hirdetés

Műanyagipar

Megbízható, precíz fröccsöntés kevés karbantartással

A FANUC Roboshot-sorozatának gépei az elektromos fröccsöntés előnyeit a hidraulikus gépek erejével és sokoldalúságával vegyítik. Olyan fröccsöntő rendszerek, amelyek számos helyen helyettesíthetik a korábban elterjedt berendezéseket.

hirdetés

A műanyag-feldolgozás a polimerek alkalmazásának terjedésével napjainkban is folyamatosan növekvő iparág. Újabb és újabb anyagok megannyi új felhasználási területen támogatják az emberek mindennapi életét, ipari tevékenységét vagy éppen a gyógyulásukat. A műanyagok feldolgozásának egyik leggyakoribb módja a fröccsöntés, amelynek során a hidraulikus gépek mellett egyre ismertebbé és kedveltebbé válnak az elektromos gépek is.

Miért érdemes a Roboshot gépeket választani?

Erre a kérdésre a felhasználók adhatják a leghitelesebb válaszokat. „A Fanuc Roboshotokkal maximálisan elégedettek vagyunk. A gépeket néhány opcionális kiegészítővel rendeltük, ennek ellenére a telepítés és a beüzemelés is problémamentesen zajlott” – számol be Dettre Kadosa, a Deplast Kft. ügyvezetője a telepítési körülményekről. „Az elektromos fröccsöntő gépek szervizigénye jelentősen elmarad a hidraulikus rendszerekétől, fenntartásuk olcsóbb és egyszerűbb” – ezt már Body Kornél, a Plasticor Műanyagfeldolgozó Kft. ügyvezetője teszi hozzá, amely cégnél szintén két Roboshot fröccsöntő géppel dolgoznak, többnyire autó- és elektronikai ipari alkatrészek gyártásán.

A Roboshot két-, illetve háromkomponensű fröccsöntésre is ad megoldást speciális tulajdonságú termékek gyártásához
A Roboshot két-, illetve háromkomponensű fröccsöntésre is ad megoldást speciális tulajdonságú termékek gyártásához

Az elektromos fröccsöntő gépek jól alkalmazhatók általános felhasználásban, különböző ipari termékek gyártására, de a technológia tisztasága és pontossága lehetővé teszi az orvostechnikai vagy élelmiszeripari eszközök gyártását is. „Számunkra fontos volt, hogy az élelmiszeripari megrendelőink számára a maximális termékbiztonságot garantáljuk. A pontosság iránti igény ugyan nem indokolná az elektromos fröccsöntők használatát, de a szigorú élelmiszeripari előírásoknak való megfelelés egyszerűbb az ilyen gépekkel” – mondja Dettre Kadosa a kiszolgálható iparágakról.

Elektromos fröccsöntés mint fejlesztési irány

„Cégünk 14-15 éve foglalkozik fröccsöntéssel, az elektromos Fanuc Roboshot gépünket néhány éve vásároltuk. A megrendeléseinket többnyire a hidraulikus berendezésekkel is tudjuk teljesíteni, ám a várakozások szerint az elektromos fröccsöntésé a jövő, és egyértelműen a cégünk fejlődése érdekében döntöttünk mellette” – indokolja a választását Laki Zoltán, az LZ-Form Kft. ügyvezetője. Az elektromos fröccsgépek előnyei nem merülnek ki a pontossággal és a kisebb hőleadással. Az alacsonyabb energiafelhasználás számottevő megtakarítást jelenthet, a nagy fröccssebesség pedig a ciklusidő rövidülésében nyilvánul meg. „A gyorsaság és a pontosság mellett nagy előnye az elektromos gépeknek a szerszámvédelem is. A mozgások jól követhetők, magas beállási pontossággal dolgoznak a berendezések, így a fröccsszerszámok is jobban teljesíthetnek” – sorolja a gépek további előnyeit Dettre Kadosa.

A Fanuc robotportfóliójával komplexebb minőség-ellenőrzések és termékkivételek is egyszerűen elvégezhetők
A Fanuc robotportfóliójával komplexebb minőség-ellenőrzések és termékkivételek is egyszerűen elvégezhetők

„A Fanuc mérései szerint kisebb energiafelhasználásúak a Roboshot gépek, kevesebb karbantartást igényelnek, emellett pontosabb adagolást és formázást biztosítanak nagyobb ismétlési pontosság mellett. Ezzel pedig túl is szárnyalják a régebbi hidraulikus gépeket, bár a legtöbb munkánkhoz elegendő lenne az elektromos gépek által elérhető szorítóerő” – foglalja össze a tapasztalatait Laki Zoltán.

A gép megbízhatósága mellett a szervizszolgáltatások magas színvonala és az automatizálási rendszerek kínálata is hozzájárul a Fanuc Roboshot fröccsgépek sikeréhez. „Mivel a fröccsgépekkel elégedettek vagyunk, ahogy a gyártó magyarországi képviseletének szolgáltatásaival is, ezért a további beruházásokat is velük képzeljük el” – tekint bizakodóan a jövőbe Body Kornél.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés