el.

A Mol a régióban egyedülálló szakértelemmel rendelkező mérnökei egyénre szabott tanácsokkal segítenek minden kenéssel kapcsolatos kérdésben, legyen szó termékkiválasztásról, technikai problémáról vagy kenőanyagokkal kapcsolatos általános kérdésekről.

A munkatársak képzése is fontos a hatékony kenőanyag-karbantartási gyakorlat biztosításához. A Mol Kenésgazdálkodás okosan tréningjei gyakorlati megközelítésben mutatják be a legkorszerűbb kenésgazdálkodási technikákat. Az aktuális időpontok elérhetők a mol.hu/workshop oldalon.

A megfelelő termék alkalmazása mellett is elengedhetetlen a hatékony működéshez a kenőanyagok állapotának nyomon követése és karbantartása. Rendszeres olajdiagnosztika használatával optimalizálhatók a karbantartási költségek és az olaj csereciklusa, valamint minimálisra csökkenthetők a nem tervezett leállások. A Mol LubCheck olajállapot-figyeléssel pontosan meghatározható a kenőanyag elhasználódásának mértéke és a gépek bármilyen károsodása jóval azelőtt, hogy következményei jelentős termeléskiesést és magas karbantartási költségeket eredményeznének. (x)

(A cikk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Mol-Lub, Mol-Lub/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés